Τελετή Απονομής Βραβείων και Επαίνων Διαγωνισμών «Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2023» και «Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου 2023»


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχείου ΡΙΚ, η τελετή απονομής των βραβείων και επαίνων των Διαγωνισμών  Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς  2023», στη μνήμη της ηθοποιού Δώρας Κακουράτου και «Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου 2023», στη μνήμη του  συγγραφέα/λογοτέχνη Πάνου Ιωαννίδη.

Οι Διαγωνισμοί οι οποίοι αποτελούν ετήσιο θεσμό, στο πλαίσιο της πολιτιστικής  δράσης και προσφοράς του ΡΙΚ, έχουν προκηρυχθεί από το Τμήμα Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων, με τη στρατηγική συνεργασία και αυτή τη φορά, της εταιρείας «Χαραλαμπίδης Κρίστης». Από φέτος, σε συνεργασία με τον χορηγό, αποφασίστηκε αύξηση των χρηματικών βραβείων των δύο Διαγωνισμών.

Σε χαιρετισμό στην τελετή, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος τόνισε ότι το ΡΙΚ, με τη διοργάνωση αυτών των διαγωνισμών και την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, διατηρεί μια παράδοση δεκαετιών. Εξέφρασε ικανοποίηση, που σε αυτή τη διαγωνιστική προσπάθεια πυκνώνει η συμμετοχή νέων ανθρώπων. «Βλέποντας ενώπιον μας θρυλικές μορφές του θεάτρου, της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της δημόσιας Ραδιοφωνίας, να συνυπάρχουν σε αυτή την αίθουσα με νέους συγγραφείς και ταλαντούχους ηθοποιούς, που είναι το μέλλον του πολιτισμού», πρόσθεσε, «είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό το υπέροχο ταξίδι θα συνεχιστεί». Ο κύριος Τσώκος τόνισε ότι το Κυπριώτικο Σκετς αποτελεί κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και εξέφρασε την ευχή όπως, εντός του 2024, θα γίνει η καταγραφή του στους καταλόγους της Ουνέσκο, εξέλιξη -όπως είπε- που θα δικαιώσει τους παλαιότερους και θα εμπνεύσει τους νεότερους.

Εκ μέρους της χορηγού εταιρείας, ο Brand Manager Κωνσταντίνος Διάκου είπε ότι το ΡΙΚ, μέσα από τη διοργάνωση των δύο διαγωνισμών και τη στρατηγική συνεργασία της «Χαραλαμπίδης Κρίστης», εκπληρώνει τον ρόλο του ως δημόσιο Ραδιόφωνο. «Ένα ρόλο», πρόσθεσε, «που κανένας άλλος δεν μπορεί να διαδραματίσει, γιατί η παράδοση διασώζεται με τη δημιουργική συνέχεια». Ο κύριος Διάκου συνεχάρη τους βραβευθέντες και συμμετέχοντες στους δύο διαγωνισμούς, καθώς και το ΡΙΚ για το έργο που επιτελεί.

Για τον «Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2023» στη μνήμη της Δώρας Κακουράτου, απονεμήθηκαν τρία βραβεία και  δύο έπαινοι:

Το Πρώτο Βραβείο (1200 ευρώ) απονεμήθηκε στον Νικόλα Κατσαρή, για το έργο «Μισός αιώνας γιασεμί».

Το Δεύτερο Βραβείο (1000 ευρώ) απονεμήθηκε στον Γιώργο Θεοδοσίου, για το έργο «Της ψυσιής τα μονοπάθκια».

Το Τρίτο Βραβείο (800 ευρώ) απονεμήθηκε στη Μαριλένα Αχιλλέως, για το έργο «Φουστάνια τζιαι γινάθκια».

Έπαινοι απονεμήθηκαν στον Γεώργιο Χριστοδούλου για το Σκετς «Η ηλικία εν ένας αριθμός» και στην Ευγενία Πάπαλλου – Σταύρου για το Σκετς «Δοξάζω τ’ όνομαν Της».

Την τιμητική πλακέτα εις μνήμην της Δώρας Κακουράτου, για την προσφορά της  στον πολιτισμό, παρέλαβε η αδελφή της Zωή Κακουράτου.

Για τον  Διαγωνισμό Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου 2023» εις μνήμην  Πάνου Ιωαννίδη, απονεμήθηκαν τρία βραβεία  και δύο  έπαινοι:

Το Πρώτο Βραβείο (1200 ευρώ) απονεμήθηκε στην Τούλα Κακουλλή, για το έργο «Δώρημα ζωής».

Το Δεύτερο Βραβείο (1000  ευρώ) απονεμήθηκε στην Έλενα Νικολάου, για το έργο «Ένα αλλιώτικο ψωμί».

Το Τρίτο Βραβείο (800 ευρώ) απονεμήθηκε στην Αναστασία Πίτσιακκου, για το έργο «Η Διαθήκη».

Έπαινοι απονεμήθηκαν στη Βέλια Βασιλείου Κύρκου για το έργο «Το όνειρό μου»  και στον Σάββα Ηλία για το έργο «Η Ανάσταση».

Την τιμητική πλακέτα εις μνήμην του Πάνου Ιωαννίδη για την προσφορά του στον πολιτισμό, παρέλαβε ο στενός φίλος του, Κώστας Χατζηγεωργίου.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονομής των βραβείων και των επαίνων των δύο Διαγωνισμών, τιμήθηκαν ταυτόχρονα και άνθρωποι που άφησαν το στίγμα τους στα  θεατρικά δρώμενα του τόπου καθώς και στην εδραίωση του Κυπριώτικου Σκετς.

Για την προσφορά τους στο Σκετς τιμήθηκαν ο Ραδιοσκηνοθέτης Ανδρέας Φαντίδης και η συγγραφέας/ηθοποιός Ρεβέκκα Αποστολοπούλου. Για την προσφορά τους στο  Θέατρο τιμήθηκαν η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη και ο συγγραφέας Ανδρέας Κουκίδης.

Τα έξι έργα που έχουν βραβευτεί και τα τέσσερα τα οποία έλαβαν έπαινο, καθώς και 13 Σκετς και 13 Θεατρικά Έργα που έχουν επιλεγεί μέσα από τους δύο Διαγωνισμούς θα μεταδοθούν εντός του 2024 από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.