Βελτιώνεται ο καιρός – Περνά η κακοκαιρία, έρχεται νέα περίοδος καλοκαιρίας


Επανέρχονται κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με βροχές και ισχυρούς δυτικούς ανέμους τη Δευτέρα και την Τρίτη και στη συνέχεια κυρίως αίθριος καιρός

Συνοπτική Κατάσταση: Θα επικρατήσει πιο φυσιολογικό εποχικά συνοπτικό σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την Καθαρή Δευτέρα το επίκεντρο βαρομετρικού χαμηλού θα βρίσκεται στην Κεντρική Μικρά Ασία. Στη διάρκεια της βδομάδας το χαμηλό θα απομακρυνθεί προς ανατολάς με συνεπακόλουθο την αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεσης στην περιοχή μέχρι την Πέμπτη ενώ στη συνέχεια θα παρατηρηθεί μείωση πιο αισθητή την Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται την Καθαρή Δευτέρα (14.3) στα 1006mb, θα σημειώσει πρώτα σταδιακά άνοδο για να φτάσει τα 1017mb την Πέμπτη και ενώ στη συνέχεια μικρή πτώση στα 1011 mb μέχρι την Κυριακή (20.3).

Καιρικές συνθήκες: Επανέρχεται η κανονική για την εποχή συνοπτική κατάσταση και μαζί και θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές για την εποχή.

Ασταθείς καιρικές συνθήκες θα επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της νήσου την Καθαρή Δευτέρα και Τρίτη με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και πιθανόν ελαφριά χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Χαρακτηριστικό του καιρού οι ισχυροί μέχρι τοπικά πρόσκαιρα μέχρι σφοδροί δυτικοί άνεμοι.

Τις υπόλοιπες μέρες ο καιρός θα αρχίζει κυρίως αίθριος τις πρωινές ώρες με σταδιακή ανάπτυξη μέσων νεφώσεων στη διάρκεια της ημέρας κυρίως στις ορεινές περιοχές και περιοχές στην κεντρική πεδιάδα. Κάπως πιο αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά την Κυριακή.

Δεν αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης από ερημικές περιοχές στη διάρκεια της βδομάδας λόγω των επικρατούντων Δ-ΒΔ ανέμων.

Πιο αναλυτικά, την Καθαρή Δευτέρα θα επικρατούν παντού ισχυροί και στα παράλια πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί δυτικοί άνεμοι. Κατά περιόδους θα πέφτουν βροχές τοπικά μέτριας μέχρι ισχυρής έντασης σε περιοχές καταιγίδων. Στα ψηλότερα ορεινά πιθανών να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Θα παρατηρούνται και περίοδοι με ηλιοφάνεια ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη θα επικρατούν παρόμοιες καιρικές συνθήκες όπως και την Καθαρή Δευτέρα. Οι δυτικοί άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν μέχρι ισχυροί στο εσωτερικό ενώ μέχρι πολύ ισχυροί στα προσήνεμα δυτικά και νότια παράλια. Αναμένονται και πάλι βροχές κατά περιόδους αλλά και περίοδοι ηλιοφάνειας στη διάρκεια της ημέρας. Μικρή πτώση στην θερμοκρασίες.

Την Τετάρτη – Σάββατο θα επικρατεί κυρίως αίθριος μέχρι μερικώς συννεφιασμένος καιρός σε παράλιες περιοχές και στις κεντρικές πεδιάδες ενώ στις ορεινές περιοχές θα καθίσταται μέχρι συννεφιασμένος τις θερμές ώρες της ημέρας. Η μέγιστη θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ενώ η ελάχιστη θα σταθεροποιηθεί. Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα είναι μέχρι μέτριοι Δ-ΒΔ αλλά στα προσήνεμα δυτικά παράλια θα καταστούν πρόσκαιρα μέχρι ισχυροί.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με σταδιακά αυξημένες νεφώσεις σε όλες τις περιοχές. Τοπικά στις ορεινές περιοχές υπάρχει πιθανότητα ελαφρών βροχών τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, μέτριοι στις περισσότερες περιοχές, και, πρόσκαιρα στα δυτικά και νότια παράλια,μέχρι ισχυροί το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο.

Θερμοκρασίες: Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή την Καθαρή Δευτέρα ενώ θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση μέχρι την Πέμπτη και θα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει μικρή άνοδο μέχρι την Κυριακή επανερχόμενη στα κανονικά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 17C την Τρίτη-Τετάρτη και Πέμπτη και 21C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από τους 7C την Παρασκευή μέχρι 12C την Καθαρή Δευτέρα.

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 17C την Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη και τους 20C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 8C από Τετάρτη-Σάββατο και 13C την Καθαρή Δευτέρα.

Στα νότια και δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 16C την Τρίτη και 21C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από 10C την Παρασκευή και 14C την Καθαρή Δευτέρα.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 7 C την Καθαρή Δευτέρα και Τρίτη και 11C την Κυριακή. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 0C την Παρασκευή και 5C την Καθαρή Δευτέρα.

Πεδίον ανέμων: Καθ΄όλη τη βδομάδα θα επικρατούν άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις, πρόσκαιρα μεσοβδόμαδα από ΒΔ διευθύνσεις. Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στο εσωτερικό και πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί (7Bf) στις παράλιες περιοχές. Στη διάρκεια της βδομάδας οι δυτικοί άνεμοι εξασθενούν σταδιακά ασθενείς μέχρι μέτριοι στο εσωτερικό μέχρι ισχυροί στα δυτικά και νότια παράλια το απόγευμα.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα είναι παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Ελαφρές μέχρι μέτριας έντασης βροχές είναι πιθανόν να σημειωθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη στις περισσότερες περιοχές με τις μεγαλύτερες ποσότητες στα δυτικά παράλια και τα ορεινά ενώ περιορισμένης έκτασης βροχές πιθανόν να πέσουν σε ορεινές περιοχές το απόγευμα της Κυριακής. Πιθανότητα για ελαφρά χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους την Καθαρή Δευτέρα και την Τρίτη. Θα παρατηρηθεί παγετός αέρος στις ψηλότερες περιοχές του Τροόδους πάνω από 1400μ όλη τη βδομάδα. Ο παγετός εδάφους αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις ψηλότερες ορεινές-ημιορεινές περιοχές πάνω από 400μ από την Τρίτη μέχρι την Κυριακή. Πιθανό να δημιουργηθεί ομίχλη ή χαμηλή νέφωση τα πρωϊνά της Τετάρτης και Πέμπτης στις ευπαθείς στο φαινόμενο περιοχές.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά η τρίτη βδομάδα Μαρτίου 2016 θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές για την εποχή και αντίστοιχα ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση να κυμαίνονται γύρω από το μέσο όρο.

@PRoACT METEO*
Concept developed by: Andreas CHRISTODOULOU
Climatologist-Geographer Reading University, UK
*Branding by Nikos G. Sykas