«Το τραγούδι μας καλεί τον κόσμο να ακολουθήσει το όνειρο»: Οι Argo μιλούν λίγο πριν φύγουν για Στοκχόλμη

Βαλίτσες για Σουηδία ετοιμάζει η ελληνική αποστολή για τη Eurovision, καθώς σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες αρχίζει η φετινή διοργάνωση. Η Ελλάδα διαγωνίζεται στον α’ ημιτελικό, στις 10 Μαΐου και εμφανίζεται δεύτερη κατά σειρά. Το συγκρότημα Argo που θα μας εκπροσωπήσει στο φετινό διαγωνισμό με το τραγούδι «Utopian Land» δεν θα προλάβει να φάει τον οβελία, καθώς την προσεχή Κυριακή, ανήμερα του Πάσχα, θα ταξιδέψει για Στοκχόλμη.

Από τον Άγγελο Γεραιουδάκη

Λίγες μέρες πριν τη φετινή Eurovision και θέλω να μου πείτε σε τι φάση σας πετυχαίνω; Είστε έτοιμοι για τον μεγάλο μουσικό διαγωνισμό;
Βρισκόμαστε σε άκρως δημιουργική περίοδο. Κάνουμε εντατικές πρόβες για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από μια καταπληκτική σκηνική μας παρουσία στο stage του Ericson Globe Arena της Στοκχόλμης. Νιώθουμε πανέτοιμη και αυτό χαρη στην πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών μας, που πλαισιώνουν την ελληνική αποστολή.

Πότε φεύγετε με το καλό για να διαγωνιστείτε στον ημιτελικό;
Αναχωρούμε την Κυριακή του Πάσχα, το πρωί και οι πρώτες πρόβες ξεκινούν τη Δευτέρα του Πάσχα, νωρίς το πρωί, αφού η χώρα μας θα διαγωνιστεί τον Πρώτο Ημιτελικό, στις 10 Μαΐου, στην δεύτερη θέση. Αυτό σημαίνει ότι μόλις φτάσουμε Σουηδία, ξεκινά το εκεί «ταξίδι» του “Utopian Land” και είμαστε ενθουσιασμένοι γι’αυτό.

Σας αγχώνει το γεγονός πως το πρώτο σας βήμα ως νέο συγκρότημα θα ήταν κάτι τόσο μεγάλο όπως η Eurovision;
Σαν συγκρότημα υπάρχουμε τα τελευταία 10 χρόνια, γράφοντας και συνθέτοντας μουσική. Το άγχος που νιώθουμε είναι δημιουργικό και μας βοηθά να προχωράμε βήμα –βήμα προς τον τελικό προορισμό μας, που δεν είναι άλλος από τη νίκη στον 61ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Ποιος είχε την ιδέα να δημιουργήσετε τους Argo και πόσο εύκολα δέσατε μεταξύ σας;
Αποφασίσαμε από κοινού να αλλάξουμε το όνομα του συγκροτήματος που είχαμε, καθώς άλλαξε και η σύσταση της ομάδας. Πρόστέθηκαν 2 νέα μέλη και αποχώρησαν κάποια από τα παλαιότερα λόγω υποχρεώσεων. Όταν λοιπόν μας ζητήθηκε να γράψουμε ένα καινούργιο τραγούδι, ζητήσαμε τη συνδρομή νέων μουσικών για να πλαισιώσουν το κομμάτι φωνητικά και ταυτόχρονα αποφασίσαμε να αλλάξουμε και το όνομα της μπαντας μας. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο όνομα, γιατί κάπως έτσι είδαμε όλο αυτό που μας συνέβη. Σαν μια Αργοναυτική Εκστρατεία που ξεκινά, με τελικό προορισμό τη Στοκχόλμη με σκοπό να κατακτήσουμε το «χρυσόμαλλο δέρας», που στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι άλλο από την πρώτη θέση στην 61η Eurovision.

Πώς ξεκίνησε ο καθένας σας να ασχολείται με τη μουσική;
Όλοι προερχόμαστε από οικογενειακά περιβάλλοντα που είχαν σχέση με τη μουσική. Άλλοι τραγουδούσαν, άλλοι έπαιζαν κάποιο όργανο, κάποιοι άλλοι δίδασκαν μουσική επαγγελματικά σε ωδεία. Όπως καταλαβαίνεται δύσκολα δεν θα γινόμασταν μέρος αυτής της συνέχειας που ήθελε να ασχοληθούμε κι εμείς, ως η νεότερη γενιά, με τη μουσική.

