Τέταρτη εβδομάδα δωρεάν προβολών παραστάσεων του ΘΟΚ «Σαμία» του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεχίζει τις δωρεάν προβολές παραστάσεων από το αρχείο του και έχει τη χαρά να ανακοινώσει ότι θα προβάλει τη θρυλική πρώτη εκδοχή της παράστασης «Σαμία» του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη.

Η παραγωγή παρουσιάζεται με αφορμή τα πέντε χρόνια από την απώλεια (15 Απριλίου 2015) του σπουδαίου αυτού θεατρανθρώπου, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του όχι μόνο στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, αλλά και στο συνολικό πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Ο ΘΟΚ προγραμμάτιζε ημερίδα-αφιέρωμα στη μνήμη του, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μελλοντικό χρόνο.

Η «Σαμία» του Εύη Γαβριηλίδη, καλοκαιρινή παραγωγή του 1993, υπήρξε από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις στην ιστορία του ΘΟΚ και έφερε την απόλυτη καταξίωση του σκηνοθέτη στην Επίδαυρο. Με τη συνεργασία ενός ασυναγώνιστου επιτελείου ηθοποιών και συντελεστών και με οδηγό τη σπουδαία μετάφραση του Γιάννη Βαρβέρη (στην καθαρεύουσα), η «Σαμία» εγκωμιάστηκε από το κοινό της Κύπρου και της Ελλάδας και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο ευφρόσυνες παραστάσεις στην ιστορία του Οργανισμού αλλά και της Επιδαύρου.

Η σπαρταριστή κωμωδία του Μενάνδρου, με απρόβλεπτες διαδοχικές παρεξηγήσεις και ξεκαρδιστικές καταστάσεις, αποτέλεσε σημείο αναφοράς της σκηνοθετικής εργασίας του Εύη Γαβριηλίδη. Παρουσιάστηκε, μάλιστα, σε τρεις αναβιώσεις της –1994, 2012 και 2013–, με διαφορετικές διανομές.

Συντονιστείτε μαζί μας και απολαύστε την ιστορική παράσταση του ΘΟΚ από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Απριλίου. O σχετικός σύνδεσμος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, www.thoc.org.cy.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η διαδικτυακή προβολή της.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης

Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης

Σχεδιασμός φωτισμών: Γρηγόρης Παπαγεωργίου

Βοηθοί Σκηνοθέτες:  Βαρνάβας Κυριαζής-Τάσος Αναστασίου

Βοηθός Σκηνογράφου – Εκτέλεση Ειδικών Κατασκευών: Σοσέ Εσκιτζιάν

Βοηθός Χορογράφος: Φράνσις Γουντ

Διδασκαλία Τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Μοσχίων: Αλκίνοος Ιωαννίδης

Χρυσίς: Αννίτα Σαντοριναίου

Παρμένων: Σπύρος Σταυρινίδης

Δημέας: Κώστας Δημητρίου

Νικήρατος: Ανδρέας Μούστρας

Μάγειρος: Σταύρος Λούρας

Περαστικός: Τάσος Αναστασίου

Τροφός: Δώρα Μακαρίου

Πλαγγόνα: Ερμίνα Κυριαζή

Μητέρα Πλαγγόνας: Καίτη Τσεριώτου

 

Χορός

Νεόφυτος Νεοφύτου

Κώστας Βήχας

Φράνσις Γουντ

Κωστάκης Κωνσταντίνου

Άντρος Κρητικός

Παντελής Παπακωνσταντίνου

Τάκης Καϊμακλιώτης

Μανώλης Μιχαηλίδης

Χρίστος Ορφανός

Σώτος Σταυράκης

Ντάνκαν Μακκάουαν

Αγάπιος Αγαπίου