Θα τα καταφέρουμε. Υπάρχει ελπίδα


Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου

Σε αυτήν την δύσκολη και πρωτοφανή κρίση της πανδημίας, δεν μπορεί κανείς παρά να είναι αισιόδοξος μπροστά στο μεγαλείο ψυχής του λαού μας. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπερέβαλαν εαυτόν και συνεχίζουν να το πράττουν, παρά τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας. Εμείς τους ευχαριστούμε για όλες τους τις θυσίες και την υπερπροσπάθεια και επαναλαμβάνουμε βρισκόμαστε στο πλευρό τους. Εκτός όμως από την άμεση και αλτρουιστική ανταπόκριση των λειτουργών Υγείας, έχει παρατηρηθεί και μια άλλη κινητοποίηση.

Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ασυγκίνητος μπροστά στο μεγαλείο ψυχής των Κυπρίων και το κύμα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς όσους τους έχουν ανάγκη . Ο Δήμος κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα και μηνύματα εθελοντών που ήθελαν να βοηθήσουν. Το ίδιο, όπως πληροφορούμαστε, και το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού. Αυτό μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει. Οι καθημερινές μικρές ή μεγάλες πράξεις ανθρωπιάς είναι αυτές που μας γεμίζουν ελπίδα. Για παράδειγμα, ομάδα νεαρών εθελοντών προσφέρει σε ημερήσια βάση ζεστό φαγητό σε όσους το χρειάζονται. Ακόμα, δημότης μας παραχώρησε χορηγία για αγορά λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποία αυτήν τη στιγμή διανέμουμε δωρεάν κατ’ οίκον στα παιδιά του Δήμου μας, εξασφαλίζοντας τους την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους.

Αυτή η υπηρεσία λειτουργεί στο πλαίσιο του Κέντρου Αλληλεγγύης και Στήριξης Δημοτών, το οποίο στήθηκε σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες από το προσωπικό του Δήμου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου το προσωπικό του Δήμου και του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, που βρίσκονται επί ποδός συνεχίζοντας να προσφέρουν, στελεχώνοντας το Κέντρο Αλληλεγγύης και Στήριξης δημοτών, τόσο το τηλεφωνικό κέντρο όσο και την υπηρεσία αγοράς και διανομής τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και πνευματικής τροφής, βιβλίων.

Η κατάσταση επηρέασε αναντίρρητα την ψυχική υγεία όλων, όμως δεν θέλουμε κανείς να πιστεύει ότι είναι μόνος του σε αυτό. Για αυτό και ο Δήμος στηρίζει την πρωτοβουλία εθελοντών ειδικών ψυχικής υγείας που προσφέρουν αφιλοκερδώς ψυχολογική υποστήριξη τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του Δήμου που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να διασφαλίζουν ότι προσφέρονται απρόσκοπτα οι ουσιώδεις υπηρεσίες μας. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην υπηρεσία Καθαριότητας για την απρόσκοπτη συλλογή των σκυβάλων και στην Υγειονομική υπηρεσία που προβαίνει σε προληπτικές εργασίες απολύμανσης δημόσιων χώρων. Ακόμα, το Πολυδύναμο Κέντρο συνεχίζει την διανομή τροφίμων σε άπορους, τώρα κατ’ οίκον, ανταποκρινόμενο στις νέες συνθήκες.

Δεν θα ήθελα να κουράσω με έναν εξαντλητικό κατάλογο των υπηρεσιών του Δήμου και των εργαζομένων που βρίσκονται στις επάλξεις αυτή την περίοδο, για αυτό οι ευχαριστίες μου απευθύνονται σε όλους και όλες που κρατούν το Δημαρχείο σε σταθερή τροχιά, και ιδιαίτερα σε αυτούς που ηγούνται αυτής της προσπάθειας. Το παράδειγμά σας μας δίνει δύναμη και μας βοηθά να συνεχίσουμε. Μόνο με ανθρωπιά και αλληλεγγύη μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Καλή Ανάσταση και να σας διαβεβαιώσω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι με ανθρωπιά, ελπίδα και αγάπη, θα τα καταφέρουμε. Φρονώ ότι θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δυσκολία, γιατί βλέποντας το μεγαλείο ψυχής του λαού μας που ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, μπορώ να πω ότι δεν φοβάμαι καθόλου για το μέλλον.