Όταν κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα το «Utopian Land», το οποίο θα είναι το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στη Σουηδία, τα σχόλια ήταν ποικίλα. Τις αρνητικές κριτικές πώς τις διαχειρίζεστε; Σας επηρεάζουν καθόλου;
Oι κριτικές είναι καλοδεχούμενες, ειδικά στην περίπτωση που δεν είναι κακοπροαίρετες. Σαφώς και θα ακούσουμε και τα αρνητικά , μαζί με τα θετικά σχόλια και τις επισημάνσεις.Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καλή κριτική, μπορεί να σε κάνει καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο επαγγελματία, κοκ. Όμως είναι σημαντικό όλα να έχουν μια βάση καλής προαίρεσης. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το τραγούδι σας συνδυάζει ελληνικό και ξένο στίχο. Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο τραγούδι;
Όταν μας ζητήθηκε να γράψουμε ένα τραγούδι το οποίο θα απευθύνονταν σε ευρωπαϊκό κοινό, ενθουσιαστήκαμε και πειστήκαμε ότι αυτή θα ήταν η ευκαιρία μας. Θέλαμε να γράψουμε ένα τραγούδι που οι παραλήπτες του θα ήταν σε θέση να κατανοήσουν τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες μας, θα αντανακλούσε τις ανησυχίες μας. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να γράψουμε τους στίχους στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ συναποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και στίχους στην ποντιακή διάλεκτο για να «επικοινωνήσουμε» το ποντιακό στοιχείο που φυσικά είναι μέρος της ζωής μας.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που επιθυμείτε να περάσετε στους Ευρωπαίους μέσα από την συνολική εμφάνιση σας στη Eurovision;
Το τραγούδι καλεί όλο τον κόσμο να ακολουθήσει και να λάβει μέρος στο όνειρο, το οποίο όμως χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, επισημαίνοντας και στους στίχους τη φράση: «join with us, for a utopian land». Ο κάθε ένας από εμάς, έχει τη δική του ιδανική γη στο μυαλό του. Αυτό είναι υποκειμενικό άλλωστε, αφού ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αντίληψη. Όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να πετύχουμε κάτι ιδανικό. Αρκεί να παλέψουμε και να μην χάσουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει, στον τελικό, ιδανικό μας προορισμό.

Και οι σαράντα τρεις συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού έχουν ήδη ανακοινωθεί. Έχετε ακούσει κάποιες από αυτές; Ποιες σας άρεσαν και ποιες «φοβάστε»;
Μας αρέσουν αρκετά τραγούδια και θεωρούμε ότι ο πήχης του Διαγωνισμού έχει ανέβει φέτος πολύ ψηλά. Αυτό βέβαια είναι πολύ καλό για την ίδια τη μουσική που ανανεώνεται με νέες προτάσεις από τους καλλιτέχνες, που ο καθένας τους φέρει τη δική του κουλτούρα και θέλει να επικοινωνήσει προσωπικές του ανησυχίες, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς το κοινό της Ευρώπης και όχι μόνο. Δεν είναι κυρίαρχο συναίσθημα ο φόβος. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στη Eurovision και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για μια καλή θέση και γιατί όχι, την πρώτη θέση!!

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τι πιστεύετε πως θα έχετε αποκομίσει από τη συμμετοχή σας στη Eurovision;
Τα οφέλη είναι ήδη αρκετά, πριν ακόμα δηλαδή φθάσουμε στη Στοκχόλμη. Αυτός το ομαδικό πνεύμα που κυριαρχεί και που σε κάνει μέρος και μέλος της μεγάλης οικογένειας που λέγεται Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, σου προσθέτει δημιουργικότητα, παράλληλα με την τεχνογνωσία. Είμαστε σίγουροι ότι θα αποκομίσουμε πολλά, τα οποία θα λειτουργήσουν στη συνέχεια ως «όπλα στη φαρέτρα μας».

Μετά το τέλος του διαγωνισμού, οι Argo θα συνεχίσουν να υπάρχουν; Τι προγραμματίζετε για τη συνέχεια;
Φυσικά και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν είμαστε ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της Eurovision όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενη ερώτηση σας. Έχουμε πολλά σχέδια, τα οποία και θα ανακοινώσουμε μετά τα πέρας του Διαγωνισμού της Eurovision. Προς το παρόν είμαστε προσηλωμένοι στην προετοιμασία μας και δουλεύουμε πολύ σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα on stage. Περισσότερα θα πούμε από τη Στοκχόλμη που μας περιμένει!

Πηγή ToraTora.gr