Το όραμα για το νέο Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Συνέδριο Σχολικής Εκπαίδευσης eTwinning


Το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης διοργάνωσε την Τετάρτη, 1η Φεβρουάριου, το Συνέδριο Σχολικής εκπαίδευσης με θέμα «Όραμα για το νέο Ευρωπαϊκό σχολείο: δημιουργικό, συμπεριληπτικό, αειφόρο». Το συνέδριο, που έχει γίνει πλέον θεσμός, διοργανώνεται στα πλαίσια της Δράσης eTwinning του Προγράμματος Erasmus+ και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης Δρ Ονησίφορος Ιορδανού, της Εθνικής Υπηρεσίας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Erasmus+, καλωσόρισε τους συνέδρους και ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας για τη συμβολή του στην ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.

«Οι δράσεις του νέου Προγράμματος έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθούν τη ψηφιακή μεταρρύθμιση, να υποστηρίζουν τη συμπερίληψη ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες και να ενθαρρύνουν την ενασχόληση των Ευρωπαίων πολιτών με τα κοινά» υπογράμμισε ο Δρ Ιορδανού, και συνέχισε σημειώνοντας ότι μέσω των δράσεων του Προγράμματος Erasmus+ παροτρύνονται, «τόσο τις Εθνικές Υπηρεσίες όσο και οι δικαιούχοι, να υιοθετήσουν μία πράσινη κουλτούρα κατά τη διάρκεια υλοποίησής των σχεδίων τους».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, ο συνολικός προϋπολογισμός για τη προγραμματική περίοδο 2021-2027 έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με την προηγούμενη, και ανέρχεται πλέον στα 26.2 δισεκατομμύρια Ευρώ.  

Το συνέδριο χαιρέτισε, επίσης, ο Δρ Γιάννης Σαββίδης, Προϊστάμενος Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. 

Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 200 εκπαιδευτικοί από όλη την Κύπρο, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διακεκριμένους ομιλητές και να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσα από πρακτικά εργαστήρια. 

Ακολούθησαν οι απονομές των Εθνικών Ετικετών Ποιότητας και των Ευρωπαϊκών Βραβείων Καινοτόμου Διδασκαλίας.

Η Δράση eTwinning του Προγράμματος Erasmus+

Η δράση eTwinning ξεκίνησε επίσημα το 2005 και έκτοτε αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης, η οποία προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. 

Ταυτόχρονα παρέχει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία ώστε οι εκπαιδευτικοί να εμπλουτίζουν και να διευκολύνουν τη διδασκαλία τους, ενώ οι μαθητές μαθαίνουν συνεργατικά, μοιράζονται τις γνώσεις τους και ανταλλάσσουν απόψεις με φίλους τους από άλλες χώρες.

Λίγα λόγια για το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης

Το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, αναγνωρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο του, ως Εθνική Υπηρεσία διαχείρισης του Erasmus+, ενημερώνει για διάφορα επίκαιρα εκπαιδευτικά θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα. 

Μέσω των δράσεών του, το πρόγραμμα βοηθά τους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν εκπαιδευτικά συστήματα και πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος, προωθείται και η μεταφορά και διάδοση στην Ευρώπη των πρακτικών που εφαρμόζονται στην Κύπρο.