Το γραπτό έργο του Jim Morrison κυκλοφορεί σε συλλογή


Η συλλογή θα περιλαμβάνει αδημοσίευτους στίχους, αποσπάσματα από χειρόγραφα σημειωματάρια, ένα σενάριο και πολλά άλλα.

Κάποια στιγμή πριν από το θάνατό του, τον Ιούλιο του 1971, ο Jim Morrison έγραψε μια λίστα με τίτλο «Σχέδιο για βιβλίο», στην οποία συγκέντρωσε τις σκέψεις του για μια συλλογή με την ποίησή του, τους στίχους του και άλλα έργα.

Τώρα, 50 χρόνια μετά το θάνατό του και την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ του με τους Doors, αυτό το σχεδιάγραμμα παίρνει σάρκα και οστά στην πιο ολοκληρωμένη συλλογή των γραπτών του Morrison.

Το βιβλίο «The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τη HarperCollins, αποτελείται από 600 σελίδες και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τους διαχειριστές της κληρονομιάς του Jim Morrison.

Η έκδοση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του γραπτού έργου του που έχει ήδη δημοσιευθεί, από στίχους τραγουδιών μέχρι ποίηση («Horse Latitude», «The Celebration of the Lizard»), καθώς και το σύνολο των συλλογών «Wilderness» και «The American Night» που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατό του.

Όμως το μισό βιβλίο αποτελείται από αδημοσίευτο υλικό, μεταξύ των οποίων στίχοι που ηχογραφήθηκαν με μουσική, χειρόγραφα αποσπάσματα από 28 σημειωματάρια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, 160 φωτογραφίες (συμπεριλαμβανόμενων σπάνιων οικογενειακών στιγμιότυπων) και σχέδια.

The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics

Στα αποσπάσματα από τα σημειωματάρια του Jim Morrison θα διαβάσουμε τις σκέψεις του σχετικά με τη δίκη του στο Μαϊάμι το 1970, όταν κρίθηκε ένοχος για προσβολή της δημόσιας αιδούς και εξύβριση, καθώς και αυτά για τα οποία πιστεύεται ότι είναι τα τελευταία γραπτά του Morrison: το περιεχόμενο ενός σημειωματάριου που γράφτηκε λίγο πριν από το θάνατό του και «αναπαράγεται σε πλήρες μέγεθος ανάγνωσης», σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο.

Συμπεριλαμβάνεται επίσης το «The Hitchhiker», ένα κινηματογραφικό σενάριο του Jim Morrison στο οποίο ο ίδιος υποδύεται έναν περιπλανώμενο δολοφόνο. Τμήματα του σεναρίου χρησιμοποιήθηκαν τελικά στην πειραματική ταινία του «HWY».

Το βιβλίο συνοδεύει ένα ηχητικό βιβλίο (audiobook) με την πρώτη κυκλοφορία της τελευταίας ηχογράφησης της ποίησης του Morrison, που πραγματοποιήθηκε σε στούντιο του Λος Άντζελες την ημέρα των γενεθλίων του τον Δεκέμβριο του 1970, ενώ στην έκδοση περιλαμβάνεται επίσης το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

Ο συγγραφέας και θαυμαστής των Doors, Tom Robbins, ο οποίος έγραψε το 1967 στο περιοδικό «Helix» μια κριτική για μια συναυλία του συγκροτήματος, υπογράφει έναν πρόλογο στο βιβλίο, όπως η αδελφή του Morrison, Anne Morrison Chewning.

Το βιβλίο «The Collected Works» θα αποτελέσει το αποκορύφωμα των ονείρων του Jim Morrison να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως συγγραφέας. Όταν σε συνέντευξή στο «Rolling Stone» το 1969 ρωτήθηκε αν βλέπει τον εαυτό του να στρέφεται στον τύπο, απάντησε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μου. Αυτό ήταν πάντα το όνειρό μου».

Πηγή : hit-channel.com