Τέλος Νοεμβρίου χωρίς βροχές – Τι καιρό θα κάνει την τελευταία βδομάδα του μήνα;

Συνοπτική Κατάσταση: Η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στην Μικρά Ασία είναι ο κύριος παίκτες στο συνοπτικό πεδίο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου το αυτή τη βδομάδα διατηρώντας τον κυρίως αίθριο και άνομβρο καιρό. Η υψηλή πίεση «μπλοκάρει» στα δυτικά της Κύπρου τα βροχοφόρα συστήματα χαμηλής πίεσης από την Ευρώπη. Η υψηλή πίεση θα εξασθενίσει κάπως από την Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο θα σημειώσει άνοδο από τα 1017 mb το Σάββατο (21.11), στα 1021mb τη Δευτέρα (23.11.), επανερχόμενη και πάλι πίσω στα 1015mb την Πέμπτη (26.11.).

Καιρικές συνθήκες: Γενικά καλές καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν στην Κύπρο για τέταρτη συνεχόμενη βδομάδα με αίθριο και κυρίως ηλιόλουστο καιρό. Το Σάββατο (21.11) ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με υψηλές και μέτριες νεφώσεις. Σχεδόν πλήρης ηλιοφάνεια από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη (23-25.11). Συνεχίζεται ο κυρίως ηλιόλουστος καιρός την Πέμπτη (26.11.) ενώ την Παρασκευή (27.11) θα υπάρχουν και περισσότερες μέσες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Σημειώνεται ότι η ανομβρία συνεχίζεται παρότι βρισκόμαστε στο τέλος του φθινοπώρου.

Θερμοκρασίες: Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πάνω από τις κανονικές για την εποχή – ιδιαίτερα από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη. Στις πεδινές περιοχές του εσωτερικού οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 22-24C, στις νότιες και δυτικές παραλιακές περιοχές από 22-26C, στα ανατολικά παράλια από 21-23C ενώ στα ψηλότερα ορεινά, στα 1200μ, μεταξύ 14-17C.

Πεδίον ανέμων: Το ΒΑ ρεύμα αέρος θα συνεχιστεί από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα φτάνοντας στη μέγιστη έντασή του τη Κυριακή-Δευτέρα. Οι άνεμοι θα είναι ισχυρότεροι στα προσήνεμα Α και Ν παράλια. Από την Τρίτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν πάλι και θα γίνουν πιο ευμετάβλητοι. Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται μικρή ενίσχυση των ανέμων από κυρίως Δ κατευθύνσεις.

Υγρασία: Οι τιμές υγρασίας θα παραμείνουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αυξανόμενη πιθανότητα στα μέσα της βδομάδας για τοπική χαμηλή νέφωση ή ομίχλη στις απάνεμες ακτές, το εσωτερικό και ορεινές κοιλάδες.
Ανάγκες θέρμανσης: Οι ανάγκες για θέρμανση, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, θα είναι μηδενικές στα παράλια καθώς και πεδινές περιοχές του εσωτερικού με υψόμετρο κάτω από 400μ. Οι Ημερο-Βαθμοί Θέρμανσης – ΗΒΘ (Heating degree days)* σε όλες τις πόλεις θα είναι μηδενικές. Στις χαμηλότερες ορεινές κοινότητες, όπως η Κακοπετριά στα 700μ, οι ΗΒΘ θα κυμανθούν από 0 μέχρι 2.5 και το σύνολο της βδομάδας 9.5, ενώ στις ψηλότερες ορεινές κοινότητες, όπως οι Πάνω Πλάτρες, στα 1200μ, η αντίστοιχη διακύμανση θα είναι μεταξύ 2.5 και 5 και το σύνολο της βδομάδας 26.

ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ-ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΟΙ
Μόλυνση της ατμόσφαιρας Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης θα συνεχίσουν να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα όλη τη βδομάδα λόγω των γενικά μέτριων ανέμων που θα επικρατούν.

Τα επίπεδα σκόνης θα είναι χαμηλότερα της κριτικής τιμής των 50mg/m3 για σωματίδια με διάμετρο κάτω από 10μm όλη τη βδομάδα.

Γεωργοί-Κτηνοτόφοι: Δεν αναμένονται προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών. Χαμηλή ορατότητα λόγω τοπικής ομίχλης τις πρωινές ώρες.

Ορεινές κοινότητες: Δεν αναμένονται προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών. Τοπικής έκτασης παγετός εδάφους περιορίζεται σε περιοχές πάνω από1500μ.

Δρόμοι Πολύ καλές μέχρι εξαιρετικές συνθήκες στους δρόμους παντού. Προσοχή σε περιοχές ομίχλης τα πρωινά. Πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες στους ορεινούς δρόμους τοπικά ολισθηροί δρόμοι λόγω παγετού ή υγρασίας.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μέτριες συνθήκες στις περισσότερες παραλίες με τοπικά μερικώς συννεφιασμένο καιρό το Σάββατο και ισχυρούς ΒΑ άνεμους την Κυριακή ιδιαίτερα στις προσήνεμες ανατολικές και βόρειες παραλίες. Βελτιούμενες συνθήκες στις παραλίες από την Τρίτη με ηλιόλουστο καιρό και εξασθενημένους ανέμους. Κάπως περισσότερα σύννεφα την Παρασκευή με ενίσχυση των ανέμων.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ
Οι μέτριοι με ισχυροί άνεμοι που θα επικρατούν καθ΄ όλη τη βδομάδα θα δώσουν πολύ καλές συνθήκες για ναυτιλόμενους.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