The Shack – Αναζητώντας την Αλήθεια


Ο Σαμ Ουόρθινγκτον και η βραβευμένη με Όσκαρ, Οκτάβια Σπένσερ, στο συγκινητικό ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης ενός πατέρα, μετά από μία οικογενειακή τραγωδία.

ΣΥΝΟΨΗ

Βασισμένο στο best-seller των New York Times, το «Αναζητώντας την Αλήθεια» μας μεταφέρει στο εμψυχωτικό ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης ενός πατέρα. Μετά από μία οικογενειακή τραγωδία, ο Μακ (Σαμ Ουόρθινγκτον), βυθίζεται στην κατάθλιψη, κάτι που τον οδηγεί στην αμφισβήτηση των πιστεύω του. Την ώρα που αντιμετωπίζει μία βαθιά κρίση πίστεως, θα λάβει ένα μυστηριώδες γράμμα που τον καλεί σε μία απομονωμένη καλύβα στο ορεινό Όρεγκον.

Παρά τις αρχικές του αμφιβολίες, ο Μακ θα πάει στην καλύβα, όπου και θα συναντήσει μία αινιγματική τριάδα ανθρώπων, με προεξάρχουσα μία μυστηριώδη γυναίκα με το όνομα «Πατέρας». Μέσα από αυτή τη συνάντηση, ο Μακ θα ανακαλύψει τις σημαντικές αλήθειες που θα τον βοηθήσουν να αλλάξει την αντίληψή του για την προσωπική του τραγωδία, και θα αλλάξουν τη ζωή του για πάντα.

Μία ιστορία που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες

Το πρωτογενές υλικό πάνω στο οποίο δούλεψαν οι σεναριογράφοι Τζον Φούσκο, Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον και Άντριου Λέιναμ, ήταν το βιβλίο του Ουίλιαμ Π. Γιανγκ, «Η Καλύβα». Ένα βιβλίο-φαινόμενο, που κατάφερε να μείνει στη λίστα των best-sellers των New York Times για πάνω από 70 εβδομάδες, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και πούλησε 22 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το θέμα  που πραγματεύεται η ταινία, για την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής απέναντι στις τραγωδίες και τη δύναμη του να συγχωρείς το ασυγχώρητο, προσέλκυσε πολλούς υποψήφιους συντελεστές για το φιλμ: «Τόσο πολλοί άνθρωποι ήθελαν να αναμιχθούν στο πρότζεκτ», αναφέρει ο παραγωγός, Τζιλ Νέτερ. «Είτε επρόκειτο για κάποιο μέλος του συνεργείου, είτε για κάποιον κομπάρσο, ή απλά για κάποιον από τη γειτονιά που γυρίζαμε την ταινία, όλοι μου έλεγαν κάποια προσωπική ιστορία από το πόσο άγγιξε τη ζωή τους το βιβλίο. Ήταν εκπληκτικό.»

Ο ίδιος ο Νέτερ ήξερε πως αυτό το βιβλίο είχε τέτοια δυναμική που έπρεπε να μεταφερθεί στον κινηματογράφο, τα εύσημα όμως θα πρέπει να δοθούν στη γυναίκα του και συμπαραγωγό, Λάνι Άρμστρονγκ Νέτερ: «Διάβασα το βιβλίο πριν οκτώ χρόνια, και δε μπορούσα να ξεκολλήσω! Αγόρασα κούτες με αντίτυπα και άρχισα να τα μοιράζω στους φίλους μου. Άλλαξε τη ζωή μου, με το μήνυμα της αγάπης, της πίστης και της συγχώρεσης. Έδωσα το βιβλίο στον άνδρα μου και του είπα ‘πρέπει να το κάνεις ταινία’!»

Βρίσκοντας το ιδανικό καστ

Το κλειδί για να γίνει αυτή η ιστορία επιτυχία του Χόλιγουντ, ήταν να βρεθεί το κατάλληλο καστ, το οποίο θα καταλάβαινε και θα εκτιμούσε το υλικό, ενώ παράλληλα θα ήταν έτοιμο να εξερευνήσει τα συγκινητικά μηνύματα που περνά η ιστορία. Όπερ και εγένετο, με τους «εκλεκτούς» της παραγωγής να βρίσκονται στα πρόσωπα των Σαμ Ουόρθινγκτον (Avatar), Οκτάβια Σπένσερ (Βραβευμένη με Όσκαρ για το «Υπηρέτριες») και Τιμ ΜακΓκρόου (Βραβευμένος με Γκράμι, «Μία Σχέση Στοργής»).

