Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνει «Λόγο» και λαμβάνει «Αντίλογο»


Με τα καλύτερα ανθρώπινα μηνύματα άρχισε το νέο έτος μέσα από την εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», η οποία αγκαλιάστηκε από το κοινό όπως καταγράφηκε και από τα σχόλια στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρώτος προσκεκλημένος στις 5 Ιανουαρίου 2021, ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Σταύρος Σ. Φωτίου, ο οποίος μίλησε με θέμα «Μαθήματα Ζωής».

Ο Καθηγητής Φωτίου, ανέλυσε τις υπαρξιακές δεξιότητες που βοηθούν τον άνθρωπο να βιώσει την ομορφιά και την αυθεντικότητα της ζωής, όπου χρειάζεται να καλλιεργηθεί η θεογνωσία, η αυτογνωσία, η κοινωνικότητα και η οικολογική ευαισθησία. Υπό τις όποιες περιστάσεις κάθε άνθρωπος οφείλει να πολιτεύεται με ευθυκρισία και με αγωγή ζωής  βιώνοντας  τη μόρφωση των ειλικρινών διαπροσωπικών σχέσεων,  ώστε να νοηματοδοτείται κάθε πτυχή του βίου, να κατανοείται ότι η ζωή είναι δώρο, το οποίο καταξιώνεται όταν αντιδωρίζεται.

Ένας άνθρωπος είναι ισορροπημένος ψυχικά όταν η λογική, το συναίσθημα και η βούληση συγκινούνται για την επίτευξη του υπαρξιακού του προορισμού. Αγαπώ τον άλλο, προσφέρομαι στον άλλο, όχι γιατί φοβάμαι ή αναμένω ανταπόδοση, αλλά διότι είναι ελεύθερη επιλογή.  Η αγάπη είναι δοτικό ήθος για προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Η συζήτηση επιπλέον κινήθηκε γύρω από  τη σεξουαλικότητα, τον έρωτα, ως παράγωγα της αγάπης, εφ’ όσον μια λειτουργική διαπροσωπική σχέση χαρακτηρίζεται από  τα γνωρίσματα της μοναδικότητας, της ενότητας, της ισότητας.

Όσον αφορά  τη λειτουργική σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αυτό συνεπάγεται ότι τα όντα και τα πράγματα κοινωνούνται όταν υπηρετούν αγαπητικές σχέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση οι άνθρωποι μπορούν να βαδίσουν  μέσα από αντίστοιχο σχολείο για παίδευση  για την καθόλου στην αγωγή του ανθρώπου, αποκρυπτογραφώντας τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο. Λογοτεχνία και μουσική, θέατρο και τέχνη, μαθηματικά ή άλλως πως, πρέπει να αναδεικνύουν πολιτισμό που να μην  εξαντλείται στις πολιτιστικές δραστηριότητες.  Πολιτισμένος είναι ο κηπουρός που κοσμεί τον χώρο, ο δάσκαλος που δωρίζεται στους μαθητές, ο πολιτικός που ενώνει τους πολίτες.

Ως προς τη θεογνωσία επεξηγήθηκε ότι ο Τριαδικός Θεός είναι το εγώ, το εσύ, ο άλλος, που συγκατοικούν στο εμείς. Κάθε θείο πρόσωπο ελεύθερα δωρίζεται πλήρως στα άλλα. Προσωπική ετερότητα και κοινότητα ζωής, είναι ο τρόπος ύπαρξης του Θεού. Μακράν κάθε ατομικισμού και αποκλεισμού, ο Τριαδικός Θεός φανερώνει την ελευθερία που αγαπά και την αγάπη που ελευθερώνει.

Σε συνάφεια με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τονίστηκε από τον κ. Φωτίου, ότι ο Θεός δεν είναι αίτιος κανενός κακού, ότι απεναντίας είναι ο συνεχής συμπαραστάτης του ανθρώπου στον αγώνα για πληρότητα ζωής. Έπειτα σε σχέση με την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και αλληλεγγύη για πρώτη φορά η δική μας συμπεριφορά εξυπακούεται τη ζωή ή το θάνατο του άλλου, το να χάσουμε όσα θεωρούμε δεδομένα.  Στερηθήκαμε την αγκαλιά, τη φιλία, τον ναό, το θέατρο, τη συμμετοχή σε γάμο ή κηδεία, για να συμμετάσχουμε στη χαρά ή τη λύπη των άλλων, αντίστοιχα. Συνεπώς χρειάζεται να γίνουμε σοφότεροι, ιεραρχώντας προτεραιότητες. Ο άνθρωπος αληθεύει όταν βρίσκεται σε αρμονική κοινωνία με τον Θεό, τον εαυτό του, τον συνάνθρωπό του και τη φύση.

Η νέα ραδιοφωνική εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», μεταδίδεται κάθε πρώτη Τρίτη εκάστου μηνός στις 7:00 μ.μ από τη συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ, 97.2, ενώ αναρτάται και ηχογραφημένη στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: https://bit.ly/2MlfGQb.