Tάσος Τρύφωνος: «Δεν είμαι άνθρωπος της υπερπροβολής»

Η μεταγραφή του από το ΡΙΚ στον Alpha, η συνεργασία του με τον Σκάι και το προνόμιο να είναι ο μόνος παρουσιαστής στον κόσμο που κάνει ταυτόχρονα δυο παιχνίδια των δυο αιωνίων «αντιπάλων»: του BBC και του ITV. Ο Τάσος Τρύφωνος, λίγο πριν την πρεμιέρα του νέου τηλεπαιχνιδιού του στον Alpha, «The Chase», μιλάει για ρίσκο, για ευκαιρίες, για τη μονιμότητα που δεν επιδίωξε ποτέ στη ζωή του αλλά και για το γεγονός που τον σημάδεψε αυτό το καλοκαίρι.

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Από το Κρατικό κανάλι στον Alpha Κύπρου, ποιο ήταν το μεγαλύτερο σου άγχος σε ό,τι αφορά τη μετεγγραφή;

Η αλήθεια είναι ότι ως άνθρωπος είμαι σταθερός στις επαγγελματικές μου σχέσεις και συνεργασίες και μια μετεγγραφή σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία ήταν μεν καλοδεχούμενη αλλά και αρκετά ριψοκίνδυνη. Το μεγαλύτερο άγχος -που δεν θα έλεγα ότι είναι μη ελεγχόμενο- είναι αυτό που έχει κάποιος σε μια μετακόμιση σπιτιού ή αλλαγή χώρου εργασίας. Ξέρω όμως ότι πάω σε μια νέα «οικογένεια» με ανθρώπους που αγαπώ και εκτιμώ χρόνια όπως είναι ο CEO του Alpha, Πέτρος Πέτρου, ο σκηνοθέτης Κλείτος Κλείτου με τον οποίο ξεκινήσαμε μαζί το τηλεπαιχνίδι «Ο πιο αδύναμος κρίκος» -πριν 3 χρόνια, και το μεγαλύτερο ταλέντο ίσως αυτή τη στιγμή στο χώρο της δημιουργίας στην κυπριακή τηλεόραση, Ανδρέα Βασιλείου.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να απορρίψεις την πρόταση του ΡΙΚ για συνέχιση της συνεργασίας σας με ένα νέο τηλεπαιχνίδι;
Η πρόταση για το «The Chase» ήταν πολύ δελεαστική για ένα παρουσιαστή. Είναι το παιχνίδι γνώσεων που κάνει επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια σε όλο τον κόσμο με εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές σε κάθε χώρα. Θεωρώ ότι είναι η μετεξέλιξη του «Κρίκου» επειδή είναι ένα παιχνίδι 10 χρόνια «νεότερο». Ξεκίνησε το 2009 ενώ ο «Κρίκος» το 2000. Είναι επίσης το πρώτο τηλεπαιχνίδι που μου πρότεινε κάποιο κανάλι και με ενθουσίασε. Έχει αγωνία, ρυθμό και χιούμορ. Επίσης όπως μου είπε και ο υπεύθυνος του ITV που ήρθε Κύπρο για να παρακολουθήσει το στήσιμο και τα δοκιμαστικά, είμαι πλέον ο μόνος παρουσιαστής στον κόσμο που κάνει ταυτόχρονα δυο παιχνίδια των δυο αιωνίων «αντιπάλων»: του BBC («Ο πιο αδύναμος κρίκος» στην Ελλάδα – Σκάι) και του ITV ( «The Chase» στον Alpha).

Υπό τις περιστάσεις, γνωρίζεις το μέγεθος του ρίσκου της συγκεκριμένης απόφασης…
Σαφέστατα και το γνωρίζω. Νέο κανάλι, νέο παιχνίδι, νέα τηλεοπτική συνήθεια. Στη δουλειά μας δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για την επιτυχία. Άφησα το ΡΙΚ και τους ανθρώπους του, που πλέον μετά από 8 χρόνια ήταν σαν οικογένεια και είχαμε εξαιρετική σχέση και ένα κανάλι που με στήριξε και που κακά τα ψέματα, ως δημόσια τηλεόραση είναι πιο «ανεχτικό» στο θέμα της τηλεθέασης. Από την άλλη όπως τους εξήγησα, ένιωσα μέσα μου ότι ήθελα και έπρεπε να κάνω μια αλλαγή. Εάν δεν το τολμούσα τώρα, πότε θα το τολμούσα; Επίσης γιατί να μένουμε στα «σίγουρα» και να μην παίρνουμε τα ρίσκα μας;

