Θερινό Σχολείο στο Πλαίσιο του ευρ. Προγράμματος Walk the Global Walk


Ο Δήμος Στροβόλου σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό CARDET πραγματοποίησε με επιτυχία Θερινό Σχολείο για μαθητές λυκείων και γυμνασίων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Walk the Global Walk, από την Παρασκευή 28/8/2020 μέχρι και τη Δευτέρα 31/8/2020 στο Τρόοδος.

Το καλοκαιρινό σχολείο πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο και όχι με άλλους εταίρους του προγράμματος όπως γίνεται κάθε χρόνο, αφού λόγω της διεθνούς έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού αποφασίστηκε από τους εταίρους να διοργανωθεί ξεχωριστά σε κάθε χώρα. Στο κυπριακό Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 11 μαθητές και 3 καθηγητές από τα σχολεία που πραγματοποίησαν τις περισσότερες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Επίκεντρο της φετινής χρονιάς στο πρόγραμμα Walk the Global Walk ήταν ο Στόχος Αειφόρου Ανάπτυξης 13 του ΟΗΕ – Δράση για την Κλιματική Αλλαγή. Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου οι μαθητές συνδύασαν όσα είχαν διδαχθεί από τους εκπαιδευτικούς τους για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με την ανθρώπινη, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση της. Χρησιμοποιώντας μεθόδους Μη-Τυπικής Μάθησης, ενεργού συμμετοχής και δράσεων ανέπτυξαν την κριτική σκέψη τους και συνέταξαν το Κυπριακό Μανιφέστο – Διακήρυξη για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο θα συζητηθεί με μαθητές από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι στόχοι  και οι εισηγήσεις των μαθητών για το θέμα θα προωθηθούν ώστε να συμπεριληφθούν στο κοινό μανιφέστο που θα συνταχθεί από τους μαθητές όλων των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Οι δράσεις του Θερινού Σχολείου όπως και οι επισκέψεις στο Γεωπάρκο Τρόοδους, τους Βοτανικούς Κήπους Τροόδους Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η επί τόπου παρατήρηση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής σε ένα τόσο σημαντικό και μοναδικό οικοσύστημα όπως αυτό του Τροόδους αποτέλεσαν δράσεις που έκαναν τους μαθητές και τους καθηγητές να εκτιμήσουν την αξία της φύσης και να αποτελέσουν παράγοντες αλλαγής για μια πιο βιώσιμη Κύπρο.

Ολόκληρο το Κυπριακό Μανιφέστο όπως και το κοινό Ευρωπαϊκό θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αειφόρου Ανάπτυξης.