Για την Σπένσερ, η συμμετοχή στην ταινία ήταν μία απόφαση χωρίς δεύτερη σκέψη. Δηλωμένη φαν του βιβλίου, κυκλοφορούσε στα γυρίσματα με το δικό της αντίτυπο: «Δε θα μπορούσα να μη συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια. Ένας φίλος μου έδωσε το βιβλίο και μου είπε πως είχε εγκληματολογικά στοιχεία. Νόμιζα πως θα διαβάσω κάτι τελείως διαφορετικό από το μάθημα ζωής που πήρα τελικά. Έχω βιώσει την απώλεια στη ζωή μου, και καταλαβαίνω απόλυτα τον χαρακτήρα του Μακ, μιας και πιστεύω πως η πίστη σε επαναφέρει από μια τέτοια κατάσταση».

Συνεχίζοντας, η πολυβραβευμένη ηθοποιός σημειώνει για τις θεματικές που θίγονται στο βιβλίο και το σενάριο: «Αυτό που με εντυπωσίασε, είναι πως αυτό που βλέπουμε στην ταινία, έρχεται σε αντίθεση με την πατροπαράδοτη εικόνα που έχουμε για τον Θεό και το τι αντιπροσωπεύει. Επίσης, δίνει απάντηση σε ένα ερώτημα που πιστεύω πως απασχολεί τους ανθρώπους: ‘Τι θα γινόταν αν είχα μπροστά μου τον Θεό; Τι θα τον ρωτούσα;’»

Για τον Ουόρθινγκτον, οι απαντήσεις σε μερικά από τα πιο αινιγματικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, ήταν ένα στοιχείο που τον γοήτευσε σε μεγάλο βαθμό: «Είχα μία ενστικτώδη αντίδραση όταν διάβασα το σενάριο, και αυτό με ώθησε να διαβάσω αμέσως το βιβλίο. Με άγγιξε συναισθηματικά, σκέφτηκα πως θα ένιωθα αν έχανα ένα μέλος της οικογένειας μου, το παιδί μου. Ήθελα ο Μακ να εξερευνήσει αυτά τα ζητήματα, να διερωτηθεί ποιος είναι υπεύθυνος το ράγισμα της καρδιάς του.»

Φυσικά, η παρουσία της Οκτάβια Σπένσερ, ήταν ευεργετική για τον Ουόρθινγκτον: «Ήταν μία ευλογία να βρίσκομαι μαζί της στην ταινία, είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος άνθρωπος και έμαθα πάρα πολλά από αυτή».

Ως πρωταγωνιστής που ψάχνει εναγωνίως απαντήσεις και βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής του, ο Σαμ Ουόρθινγκτον είχε να διατελέσει μία πολύ δύσκολη αποστολή στον ρόλο του Μακ. Μία αποστολή που εκτέλεσε με μεγάλη επιτυχία, όπως δηλώνει και ο σκηνοθέτης, Στιούαρτ Χάζελνταϊν: «Ο Σαμ κουβαλά όλη την ταινία στις πλάτες του. Υπάρχει μία ωμή ευαισθησία στην ερμηνεία του, νομίζω πως είναι ένας από τους καλύτερούς του ρόλους»

Το θέμα που διαπραγματεύεται το «Αναζητώντας την Αλήθεια», είναι δύσκολο, αλλά όπως λέει και ο Ουόρθινγκτον: «Όλοι μας χάνουμε μία σχέση, ή κάποιον αγαπημένο μας άνθρωπο κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η ταινία δίνει ένα όμορφο μήνυμα, πως αν συγχωρέσεις την τραγωδία που συνέβη στη ζωή σου, μπορείς να την ξεπεράσεις. Μπορεί να πάρει χρόνο, να είναι οδυνηρό, αλλά η συγχώρεση σε ελευθερώνει».

[blockquote style=”3″]Πρεμιέρα: 30 Μαρτίου 2017 Προβολή: k-Cineplex, Rio Cinemas [/blockquote]