Το Νέο Έτος Και Οι Παγίδες Του

Εσύ έχεις κάνεις τα New Year’s Resolutions σου;

Μία νέα χρονιά έρχεται κι εσύ ετοιμάζεσαι να την υποδεχτείς. Σχεδόν ανυπομονείς. Γιατί όμως; Μάλλον επειδή πιστεύεις – ή τουλάχιστον ελπίζεις – ότι αυτή η νέα χρονιά θα διορθώσει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης και θα αλλάξει τη ζωή σου προς το καλύτερο. Λίγο υπερβολική αυτή η προσδοκία, δεν νομίζεις;

Κάθε χρόνο τις τελευταίες μέρες του προηγούμενου έτους ή τις πρώτες του νέου, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να θέτουμε στόχους και να παίρνουμε αποφάσεις αλλαγής- ή αλλιώς the new year’s resolutions. Πράγματι, η αλλαγή της χρονιάς είναι μία καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τη χρονιά που πέρασε και να κάνουμε μία εσωτερική ανασκόπηση. Τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος, τι μπορούμε να βελτιώσουμε, αν μετανιώνουμε για κάτι και γιατί;

Με βάση, λοιπόν, αυτή την ανασκόπηση, βάζουμε στόχους για τη νέα χρονιά.  Μπορεί να είναι ότι θα κόψουμε το κάπνισμα, ότι θα χάσουμε επιτέλους αυτά τα 5 κιλά που μας βασανίζουν τα τελευταία χρόνια, ότι θα αρχίσουμε να αξιοποιούμε επιτέλους τη συνδρομή στο γυμναστήριο. Θέτουμε, όμως και στόχους πιο ουσιαστικούς, όπως πχ ότι θα περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μας, ότι θα καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, ότι θα ενδυναμώσουμε τις φιλικές μας σχέσεις.

Στο τέλος, όμως, του χρόνου αρκετοί από αυτούς τους στόχους έχουν μείνει μόνο στόχοι. Για ν’ αλλάξει αυτό, όταν έρθει η στιγμή που θα θέσεις τους φετινούς σου στόχους, η ψυχολόγος Βάσω Μακαρώνη σε συμβουλεύει να λάβεις υπόψη σου τα ακόλουθα:

Μη θέτεις ανέφικτους στόχους

Η αξία ενός στόχου έγκειται στην προσπάθειά σου να τον πετύχεις και να παλέψεις για κάτι καλύτερο. Ένας στόχος δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει και να σε απογοητεύει. Γι’ αυτό, φρόντισε οι στόχοι σου να είναι εφικτοί και υλοποιήσιμοι. Για παράδειγμα, αν η ιδέα και μόνο του γυμναστηρίου σε απωθεί, μην υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα πηγαίνεις 5 φορές την εβδομάδα, γιατί απλά δεν θα τηρήσεις την υπόσχεσή σου και θα απογοητευτείς από τον εαυτό σου. Οπότε, κράτα τις υποσχέσεις σου ρεαλιστικές!

Εξακολουθείς να είσαι ο ίδιος άνθρωπος

Όποια απόφαση κι αν πάρεις για το νέο έτος, θα συνεχίσεις να είσαι ο ίδιος άνθρωπος. Θα έχεις τις ίδιες αδυναμίες, τα ίδια προτερήματα, τις ίδιες πεποιθήσεις και αξίες. Αυτό που μπορείς να αλλάξεις είναι οι συνήθειες και η συμπεριφορά σου. Αν ο στόχος σου είναι να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στα συγγενικά σου πρόσωπα, τότε μπορείς να ορίσεις ότι κάθε Κυριακή θα τρώς με τους γονείς σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα εντάξεις στην καθημερινότητά σου μία συνήθεια, η οποία θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου.

Μην επηρεάζεσαι από τους άλλους

Ο καθένας από εμάς έχει μία εικόνα για τον εαυτό του και για αυτά που θέλει να πετύχει. Οπότε, οι στόχοι που θέτουν οι άλλοι δεν πρέπει να σε παρασύρουν. Όπως, επίσης, κανείς δεν πρέπει να σου επιβάλλει να θέσεις κάποιους στόχους ή να σου επιβάλλει τους δικούς του στόχους.

Μοιράσου τους στόχους σου

Πρόκειται για μία πολύ καλή τεχνική που θα σου δώσει το κίνητρο να συνεχίσεις να προσπαθείς. Αν μοιραστείς τους στόχους σου με κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι, είναι πολύ πιθανό αν κάποια στιγμή παρεκκλίνεις, αυτό το άτομο να σε ενθαρρύνει και να σε αποτρέψει από το να τα παρατήσεις.

Να θυμάσαι!

Αν είσαι από αυτούς που βάζουν στόχους για τη νέα χρονιά, οι παραπάνω συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν. Αλλά ακόμα κι αν δεν το εφαρμόσεις όλα αυτά στοχευμένα και ενσυνείδητα, μπορείς να βοηθηθείς ακόμα και έχοντάς τα απλά κατά νου. Όπως και να έχει η νέα χρονιά μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για σένα. Στο χέρι σου είναι να το αξιοποιήσεις!

Πηγή : Thrive Global Greece