Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «ύποπτο» για νευρολογικά προβλήματα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τα τελευταία χρόνια αποτελέσει αντικείμενο μελετών και αντιπαραθέσεων μεταξύ μελών της ιατρικής κοινότητας. Όλο και περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν ότι κάνει το ίδιο κακό με το κλασικό κάπνισμα. Τώρα στο προσκήνιο μπαίνει και ένα ακόμα πρόβλημα που αναζητείται από ειδικούς αν συνδέεται και σε ποιο βαθμό με το ηλεκτρονικό κάπνισμα.

Η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε πρόσφατα 127 καταγγελίες για εμφάνιση σοβαρών νευρολογικών συμπτωμάτων σε άτομα που άτμιζαν (που χρησιμοποιούσαν δηλαδή ηλεκτρονικό τσιγάρο). Το αποτέλεσμα είναι ότι ήδη την υπόθεση έχουν αναλάβει ειδικοί ερευνητές που προσπαθούν να διευκρινίσουν αν όντως το άτμισμα συνδέεται ευθέως με τις κρίσεις που καταγγέλλονται.

Πρόκειται για 14 νέους ανθρώπους που χρειάστηκαν νοσηλεία, αναφέρει ο εκπρόσωπος του FDA, Dr. Ned Sharpless.

Όπως αναφέρεται, οι υποθέσεις που εξετάζονται συνέβησαν μέσα στο διάστημα 9 ετών (2010 με 2019) και οι πάσχοντες παρουσίασαν από κρίσεις επιληψίας μέχρι λιποθυμικά επεισόδια.

«Μπορεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο να δημιουργήσει κρίσεις και λιποθυμίες; Πρέπει να το ανακαλύψουμε αυτό», αναφέρουν οι ειδικοί και διατηρούν στάση αναμονής μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Πάντως, οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς όμως να δείχνουν κοινό μοτίβο. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλιο, υπήρξαν 35 αναφορές με κρίσεις που συνέβησαν σε ανθρώπους την ώρα που άτμιζαν. «Ίσως οφείλεται σε τοξικότητα από τη νικοτίνη», λένε οι ειδικοί και ψάχνουν κυρίως τις περιπτώσεις που η κρίση συνέβη κατά την πρώτη επαφή του χρήστη με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

ΠΗΓΗ: FDA