Τελετή Αποφοίτησης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Τελετή Αποφοίτησης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 Πραγματοποιήθηκε  την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας η ένατη τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών, ο Πρέσβης της Ελβετίας, ο Επίσκοπος Ταμασού και Ορεινής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι καθώς και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων που ταξίδευσαν στην Κύπρο από όλες τις ηπείρους για να παραστούν στην τελετή.

Απευθυνόμενη στους αποφοίτους,  η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, τους συνεχάρη και τους ενθάρρυνε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος με αξιοπρέπεια. Τους προέτρεψε να δράττουν των ευκαιριών που θα βρίσκουν μπροστά τους και να ακολουθούν το ένστικτο τους, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της εκτίμησης της ταυτότητας και της διαφορετικότητας τους. Κατέληξε τονίζοντας  ότι το όραμά τους θα αποτελεί το φάρο στη ζωή τους, που θα τους οδηγεί στις αλλαγές που επιθυμούν να εφαρμόσουν στην επαγγελματικής και ιδιωτική τους ζωή.

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Άδωνις Ιωαννίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα επιτεύγματα της Ιατρικής Σχολής στους τομείς της εκπαίδευσης, της καινοτομίας, και της προσφοράς και αλληλεπίδρασης με την κοινωνία.  Ανέδειξε το πλούσιο ερευνητικό έργο και τις δημοσιεύσεις της Σχολής, που συμβάλλουν σημαντικά στη διεθνή κατάταξη του Πανεπιστημίου, και σημείωσε το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, μίλησε για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και κάλεσε τους αποφοίτους να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τις δυνατότητες που τους παρέχει, τηρώντας τη δεοντολογία και εστιάζοντας στον ασθενή.

Ο κύριος ομιλητής της βραδιάς, Καθηγητής Paul Finucane, Μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τόνισε ότι η απόκτηση ιατρικού πτυχίου παρέχει τεράστια προνόμια, φέρει όμως και μεγάλες ευθύνες, και έδωσε στους αποφοίτους τρεις συμβουλές: να μεριμνούν για τις κοινότητες μέσα στις οποίες ζουν, να συνεχίσουν να διατηρούν επαφή μεταξύ τους, και να αποφεύγουν τους κινδύνους που αμαυρώνουν τo επάγγελμα των ιατρών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγορεύθηκαν σε Επίτιμους Διδάκτορες Ιατρικής δύο προσωπικότητες της Κύπρου με σημαντική προσφορά στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Ο Καθηγητής Ανδρέας Νικολαΐδης για τη συνεισφορά του στην καρδιαγγειακή ιατρική σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, και ο Καθηγητής Λοΐζος Λοΐζου για το πρωτοποριακό του έργο στη φροντίδα παιδιών και εφήβων με καρκίνο στην Κύπρο.

Στους απόφοιτους απονεμήθηκαν οι εξής τίτλοι: το Πτυχίο Ιατρικής MD (Doctor of Medicine), το Πτυχίο Ιατρικής MBBS (Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery), το Πτυχίο Βιοϊατρικών Επιστημών, και τα Μεταπτυχιακά στην Οικογενειακή Ιατρική, Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Η τελετή έληξε με τον όρκο του Ιπποκράτη από τους απόφοιτους των δύο ιατρικών προγραμμάτων, MD και MBBS.