Γενικά όμως είσαι του ρίσκου. Εξάλλου, το έχεις δηλώσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις σου. Υπήρξαν φορές που το ένστικτο σου σε διέψευσε ή σε παρέσυρε σε λάθος εκτιμήσεις;
Όχι δεν νομίζω. Ακόμα και όταν ξεκινούσα το 2017 τον «Κρίκο» ενώ το φοβόμουνα πολύ, μέσα μου ήξερα ότι θα έκανε επιτυχία παρόλο που τότε ίσως το ρίσκο να ήταν μεγαλύτερο για μένα. Δεν ήξερα πως θα αντιδρούσαν οι Κύπριοι τηλεθεατές και κατά πόσο ήταν μέσα στην τηλεοπτική μας «κουλτούρα». Τολμώ να πω ότι ο «κρίκος» έφερε μια αλλαγή στην τηλεοπτική συνήθεια των Κυπρίων τηλεθεατών και μεγάλωσε το κοινό των τηλεπαιχνιδιών. Χωρίς την τεράστια επιτυχία του «Κρίκου» ίσως ο Alpha και κάθε ιδιωτικό κανάλι να μην έπαιρναν την απόφαση να επενδύσουν σε ένα τόσο υψηλών προδιαγραφών τηλεπαιχνίδι.

Πως αντιδράς όταν βιώνεις μια αποτυχία;
Εάν κάποια φορά πέσω έξω ή παρασυρθώ από το ένστικτο μου λέω από μέσα μου «έτσι μάλλον έπρεπε να γίνει» και προχωρώ.

Τέθηκε ποτέ θέμα συμβολαίου σου στο ΡΙΚ όπως και σε πολλούς άλλους συνεργάτες του; Ότι δηλαδή αν ανανεωνόταν η συνεργασία σου μαζί τους, αυτομάτως θα γινόσουν αορίστου χρόνου;
Όχι, ούτε είναι κάτι που με ενδιέφερε ποτέ.

Δεν σε ενδιαφέρει δηλαδή η μονιμότητα;
Ποτέ δεν με ενδιέφερε η μονιμότητα. Μην ξεχνάς ότι είμαι ένας άνθρωπος που ξεκίνησα και ενηλικιώθηκα επαγγελματικά στα Ελλαδικά ΜΜΕ, σε ιδιωτικά κανάλια και σταθμούς. Από το 2012 που έκανα την Κύπρο μόνιμη μου βάση, είμαι πάντα με το ένα πόδι στην Κύπρο και το άλλο στην Ελλάδα. Η επιτυχία που σημειώνει «Ο πιο αδύναμος κρίκος» στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα της ζωής μου.

Δηλαδή;
Ήδη είχα αρκετές κρούσεις και προτάσεις για πολλά project στην ελληνική τηλεόραση αλλά δεν ήθελα να κάνω προς το παρόν κάτι άλλο εκτός από αυτό που κάνω τώρα στο Σκάι. Μια μονιμότητα που θα με εγκλωβίζει δεν ήταν ποτέ στο μυαλό μου. Μάλιστα γελούσα πάρα πολύ με διάφορα σενάρια που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς, που έλεγαν ότι θα γίνω διευθυντής ραδιοφώνου, διευθυντής τηλεόρασης… μόνο πλανητάρχη δεν με έκαναν. (γέλια)

Και δε μου λες, ποια είναι τα νέα δεδομένα που έχεις να διαχειριστείς στο «The chase»;
Τα νέα δεδομένα είναι ότι έχω πλέον να διαχειριστώ και τους Chasers, πέραν από τους παίκτες.

Θα διατηρήσεις το ίδιο ύφος παρουσίασης με τον «Αδύναμο κρίκο» ή σε αυτό το τηλεπαιχνίδι θα είσαι πιο υποστηρικτικός και λιγότερο καυστικός με τους παίχτες;
Στο «The Chase» οι παίκτες θα με έχουν «σύμμαχο» τους και οι chasers θα είναι «απέναντι» τους και ανυπομονώ για τις «κόντρες» μας με Ανδρέα, Μαρίνο και Σίλια.

