Το «κορίτσι με τα πράσινα μάτια» του National Geographic αποφυλακίζεται με εγγύηση


Η Αφγανή Σαρμπάτ Γκούλα που έγινε διάσημη παγκοσμίως όταν πόζαρε το 1984 στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic, αναμένεται να αποφυλακιστεί μετά την καταβολή εγγύησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν.

Τρεις δεκαετίες περίπου μετά την φωτογραφία που την έκανε σύμβολο του λαού της, το “κορίτσι με τα πράσινα μάτια” συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές «για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας», έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από την Ομοσπονδιακή Αρχή Ερευνών του Πακιστάν (FIA) στην Πεσαβάρ.
Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του ο υπουργός επισημαίνει:
Όμως ακόμα κι αν αποσύρουμε τις κατηγορίες σε βάρος της, την απελάσουμε ή της χορηγήσουμε μια προσωρινή βίζα για να φύγει από το Πακιστάν, θα πρέπει να ασκήσουμε διώξεις εναντίον των αξιωματούχων που της έδωσαν την πλαστή ταυτότητα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ένοχοι και δεν θέλω να τη γλυτώσουν σε καμία περίπτωση. Όμως πρώτα, η FIA πρέπει να καθορίσει την εγγύηση όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να μπορέσει να αποφυλακιστεί.
Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η Σαρμπάτ Γκουλά είχε καταθέσει αίτημα έκδοσης πακιστανικής ταυτότητας στην Πεσάβαρ τον Απρίλιο του 2014, με το όνομα Σαρμπάτ Μπίμπι και αν είχε κρινόταν ένοχη μπορεί να καταδικαζόταν σε κάθειρξη 7-14 ετών.