Τι Να Προσέξεις Για Να Απολαύσεις Τις Γιορτές Χωρίς Απρόοπτα

Μάθε πώς μπορείς να απολαύσεις μία από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου.

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ και οι διακοπές σου προσφέρουν χρόνο με την οικογένειά σου, απολαυστικό φαγητό, δώρα, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, μυρωδιές, ανεβασμένη διάθεση. Και ενώ οι ημέρες σου είναι γεμάτες εξόδους, καλέσματα και τραπέζια, δεν πρέπει να χαλαρώνεις σε σημείο που να ξεχνάς να προστατεύεις και να προσέχεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Μάθε λοιπόν όλα όσα πρέπει να κάνεις για να φροντίζεις την ασφάλεια και την υγεία σου είτε μείνεις σπίτι είτε φύγει εκτός.

Τι να κάνεις αν φύγεις

1.Μην ξεχνάς να κλειδώνεις

Πριν φύγεις έλεγξε ότι έχεις κλειδώσει όλες τις πόρτες, ότι λειτουργεί ο συναγερμός σου και ότι δεν έχεις αφήσει πολύτιμα πράγματα στο σπίτι ή το αυτοκίνητό σου. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείς να αφήσεις μερικά φώτα ανοιχτά, ιδιαίτερα αν πρόκειται να λείψεις για μέρες και φυσικά να αποφεύγεις τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μαρτυρούν ότι δεν είσαι στο σπίτι.

2.Φτιάξε ένα φαρμακείο

Επειδή δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί, φτιάξε το δικό σου φαρμακείο και πάρ΄το μαζί στις διακοπές σου.

3.Οδήγησε προσεκτικά

Επειδή εκτός από τις ληστείες, αυξάνονται και τα τροχαία ατυχήματα κατά την περίοδο των γιορτών, πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου σιγουρέψου ότι είσαι σε θέση να οδηγήσεις και προσπάθησε να παραμείνεις συγκεντρωμένος καθόλη τη διάρκεια. Μην μιλάς στο κινητό σου, μην στέλνεις μηνύματα, μην χαζεύεις και φρόντιζε να κρατάς αποστάσεις ασφαλείας. Αν μάλιστα πρόκειται να επισκεφτείς ένα μέρος σε μεγάλο υψόμετρο, δες την πρόβλεψη του καιρου και προμηθεύσου αλυσίδες αν χρειάζεται.

Τι να κάνεις αν μείνεις στο σπίτι

1.Πάρε πυροσβεστήρα

Ξέρεις ότι τα φωτάκια του δέντρου σου μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα ή ακόμα και φωτιά; Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει το δέντρο σου να βρίσκεται κοντά στο τζάκι και φυσικά να μην αφήνεις το τζάκι αναμμένο όταν πηγαίνεις για ύπνο. Αν δεν έχεις πυροσβεστήρα, αγόρασε και αν έχεις έλεγξε ότι δεν έχει λήξει. Το ίδιο κάνε και με το φακό σου. Αρχικά βεβαιώσου ότι έχεις πρόχειρο ένα φακό και ότι έχει μπαταρίες!

2.Έχε το νου σου στην κουζίνα

Περιμένεις φίλους και μαγειρεύεις όλη την ημέρα. Παράλληλα όμως τακτοποιείς και καθαρίζεις. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνεις ποτέ το φαγητό στο φούρνο ή στην εστία χωρίς να το επιβλέπεις.

3.Έλεγξε τη σκάλα σου

Πριν ανέβεις στη σκάλα για να κατεβάσεις τα χριστουγεννιάτικα έλεγξε αν είναι σταθερή γιατί σίγουρα δεν θέλεις να έχεις κάποιο ατύχημα μέσα στις γιορτές.

4.Ανάφερε ύποπτες κινήσεις

Αν παρατηρείς ύποπτες κινήσεις ή κάποιο περίεργο άτομο έξω από το σπίτι, ειδοποίησε την αστυνομία. Οι διαρρήξεις αυξάνονται κατά την περίοδο των γιορτών. Για τον ίδιο λόγο, μην ανοίγεις την πόρτα σε άγνωστα άτομα.

Για εσένα που έχεις παιδιά

Το Σωματείο Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με την πρόληψη και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων, σε συμβουλεύει να κάνεις τα εξής για να προστατέψεις τα παιδιά σου:

1.Πρόσεχε τα κεριά και το τζάκι για να αποφύγεις τα εγκαύματα.

2.Τοποθέτησε ψηλά τις γυάλινες μπάλες.

3.Πρόσεχε πολύ τις πρίζες και τα ηλεκτρικά καλώδια.

4.Μην δίνεις στο παιδί σου δώρα που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία του και μην το αφήνεις να παίζει με τις πλαστικές τους σακούλες.

5.Πρόσεχε τις καραμέλες, γιατί μπορεί πολύ εύκολα το παιδί σου να τις καταπιεί.

6.Κρύψε τα οινοπνευματώδη προϊόντα ή τα προϊόντα καπνού, για να αποφύγεις τυχόν δηλητηριάσεις.

7.Μην αφήνεις τα παιδιά ποτέ στην κουζίνα χωρίς επίβλεψη και δώσε μεγάλη προσοχή στις καυτές επιφάνειες.

8.Πρόσεχε τις μπαλκονόπορτες και τα γυάλινα τραπέζια, για να αποφύγεις σοβαρούς τραυματισμούς.

9.Κράτησε το παιδί σου από το χέρι, ιδιαίτερα όταν είσαι σε ένα μέρος με κόσμο και πάντα από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

Πηγή : Thrive Global Greece