Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες


Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ βρίσκονται στην κατάταξη του Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021, η οποία αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της αλματώδους ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) Emerging Economies Rankings, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια των χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες.  

Η κατάταξη αυτή αξιοποιεί τους ίδιους απαιτητικούς δείκτες επιδόσεων με αυτούς της κύριας παγκόσμιας κατάταξης του THE World University Rankings (WUR), η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο. Αξιολογείται, δηλαδή, η επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Ένας αριθμός ρεκόρ, 606 πανεπιστημίων από 48 χώρες, με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, κατατάχθηκαν φέτος, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται, πλέον, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάταξη των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ισχυρή απόδειξη για την αλματώδη ανάπτυξη του πανεπιστημιακού τομέα της Κύπρου, αφού τρία πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται στα κορυφαία 1000 στον κόσμο, σύμφωνα με το Times Higher Education.

Μαζί με τη συμπερίληψή του στον πίνακα των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου (THE WUR), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει παράλληλα αναγνωριστεί από τον παγκόσμιο οργανισμό QS World University Rankings (στη θέση #126 στην Περιφέρεια Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας), καθώς επίσης, από το ΤHE Impact Rankings (στην θέση #42 παγκοσμίως στην κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης). Επιπρόσθετα, η τελευταία αξιολόγηση του QS Stars University Ratings System βαθμολογεί το Πανεπιστήμιο με 5 QS Stars για Ιδρυματική Αριστεία, μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

«Η κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Times Higher Education Emerging Economies Rankings είναι ακόμη μια απόδειξη της προσφοράς μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναγνώρισή του έργου μας από το THE μας τιμά ιδιαίτερα αφού μας συμπεριλαμβάνει στα κορυφαία πανεπιστήμια των αναδυόμενων οικονομιών», σημείωσε ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Αντιπρόεδρος Διεθνών Συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι, τα πανεπιστήμια των αναδυόμενων οικονομιών αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό από εκείνα στον υπόλοιπο κόσμο που κατατάσσονται από το THE WUR. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυναμικής ανάπτυξης, καθώς έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, φιλοξενώντας περισσότερους από 14,000 φοιτητές και φοιτήτριες από όλο τον κόσμο.

Η διεθνοποίηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής του Πανεπιστημίου, η οποία το οδηγεί σε αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες, όπως την ίδρυση της πρώτης και μεγαλύτερης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο, σε συνεργασία με το St George’s, University of London, καθώς και την προσφορά μοναδικών προγραμμάτων σπουδών διεθνώς, σε συνεργασία με άλλα διακεκριμένα πανεπιστήμια. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται διεθνώς ότι ηγείται παγκοσμίως της εκπαίδευσης και της έρευνας στην τεχνολογία Blockchain, ενώ υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που προσέφερε μάθημα και μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα αυτό. 

«Πρωτοπορούμε στην εκπαιδευτική καινοτομία στην ευρύτερη περιοχή εδώ και καιρό», υπογράμμισε ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου. «Αυτές οι προσπάθειες και η αντίστοιχη προσφορά υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης μέσω καινοτόμων προγραμμάτων, διαδικτυακής μάθησης εξαιρετικού επιπέδου, πολύπλευρης συμβολής στην κοινωνία, προηγμένης έρευνας και δημιουργίας κέντρων αριστείας στην Ιατρική, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, την Παιδαγωγική, τις Επιστήμες και τη Μηχανική, το Blockchain, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, τις Κοινωνικές Επιστήμες, καθώς και τη Νομική, επιβεβαιώνονται συνεχώς από τους σημαντικότερους οργανισμούς αξιολόγησης και κατάταξης πανεπιστημίων. Η δέσμευσή μας για υλοποίηση του Τετραγώνου της Γνώσης είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία μας», συμπλήρωσε ο Πρύτανης Πουγιούτας.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγχαίρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις συνεχείς κατατάξεις τους από το Times Higher Education Emerging Economies Rankings.