22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 12 – 20 Απριλίου 2024


Δυναμική εκκίνηση για το πολυαναμενόμενο φεστιβάλ,

με την υπογραφή της Λίας Χαράκη

Η Κύπρια διεπιστημονική καλλιτέχνις και περφόρμερ, Λία Χαράκη, έχει το γενικό πρόσταγμα στο τελετουργικό μέρος του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024.

Συνεπικουρούμενη από μια δυναμική ομάδα εκλεκτών συνεργατών, η Λία Χαράκη θα εντάξει το κοινό στο φεστιβαλικό κλίμα με όχημα μια πρόταση που πραγματεύεται τη διαδικασία της ανεξάρτητης δημιουργίας σε ένα μοναδικό multimedia θέαμα.

Την έναρξη θα κηρύξει η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 8 μ.μ. στο Θέατρο Ριάλτο.

Της τελετής θα ακολουθήσει η προβολή της υπαρξιακής, φουτουριστικής ταινίας του Κύπριου σκηνοθέτη Κύρου Παπαβασιλείου Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και διακρίθηκε με Βραβείο Κοινού τόσο στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όσο και στο 36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Πριν από την προβολή, η Λία Χαράκη επιφυλάσσει ένα one woman show, υπογράφοντας σκηνοθεσία, ερμηνεία και στίχους. Με εναλλαγή στους ρόλους της τραγουδίστριας και της standup περφόρμερ οδηγεί το δρώμενο σ’ ένα ηχητικό κομμάτι με ζωντανό τραγούδι, το οποίο αποτίει φόρο τιμής στους δημιουργούς αλλά και στην πολυπλοκότητα της δημιουργικής διαδικασίας.

Τη μουσική και τον σχεδιασμό ήχου στην τελετή υπογράφει ο Γιάννης Χριστοφίδης, με τη Δέσποινα Καννάουρου και τον Κωνσταντίνο Χατζηδημήτρη να έχουν την ευθύνη για το τυπογραφικό animation και τον Αλεξάνταρ Γιότοβιτς για τον σχεδιασμό φωτισμού. Παρουσιαστής των τελετών θα είναι ο καλλιτέχνης PASHIAS.

Μετά και την προβολή της πρώτης ταινίας της φετινής διοργάνωσης, ακολουθεί σε εορταστικό κλίμα το καθιερωμένο πάρτι στην Πλατεία Ηρώων με τον Dj Σωφρόνη. Το “παρών” θα δώσουν επίσημοι προσκεκλημένοι, τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, εκπρόσωποι των διοργανωτών (του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο), των χορηγών και φυσικά το πιστό κοινό του φεστιβάλ.

Στη Λευκωσία έναρξη κάνει το ντοκιμαντέρ της Lina Soualem Βye Bye Tiberias στο πλαίσιο μίας ειδικής προβολής, ενώ ακολουθεί η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Ιωακείμ Μυλωνά Μονοκατοικία. Το σαββατόβραδο στη Λευκωσία, στον προαύλιο χώρο του Ζήνα Πάλας, λαμβάνει χώρα μετά τις προβολές το πάρτι έναρξης υπό τον τίτλο «From Berlin With Love» με ήχο, βιντεοπροβολές και μουσική από τη φερώνυμη κολεκτίβα, το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα εξαντρίκ και πολύχρωμο χορευτικό συναπάντημα για όλους τους παριστάμενους, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Georg GeorgiDavid Joel OberholzerFlorian DenkAdam MuhabbekLukas Hanus και Kai Seekings.

Μόνο για το σαββατοκύριακο αυτό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά οκτώ (8) ταινίες στη Λεμεσό και άλλες δέκα (10) στη Λευκωσία, ανάμεσα στις οποίες κι αυτές του Τμήματος του Φεστιβάλ που απευθύνεται σε Παιδιά και Νέους.

* Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com.

Γενικές πληροφορίες Φεστιβάλ:

●        €5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας  (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

●        Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

●        Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα

●        Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

●        Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

●        Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους.

 Για περισσότερες πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

www.cyprusfilmdays.com

Facebook & Instagram: Cyprus Film Days International Festival

Υπό την Αιγίδα: Δήμου Λεμεσού & Δήμου Λευκωσίας

Σε συνεργασία με: CIPA Film in Cyprus

Με τη στήριξη: Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου, Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο

Τεχνική υποστήριξηEvent Pro

Επίσημος μεταφορέας: Όμιλος Πηλακούτα – Nissan

Χορηγός Βραβείου Κοινού: TFI Markets

Χορηγοί Βραβείων: Caretta FilmsAuthorwaveCYENS

Χορηγός Βραβείου Dot.on.the.Map: P.S. Movies and Stories

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean

Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY, ΡΙΚ

Χορηγός Φιλοξενίας Dot.on.the.Map Industry Days: Alinea

Υποστηρικτές:

Mall of Cyprus, K-Cineplex, ΛΟΕΛ,

Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), UCLan Cyprus,  Στέγη Χορού Λευκωσίας, Στέγη Χορού Λεμεσού, Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου, ΕΜΕΛ, Cyprus Public Transport, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra, ΕΤΑΛ.