Το άγχος των εξετάσεων και τα μικρά μυστικά επιτυχίας για τη μελέτη


Μπορεί ο Μάης να είναι κατεξοχήν ο μήνας της άνοιξης, της χαλάρωσης και της εξωστρέφειας, για τους μαθητές, όμως, είναι η πιο αγχωτική και κουραστική περίοδος. Μάθετε με ποιους τρόπους μπορείτε να οργανώσετε όσο καλύτερα μπορείτε τον χρόνο σας, ώστε να καλύψετε επαρκώς την ύλη και να απαλλαχθείτε από το υπερβολικό άγχος.

l Οργανωθείτε
Προτού πέσετε με τα μούτρα στο διάβασμα, καλό θα ήταν να αφιερώσετε αρκετό χρόνο ώστε να εκτιμήσετε τον όγκο της ύλης που πρέπει να καλύψετε και τον χρόνο που θα χρειαστεί για κάθε κεφάλαιο. Οργανώστε με τέτοιο τρόπο την ύλη σας, λοιπόν, ώστε οι στόχοι για κάθε μέρα να είναι ρεαλιστικοί! Συνδυάστε ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο με ένα μικρότερο για κάθε μέρα, ώστε να μπορέσετε να δώσετε τη δέουσα προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να παραλείπετε τα σημαντικά!

l Αποκόψτε κάθε περισπασμό
Είναι πολύ σημαντικό την ώρα που διαβάζετε να απαλλάξετε τον εαυτό σας από κάθε λογής περισπασμό. Καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας ή να το βάλετε σε λειτουργία πτήσης, ώστε να μην ενοχλείστε από μηνύματα και ειδοποιήσεις κατά την ώρα μελέτης σας. Μην πέσετε στην παγίδα να βάλετε απλώς τη συσκευή σας στο αθόρυβο, καθώς ο πειρασμός να ελέγχετε κάθε τόσο για μηνύματα θα μεγιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνετε να καλύψετε τον στόχο σας.

l Μικρά τακτικά διαλείμματα
Το ατέλειωτο διάβασμα χωρίς διάλειμμα μπορεί να μοιάζει ιδανικό, δεν είναι, όμως, καθόλου αποτελεσματικό. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί μετά από κάθε ώρα μελέτης με ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα, κατά το οποίο θα ελέγξετε το κινητό σας, θα καταναλώσετε ένα μικρό σνακ και θα χαλαρώσετε, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε με μεγαλύτερη όρεξη στο επόμενο κεφάλαιο. Τα μικρά διαλείμματα θα σάς δίνουν κιόλας κίνητρο κατά τη διάρκεια της μελέτης σας, αφού θα έχετε κάτι να περιμένετε με το τέλος κάθε ενότητας. Μην ενδώσετε στον πειρασμό τηλεοπτικών σειρών και διαφόρων σελίδων στο διαδίκτυο, γιατί ο χρόνος θα περάσει χωρίς να το καταλάβετε, με αποτέλεσμα να βγείτε εκτός προγραμματισμού.

l Κλείστε τα αφτιά σας στις σειρήνες
Όσο οι μέρες πλησιάζουν, οι σειρήνες των…. SOS θα σάς κατακλύζουν από παντού. Κλείστε, λοιπόν, τα αφτιά σας στη φημολογία των πιθανών θεμάτων και προσπαθήστε να ακολουθήσετε το πρόγραμμά σας ανεξάρτητα από όσα ακούτε. Ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε θέμα! Παράλληλα, κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό, μην προσπαθήσετε να συγκρίνετε το στάδιο μελέτης σας με αυτό των συμμαθητών σας. Πολλοί από αυτούς, στην προσπάθεια να εκτονώσουν το δικό τους άγχος, θα προσπαθήσουν να επιδείξουν τις γνώσεις τους και τα αποτελέσματα της δικής τους μελέτης, κάτι που με τη σειρά του θα σάς οδηγήσει σε μεγαλύτερο άγχος. Παραμείνετε στοχοπροσηλωμένοι, απαλλαχθείτε από… τοξικές παρεμβάσεις και λειτουργήστε αυτόνομα.

l Κρατήστε χρόνο για επανάληψη
Είναι ίσως το σημαντικότερο στάδιο! Κατά τη διάρκεια της μελέτης σας κρατήστε σημειώσεις με τα σημεία που σάς δυσκόλεψαν, με πιο απαιτητικά κεφάλαια και πιο… σημαντικά, ώστε να μπορέσετε με το πέρας της μελέτης σας να επανέλθετε σε αυτά και να τα δείτε ξανά από την αρχή. Η επανάληψη θα σάς βοηθήσει να καλύψετε τυχόν κενά και θα σάς δώσει μια πιο σφαιρική εικόνα της εξεταστέας ύλης, ώστε να είστε πιο καλά προετοιμασμένοι για την ώρα του γραπτού.

l Πότε έχετε τελειώσει;
Προφανώς, όταν αισθάνεστε ότι έχετε καλύψει με επάρκεια την ύλη και μπορείτε να ανταποκριθείτε σε πιθανά θέματα. Σημαντικό είναι να θυμάστε, όμως, ότι ο καθένας από εμάς χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να καλύψει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο, οπότε δεν έχει σημασία αν έχετε αφιερώσει πέντε ώρες λ.χ. για ένα κεφάλαιο, εάν δεν το έχετε καλύψει επαρκώς. Με άλλα λόγια, εάν η απάντησή σας στις εξετάσεις σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα είναι ελλιπής, ο διορθωτής δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχετε αφιερώσει δυο μέρες στο συγκεκριμένο κεφάλαιο ή μια ώρα. Αυτό που θα μετρήσει είναι μόνο η απάντησή σας! Εάν, λοιπόν, έχετε αφιερώσει δύο ώρες σε ένα κεφάλαιο και εξακολουθείτε να αισθάνεστε ανασφαλείς, τότε μη διστάσετε να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας για να τού αφιερώσετε περισσότερο χρόνο.

Πηγή : must