Το Σύνταγμά της Ινδίας ως σύγχρονη εκδήλωση χιλιετιών παράδοσης και ιστορίας


Μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Narendra Modi,
μετ’ ευκαιρίας των 75 χρόνων της ανεξαρτησίας της χώρας

Υπάρχουν ορισμένες ημερομηνίες και επέτειοι που ενισχύουν τους δεσμούς του κάθε λαού με το παρελθόν. Του δίνουν το κίνητρο να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση για ένα καλύτερο μέλλον. Η 26η Νοεμβρίου είναι μια τέτοια ιστορική ημερομηνία για την Ινδία. Τότε εγκρίθηκε το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας πριν από 73 χρόνια.

Ιερές φωνές αντηχούσαν στην Κεντρική Αίθουσα της ινδικής Βουλής πριν από επτά δεκαετίες. Κάθε άρθρο του Συντάγματος συζητήθηκε διεξοδικά. Ανταλλάχθηκαν επιχειρήματα, γεγονότα και ιδέες – πίστη, όνειρα και ψηφίσματα συζητήθηκαν. Κατά κάποιον τρόπο, σ’ εκείνη την αίθουσα καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να εκφραστούν με λόγια τα όνειρα των ανθρώπων της Ινδίας από όλη τη χώρα. Αμέτρητοι σπουδαίοι άντρες, όπως οι Δρ. Rajendra Prasad, Dr. Bhimrao Babasaheb Ambedkar, Sardar Vallabhbhai Patel, Pandit Nehru, Acharya Sukrani ji, Maulana Azad, Purushottam Das Tandon, Sucheta Kriplani, Hansa Mehta, LD Krishnaswamy Iyer, NK Gopalaswamy Ayyangar και John Mathai συνέβαλαν άμεσα και έμμεσα και παρέδωσαν αυτή τη μεγάλη κληρονομιά.

Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν μας είχαν αναθέσει να γράψουμε το Σύνταγμα σήμερα. Παρά τη σκιά του κινήματος της ελευθερίας, τη φλόγα του πατριωτισμού και τη φρίκη της διχοτόμησης της Ινδίας, το εθνικό συμφέρον ήταν πρωταρχικό και ήταν το μοναδικό μάντρα στις καρδιές όλων. Σήμερα το να προσπαθείς να δεσμεύσεις μια χώρα με ποικιλομορφία, πολλές γλώσσες, διαλέκτους, σέκτες και πριγκιπάτα μέσω του Συντάγματος και χαράσσοντας μια στρατηγική για να προχωρήσουμε μπροστά, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να είχαμε γράψει έστω και μια σελίδα του. Γι’ αυτό τιμούμε αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που παρότι είχαν διαφορετικές απόψεις, κάθισαν και έγραψαν ένα Σύνταγμα με την πεποίθηση ότι τα εθνικά συμφέροντα προηγούνται.

Το Σύνταγμά της Ινδίας δεν είναι απλώς μια συλλογή άρθρων. Είναι η σύγχρονη εκδήλωση χιλιετιών αδιάκοπης παράδοσης. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να τηρούμε το Σύνταγμα και στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρούμε αυτή την Ημέρα κάθε χρόνο και να αξιολογούμε εάν οι ενέργειές είναι σωστές ή εσφαλμένες υπό το φως του Συντάγματος.

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια ανεξαρτησίας. Ήταν φυσικό και απαραίτητο να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των Ινδών πολιτών επειδή οι Βρετανοί τα καταπίεζαν ενεργά. Είναι φυσικό όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Mahatma Gandhi, να πιστεύουν ότι οι Ινδοί πολίτες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, γι’ αυτό συνέχισε να αγωνίζεται. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι ο Gandhi προσπάθησε να προετοιμάσει τη χώρα για το καθήκον ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα του κινήματος ελευθερίας. Προσπαθούσε συνεχώς να σπείρει τον σπόρο της καθαριότητας, της εκπαίδευσης ενηλίκων, του σεβασμού για τις γυναίκες, της ενδυνάμωσης των γυναικών, της ισότητας και της αυτοδυναμίας μεταξύ των ανθρώπων της χώρας.

Αλλά οι σπόροι των καθηκόντων που είχε σπείρει ο Gandhi θα έπρεπε να είχαν γίνει δέντρο μετά την ανεξαρτησία. Αλλά δυστυχώς, αναπτύχθηκε ένα τέτοιο σύστημα διακυβέρνησης που μιλούσε μόνο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού όσο τα πολιτικά κόμματα ήταν παρόντα. Θα ήταν καλύτερα να δινόταν έμφαση στο καθήκον μετά την ανεξαρτησία της χώρας, τότε θα προστατεύονταν αυτόματα τα δικαιώματα. Το καθήκον δίνει αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Με την αίσθηση του καθήκοντος, o απλός άνθρωπος σκέφτεται ότι αυτή είναι η ευθύνη μου που πρέπει να ανταποκριθώ. Και όταν εκτελώ το καθήκον, τότε το δικαίωμα κάποιου προστατεύεται αυτόματα, γίνεται σεβαστό και τιμάται. Μια υγιής κοινωνία δημιουργείται ως αποτέλεσμα τόσο των υποχρεώσεων όσο και των δικαιωμάτων.

Είναι απαραίτητο για εμάς να βαδίσουμε στον δρόμο της προστασίας των δικαιωμάτων μέσω των καθηκόντων. Είναι ο δρόμος του καθήκοντος στον οποίο διασφαλίζονται τα δικαιώματα, που αποδέχεται τα δικαιώματα των άλλων με σεβασμό και τους αποδίδει την τιμητική τους. Και όταν γιορτάζουμε την Ημέρα του Συντάγματος, θα πρέπει να το κάνουμε πάντα στο πνεύμα ότι τα δικαιώματα όλων θα προστατεύονται αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο του καθήκοντος με μεγαλύτερο βαθμό αφοσίωσης και αυστηρότητας. Σήμερα έχουμε την τιμή και την ευκαιρία να εκπληρώσουμε τα όνειρα των αγωνιστών της ελευθερίας με τα οποία χτίστηκε η Ινδία. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εκπληρώσουμε αυτά τα όνειρα.