To μποϊκοτάζ στην Eurovision και η απάντηση της Κατερίνας Ντούσκα


Οι προετοιμασίες για την Eurovision που θα διεξαχθεί φέτος στο Τελ Αβίβ είναι εντατικές, ωστόσο δυναμώνουν οι φωνές που καλούν τους καλλιτέχνες φέτος να μην λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Το μποϊκοτάζ στην Eurovision γίνεται στα πλαίσια στήριξης του λαού της Παλαιστίνης και πρόσφατα ο
Ρότζερ Γουότερς, το ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd φορώντας στον λαιμό το παλαιστινιακό μαντίλι και μιλώντας ελληνικά, καλεσε την Κατερίνα Ντούσκα να πει “όχι” στην Eurovision.

Σε video που δημοσίευσε έκανε έκκληση σε κάθε έναν από τους διαγωνιζόμενους να μποϊκοτάρουν τον μουσικό διαγωνισμό που φέτος πραγματοποιείται στο Ισραήλ υπενθυμίζοντάς τους την καταπάτηση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού από τους Ισραηλινούς.

Απευθυνόμενος στην Κατερίνα Ντούσκα συγκεκριμένα της είπε «Κατερίνα, το να πας εκεί στο Ισραήλ θα ήταν ένα μεγάλο λάθος νομίζω. Είσαι εσύ η μία; Ελπίζω».

Are you the one… Κατερίνα Ντούσκα;

Ο Roger Waters η θρυλική μορφή των Pink Floyd, απευθύνει προσωπικό μήνυμα στην Katerine Duska να σεβαστεί την έκκληση των Παλαιστινίων και να μην συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision που πραγματοποιείται στο Ισραήλ. Το BDS Greece, τμήμα του διεθνούς κινήματος για το μποϊκοτάζ του Ισραήλ, την προσκαλεί να πει το τραγούδι της, όχι στο Τελ Αβίβ, αλλά στη μεγάλη αντιρατσιστική συναυλία που διοργανώνει στις 5 Μαΐου στο Gagarin, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.

Posted by BDS Greece on Wednesday, 17 April 2019

Η Κατερίνα Ντούσκα έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Antivirus και μίλησε για την εμφάνισή της στην σκηνή της Eurovision, τα σχέδιά της για το μέλλον και φυσικά για το θέμα που έχει ξεσπάσει σχετικά με το μποϊκοτάζ της φετινής Eurovision.

Η Ντούσκα απάντησε για το μποϊκοτάζ στην Eurovision όταν της έγινε η εξής ερώτηση:

Το κράτος του Ισραήλ είναι αρκετά προοδευτικό στα ΛΟΑΤΚΙ θέματα, αλλά δεν είναι τόσο ανεκτικό σε κουλτούρες της γύρω περιοχής. Πιστεύεις ότι θα μπορούσε μία γιορτή της μουσικής, όπως είναι η Eurovision, να μειώσει τις διαφορές;” 

Η απάντηση της Κατερίνας Ντούσκα 

“Ξεκάθαρα. Έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις αυτό το θέμα, το μποϊκοτάζ. Για μένα η Eurovision ήταν πάντα ένας διαγωνισμός φιλίας, ενότητας, πολυπολιτισμικότητας, αυτό πρεσβεύει σαν μουσικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από τη χώρα που τον φιλοξενεί κάθε χρόνο.

Σαν Κατερίνα είμαι μουσικός, δεν είμαι πολιτικός, δεν μπορώ να μιλήσω για τις πράξεις καμιάς κυβέρνησης, κανενός κράτους. Σαν μουσικός θεωρώ ότι ο σκοπός της μουσικής είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει και γι’ αυτό δεν πρέπει να λογοκρίνεται η μουσική. Αν αυτό με ρωτάτε. Δεν έχω δει ποτέ τον διαγωνισμό να συμπεριφέρεται ρατσιστικά και να κάνει διακρίσεις. Άλλο το τι κάνουν τα κράτη. Και για αυτό θεωρώ ότι έχει αντέξει τόσο πολύ μέσα στον χρόνο η Eurovision.

Το Ισραήλ πάντα συμμετείχε και αγκαλιαζόταν από αυτόν τον διαγωνισμό. Κάθε χρόνο θα φιλοξενηθεί κάπου ο διαγωνισμός, δεν είναι πολιτικό το θέμα. Σκοπός του είναι να γεφυρώνονται οι διαφορές, συμμετέχουν χώρες από τη Δύση, από την Ανατολή, πολύ διαφορετικά πολιτεύματα μεταξύ τους, διαφορετικές θρησκείες. Όλοι εκείνη τη στιγμή έρχονται κοντά, συνυπάρχουν σε έναν θεσμό, που αυτό σαν γεγονός είναι φοβερό.

Κρατάνε όλοι τη σημαία της χώρας τους σε ένα ενιαίο κοινό, ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι διασκεδάζουν το ίδιο. Δεν υπάρχει έχθρα. Κι εγώ, μεγαλωμένη στον Καναδά, δεν έχω συνηθίσει σε κάτι άλλο. Ήμουν σε μία σχολική τάξη 40 παιδιών, όπου σχεδόν το κάθε παιδί ήταν από διαφορετική χώρα, καταγωγή. Αυτό είναι το φυσικό μου περιβάλλον και μου αρέσει πάρα πολύ που έχουμε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο οποίος επεκτείνεται. Και χάρηκα πολύ επίσης, που έμαθα ότι φέτος για πρώτη φορά θα μεταδοθεί απευθείας και στον Καναδά. Είναι φοβερό”.

Πηγή : GGM