ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ «StartUp 2024» Η «Preventa» κέρδισε το εισιτήριο για την Κατάνια!


O Junior Achievement Κύπρου ανακοινώνει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Προγράμματος StartUp 2024. Στο τελικό διαγωνισμό απολαύσαμε την καινοτομία, το ταλέντο και το επιχειρηματικό πνεύμα των νέων από όλη τη Κύπρο. Ο οργανισμός παρείχε όλα τα εφόδια στους συμμετέχοντες έτσι ώστε να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε πραγματικότητα, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Η εκδήλωση στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι οι νέοι έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν το μέλλον της επιχειρηματικότητας. Ο Τελικός και η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στο ASBIS TECH CLUSTER στη Λεμεσό.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε την κορύφωση των προσπαθειών πέραν των 180 φοιτητών/τριών, ηλικίας 18-30 ετών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 10 φιναλίστ από τις 41 φοιτητικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν,  είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες και αξιολογήθηκαν μέσω συνεντεύξεων από την Κριτική Επιτροπή.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τη Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη (Theramir, Επιχειρηματίας), Κώστα Τζιαμαλή (ASBIS, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος), Μαριλένα Παρασκευά (Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, Υπεύθυνη Χορηγικών Προγραμμάτων), Λουίζα Σοφοκλέους (The Mighty Kitchen, Συν-ιδρύτρια), και τον Στράτο Πέτρου (MetLife Κύπρου, Γενικός Διευθυντής).

Φέτος το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με τη συμμετοχή φοιτητών/τριων από 8 Πανεπιστήμια, με τη στήριξη 11 ακαδημαϊκών και 20 μεντόρων.

Επιχειρηματική ιδέα της Χρονιάς 2024 αναδείχθηκε η ιδέα της ομάδας Preventa, μίας εξατομικευμένης εφαρμογής υγείας. Η ομάδα χαρακτηρίζει την εφαρμογή της σαν έναν σύμμαχο στην τσέπη μας, πάντα σε επαγρύπνηση ενάντια σε μη μεταδοτικές ασθένειες που κοστίζουν εκατομμύρια ζωές ετησίως. Αυτή η εξατομικευμένη εφαρμογή υγειονομικής περίθαλψης, παρακολουθεί, αναλύει και μας ειδοποιεί για τις μετρήσεις της υγείας μας, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Αναγνωρίζει μοτίβα για έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη. Με την ενσωμάτωση στις έξυπνες συσκευές, η εφαρμογή τους διασφαλίζει συνεχή παρακολούθηση της υγείας, ενισχύοντας μια προληπτική προσέγγιση για την ευεξία. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια τους Δρ. Ντάινα Νικολάου και τη μέντορά τους  Άρτεμις Παρασκευά (MetLife Cyprus) .

Η Preventa θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe, GENE που θα διεξαχθεί στις 2-5 Ιουλίου και θα φιλοξενείται από το JA Ιταλίας, στη Κατάνια. Την κυπριακή ομάδα θα εκπροσωπήσουν οι Ανδρέας Μακρίδης, Κωνσταντίνος Λοΐζου και Άννα Μαρία Δημητρίου.

Βραβείο 2ης Θέσης κατέκτησε η ομάδα PharmaConn από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ιδέα τους αντιμετωπίζει ζητήματα ταξιδιωτών με ξεχασμένα ή χαμένα φάρμακα, με τον έλεγχο της ταυτότητας των συνταγών χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Η πλατφόρμα τους, επιτρέπει την πρόσβαση σε φάρμακα στο εξωτερικό μέσω συνεργαζόμενων φαρμακείων και προσφέρει εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες σε διάφορες χώρες, παρέχοντας ευκολία και ηρεμία στους ταξιδιώτες παγκοσμίως. Τα μέλη της ομάδας είναι: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αρετή Κυριάκου, Μαρία Κρασιά, Μαρία Ειρήνη Κεφαλιού και Χαρά Λοϊζίδου. Η ομάδα υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια Δρ. Ντάινα Νικολάου και από τον μέντορα Soldatov Sergey (ASBIS).

Στη 3η θέση αναδείχθηκε η ομάδα FaintAway. Η FaintAway είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία που προσφέρει φυσικά φυτικά ζελεδάκια για την πρόληψη των λιποθυμικών επεισοδίων. Εμπλουτισμένη με φυτικά έλαια, η φόρμουλα τους αντιμετωπίζει τους χαμηλούς καρδιακούς παλμούς, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τα επεισόδια λιποθυμίας. Τα προσεκτικά επιλεγμένα συστατικά εξασφαλίζουν ασφάλεια, χωρίς να απαιτείται συνταγή γιατρού. Οι φοιτητές/τριες της ομάδας που έρχονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι η εξής: Ραφαέλλα Χρίστου, Νεοφύτα Χριστοφόρου, Νικόλας Χριστοφόρου, Ναταλία Φραγκούδη και Άντρια Χριστοδουλίδου. Η ομάδα υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια Δρ. Ντάινα Νικολάου και από τη μέντορα τους  Λίνα Κουρτελλά (Embio Diagnostics).

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τις εταιρείες ASBIS και MetLife και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. 

Ο JA Cyprus είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ειδικευμένου στην εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα των νέων που στοχεύει στην ενδυνάμωση τους με δεξιότητες επιχειρηματικότητας, οικονομικής παιδείας και απασχολησιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα μας www.jacyprus.org