ΤΕΠΑΚ/Επιστημονικό Εργαστήριο για την τουριστική ανάπτυξη και αειφορία σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές: Eπίσκεψη στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή Τσαγγάρη στα Πλατανίστεια


Μέσα στα πλαίσια του επιστημονικού εργαστηρίου UNITWIN-UNESCO με τίτλο «Συντηρώντας τις ισορροπίες: Προστατεύοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Τουριστική Αειφορία σε Ορεινές και Απομακρυσμένες περιοχές – Η Μελέτη Περίπτωσης της Κυπριακής Ενδοχώρας» που φιλοξενεί το Υφυπουργείο Τουρισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 28 Ιουνίου επίσκεψη στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή Τσαγγάρη στα Πλατανίστεια.

Κατά την επίσκεψή τους, οι συμμετέχοντες στο επιστημονικό εργαστήριο, ξεναγήθηκαν από τον χαράκτη στην έκθεση του μουσείου και ενημερώθηκαν για την ιστορία της χαρακτικής, τα υλικά και τις τεχνικές της.

Παράλληλα ο καλλιτέχνης συνομίλησε μαζί με τους συνέδρους για θέματα σχετικά με συμβολή της χαρακτικής στον πολιτισμικό πλούτο της Κύπρου.

Ο Χαμπής Τσαγγάρης τιμήθηκε πρόσφατα από το δίκτυο Europa Nostra με την κορυφαία διάκριση της Ευρώπης στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη συμβολή του, μέσα από τη δύναμη της τέχνης του, στην ενίσχυση των επαφών και της κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων στην Κύπρο μέσω της δουλειάς του με την άυλη κληρονομιά της χαρακτικής.

Να σημειωθεί ότι έργα του χαράκτη για τα παραδοσιακά παραμύθια και τους καλικάντζαρους χρησιμοποιήθηκαν στην καμπάνια του Υφυπουργείου Τουρισμού για το πρόγραμμα Heartland of Legends (Ενδοχώρα των Θρύλων). Μέσα από την καμπάνια του Υφυπουργείου Τουρισμού ο εθνικός μας θησαυρός διαχέεται στην Κύπρο και σ’ όλο τον κόσμο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού της προϊόντος.

Το επιστημονικό εργαστήριο – ένα από τα σημαντικότερα για το 2023 – οργανώθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, το Ερευνητικό Κέντρο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και την Έδρα της Ουνέσκο για τον «Πολιτισμό και Τουριστική Ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.