Τιμώντας την επιμονή, τη θυσία και τον πατριωτισμό των ινδικών φυλών


Τιμώντας την επιμονή, τη θυσία και τον πατριωτισμό των ινδικών φυλών

Όταν οι φωνές ενάντια στην ξένη κυριαρχία υψώθηκαν στην Ινδία, ο μεγάλος αναμορφωτής Govind Guru ξυπνούσε το πνεύμα της εκπαίδευσης στις φυλές των Bhil και τις γέμιζε με την ενέργεια του πατριωτισμού. Το Mangarh Dham είναι σύμβολο της θυσίας του Govind Guru, ένα μεγαλειώδες μνημείο στη θυσία εκατοντάδων φυλών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi παρευρέθηκε πρόσφατα σε εκδήλωση για να αποτίνει φόρο τιμής στους αφανείς ήρωες των φυλών και μαρτύρων του αγώνα για την ελευθερία.

 

Χωρίς τις φυλές το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ινδίας θα ήταν ελλιπές. Κάθε σελίδα του κινήματος για την ελευθερία της χώρας είναι γεμάτη με τη δική τους αυτοθυσία. Η κοινωνία των φυλών είχε ξεκινήσει τον αγώνα κατά της ξένης κυριαρχίας πολύ πριν από την επανάσταση του 1857. Το 1780 ξέσπασε ένοπλη εξέγερση στο Santhal υπό την ηγεσία του Tilka Manjhi. Από τους πρώτους αιώνες της σκλαβιάς έως τον 20ό αιώνα, δεν υπήρξε περίοδος που οι ινδικές φυλές να μην κρατούσαν αναμμένη τη δάδα του αγώνα για την ελευθερία.

 

Ο πρωθυπουργός Narendra Modi  δήλωσε σχετικά: “Είμαστε υπόχρεοι στις θυσίες της κοινωνίας των φυλών. Είμαστε υπόχρεοι στη συνεισφορά τους. Αυτή η κοινωνία διατηρεί και λατρεύει τη φύση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τον χαρακτήρα της Ινδίας. Τώρα είναι η ώρα ώστε η Ινδία να ανταποδώσει αυτή τη συνεισφορά με την κυβέρνηση να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να τιμηθούν οι αφανείς ήρωες των φυλών στον αγώνα για την ελευθερία”.

 

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Govind Guru, τον μαχητή της ελευθερίας της φυλής των Bhil, ο Ινδός πρωθυπουργός είπε: «Μεγάλοι μαχητές της ελευθερίας όπως ο Govind Guru ήταν οι εκπρόσωποι των παραδόσεων και των ιδανικών της Ινδίας. Δεν ήταν βασιλιάς κανενός πριγκιπάτου, αλλά ο ήρωας δεκάδων χιλιάδων μελών φυλών. Έχασε την οικογένειά του αλλά ποτέ το κουράγιο του. Κάθε φτωχός φυλετικός Ινδός έγινε μέλος της οικογένειάς του. Οι Bhil όπως και άλλες φυλές του Rajasthan, του Gujarat και του Madhya Pradesh έχουν ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα για την ελευθερία καθώς πολέμησαν τους Βρετανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα».

 

Ο Govind Guru έδωσε έμφαση στη σημασία της οικοδόμησης σχολείων για την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση της πολιτιστικής κατανόησης μεταξύ των παιδιών, την καθοδήγηση των μεγαλύτερων ώστε να χρησιμοποιούν μόνο αυτόχθονα είδη και να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ και κρέατος. Ήταν κοινωνικός μεταρρυθμιστής, πνευματικός οδηγός, άγιος και δημοφιλής ηγέτης. Ο Govind Guru πυροδότησε τη φλόγα της κοινωνικής μεταρρύθμισης ανάμεσα στους Bhils η οποία εξελίχθηκε σε εναντίωση απέναντι στον βρετανικό ζυγό. Στις 17 Νοεμβρίου 1913 πάνω από 150.000 Bhils συγκεντρώθηκαν στο λόφο Mangarh υπό την ηγεσία του Govind Guru.

 

Οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων σ΄αυτό που έμεινε στην ιστορία ως , “η σφαγή του Mangarh”. Πάνω από 1500 Bhils έπεσαν νεκροί από τα πυρά που διήρκησαν δύο ώρες με τον λόφο να βάφεται κατακόκκινος από το αίμα τους. Ο Govind Guru συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του υπηρετώντας τους ανθρώπους μετά την αποφυλάκισή του. Αύξησε την ευαισθητοποίηση των Bhils μέσω τραγουδιών.

Ο Govind Guru ξύπνησε τις παγιδευμένες στον ιστό της άγνοιας και του αναλφαβητισμού φυλές και άναψε τη φλόγα της αφοσίωσης μέσα τους σε μια εποχή που ολόκληρη η χώρα συμμετείχε στον αγώνα κατά των Βρετανών με τον δικό της τρόπο.