Τιμητικές διακρίσεις απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ιστορικά στελέχη του ΡΙΚ


Βραβεία ΡΙΚ Τιμής Ένεκεν 2023

Τιμητικές διακρίσεις απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ιστορικά στελέχη του ΡΙΚ

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πραγματοποίησε χθες βράδυ, (Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023) την εκδήλωση ΒΡΑΒΕΙΑ ΡΙΚ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ 2023, στην οποία έγινε απονομή τιμής σε προσωπικότητες, πρώην στελέχη του ΡΙΚ, τα οποία με το έργο και την προσφορά τους πρόσθεσαν διαχρονικά αξία και κύρος στο ΡΙΚ και στην πατρίδα μας.

Τις τιμητικές διακρίσεις απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του ΡΙΚ, παρουσία υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, άλλων επισήμων, κρατικών αξιωματούχων και εκλεκτών προσκεκλημένων.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν οι ακόλουθοι:

  • Κύρος Ρωσσίδης-Παραγωγός, Σκηνοθέτης
  • Αντρέας Κουκκίδης-Εκφωνητής τηλεόρασης και ραδιοφώνου
  • Φρύνη Παπαδοπούλου-Εκφωνήτρια τηλεόρασης και ραδιοφώνου
  • Αιμιλία Ορφανίδου-Παραγωγός, Σκηνοθέτιδα

Μετά θάνατον

  • Λεωνίδας Μαλένης- Στιχουργός, παρουσιαστής προγραμμάτων, δημοσιογράφος
  • Δημήτρης Ανδρέου-Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος Σύνταξης, Παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών
  • Δημήτρης Κυπριανού- πρώην Γενικός Διευθυντής
  • Χριστάκης Καραγιώργης-πρώην Τμηματάρχης Ραδιοφωνικών και Μουσικών Προγραμμάτων

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των τιμηθέντων, ταυτόχρονα όμως συνιστά και ένδειξη της αναγνώρισης από μέρους της Πολιτείας του σημαντικού ρόλου, του πολυσχιδούς έργου και της πολυσήμαντης προσφοράς του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με την αδιάλειπτη λειτουργία του εδώ και 70 χρόνια.

Απευθυνόμενος στο έμψυχο δυναμικό, στη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επί λέξει: «Γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ευθύνες σας. Έχετε υποχρέωση και καθήκον, ως λειτουργοί της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης να διαφυλάξετε την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπιστία της. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πράξετε».

Και πρόσθεσε: «Έχετε καθήκον να διασφαλίσετε ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο, να μετεξελίσσεται, να εκσυγχρονίζεται και να εξυπηρετεί τους πολίτες στους οποίους ανήκει. Είναι χρέος όλων, μέσα από πρόσθετες με τις μέχρι σήμερα διαρθρωτικές αλλαγές, να καταστήσουμε τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών».

Στοn δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Γιώργος Κέντας ανέφερε ότι οι τιμηθέντες έγραψαν τη δική τους ιστορία. Έβαλαν τις δικές τους ψηφίδες στον αέναο χάρτη ανάπτυξης και εξέλιξης της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Κύπρο. Με το ήθος και το έργο τους, πρόσθεσε, έγιναν παράδειγμα για τους γύρω τους, δημιούργησαν υπόδειγμα, επαγγελματικά πρότυπα, που ενέπνευσαν άλλους ανθρώπους.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι το ΡΙΚ είναι οι άνθρωποί του. «Οι άνθρωποί του ΡΙΚ» τόνισε ο κύριος Κέντας,  «είναι το σπουδαιότερο περιουσιακό του στοιχείο, η κινητήριος δύναμη για να είμαστε στον αέρα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, να παράγουμε ποιοτικό πρόγραμμα, να προάγουμε τον πολιτισμό».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ ανακοίνωσε τέλος ότι το ΡΙΚ ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το οποίο θα αρχίσει να μεταδίδεται από τον Ιανουάριο του 2024 και θα διαρκέσει ολόκληρη τη χρονιά. Ανακοίνωσε επίσης ότι το 2024, το ΡΙΚ θα φιλοξενήσει τη Γενική Συνέλευση των Γενικών Διευθυντών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU, μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με ευεργετικές συνέπειες για τον τόπο μας. Επίσης, σημείωσε, το ΡΙΚ έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία για να είναι πανέτοιμο να φέρει εις πέρας την αποστολή κάλυψης και μετάδοσης των εργασιών της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.