Το λένε οι έρευνες – Γιατί ο Ρούντολφ το Ελαφάκι είχε κόκκινη μύτη; (Εικόνα)


O Ρούντολφ, ο πασίγνωστος τάρανδος με την κόκκινη μύτη, φαίνεται πως δεν είναι ένας ακόμη χριστουγεννιάτικος μύθος. Οι επιστήμονες έρχονται με αποδεικτικά στοιχεία να αποκαλύψουν το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη λαμπερή του μύτη!

Μια ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία και τη Νορβηγία διαπίστωσε ότι η μύτη του τάρανδου χαρακτηρίζεται από πυκνά τριχοειδή αγγεία. Οι ειδικές κάμερες θερμογραφικής απεικόνισης που χρησιμοποίησαν έδειξαν ότι η μύτη φαίνεται πράγματι πιο κόκκινη (όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην εικόνα που ακολουθεί), καθώς υπάρχει συνεχής και αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή.

Οι συντάκτες της σχετικής μελέτης δηλώνουν πως αυτό το πολύπλοκο σύστημα είναι κατά 25% πιο πυκνό από αυτό της ανθρώπινης μύτης και βοηθά, ώστε η μύτη του ταράνδου να μην παγώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η μύτη είναι λοιπόν κόκκινη, γιατί ο τάρανδος «είναι ανατομικά και φυσιολογικά προσαρμοσμένος, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τα πτητικά του καθήκοντα ως βοηθός του Άγιου Βασίλη», όπως αναφέρει η μελέτη.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε «British Medical Journal».

reindeer-onmed

 

Πηγή: neolaia.gr