Μπάσε μας λίγο στο παιχνίδι. Τι πρέπει να ξέρει κάποιος για να συμμετάσχει στο «The Chase»;
Θα πρέπει να έχει γενικές γνώσεις και να του αρέσει η αγωνία και η περιπετειώδης «καταδίωξη» γνώσεων.

Ποιοι θα κάνουν μαζί σου παιχνίδι;
Θα έχω τρεις τελικά καταπληκτικούς chasers. Τον πρώην ευρωβουλευτή/βουλευτή και θεολόγο και ζωντανή «εγκυκλοπαίδεια» Ανδρέα Πιτσίλλιδη , τη δημοσιογράφο/περσόνα και πνεύμα αντιλογίας και πνεύμα γενικότερα Σύλια Ιωαννίδου και τον διαπρεπή νομικό και δημοτικό σύμβουλο Αγλαντζιάς και προ αμνημονεύτων χρόνων παίκτη στο ριάλιτι «The Bar», Μαρίνο Κλεάνθους. Η Θεανώ Καλαβανά δυστυχώς τελικά δεν θα είναι μαζί μας επειδή είχε μια πολύ καλή πρόταση από ένα διεθνή οργανισμό που της άλλαξε τα δεδομένα και δεν θα μπορούσε πρακτικά να είναι στα γυρίσματα.

Να υποθέσω ότι ομάδα που σε στηρίζει δύσκολα την αλλάζεις;
Ακριβώς. Ο αρχισυντάκτης θα είναι ο Γιάννης Χατζηγεωργίου που είναι και ο αρχισυντάκτης του ελληνικού «Κρίκου» και ήταν και στον κυπριακό. Σκηνοθέτης φυσικά ο Κλείτος Κλείτου, υπεύθυνη παικτών η Αγάθη Βορκά επίσης από τον «Κρίκο». Executive producer ο Ανδρέας Βασιλείου και υπεύθυνη παραγωγής η Μάγια Χαραλάμπους.

Από προγραμματισμό πώς τα πας; Θα προλαβαίνεις τα γυρίσματα του «The Chase» στην Κύπρο και του «Αδύναμου κρίκου» στην Ελλάδα;
Παλιά μου τέχνη κόσκινο… Τα γυρίσματα του ελληνικού «Κρίκου» θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου – εκτός απροόπτου φυσικά. Έχω κάνει ήδη αρκετά επεισόδια μέσα στο καλοκαίρι.

Με λίγα λόγια, θα είσαι στον Alpha Κύπρου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα στο Σκάι Ελλάδας και στο ΡΙΚ. Δεν σε τρομάζει όλη αυτή η υπερπροβολή;
Βασικά όσον αφορά στην Κύπρο θα είμαι στον Alpha καθημερινά στις 7.20μ.μ. και αυτό θα προβάλλω μόνο. Θα προτιμούσα να μην υπήρχαν τα επεισόδια του «Κρίκου» τα Σαββατοκύριακα στο ΡΙΚ αλλά αυτό έγινε λόγω της κατάστασης της πανδημίας. Δεν πρόλαβε το κανάλι να μεταδώσει όλα τα επεισόδια που είχαμε γυρίσει και έτσι κράτησε μερικά για δυο μήνες να τα προβάλει τα Σαββατοκύριακα. Είναι κάτι που προέκυψε και δεν ευθύνεται κάποιος γι’ αυτό.

Στην Ελλάδα το να παίζω κάθε Σαββατοκύριακο δεν νομίζω ότι είναι υπερπροβολή. Δεν είμαι άνθρωπος της υπερπροβολής όμως. Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες κάποιοι φίλοι μου που ασχολούνται με τα social media μου έκαναν «παρατήρηση» ότι στα προφίλ μου δεν δείχνω «κλειδαρότρυπα» π.χ που πάω, τι τρώω, τι κάνω και βάζω ως επί το πλείστο για τη δουλειά μου. Τους απάντησα «μα αυτό θέλω να προβάλω».

Επαγγελματικά, δεν θεωρείς ότι ήδη κάνεις πολλά πράγματα; Τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά… «Όποιος λειτουργεί δύο εκκλησιές, της μιας γελά της», λέει η παροιμία.
Αφενός θεωρώ ότι όλα αυτά ανήκουν στην ίδια «εκκλησία» (γέλια), αφετέρου η απάντηση δόθηκε από τα γεγονότα. Η πρωινή μας εκπομπή με τη Χριστιάνα είναι πρώτη σε ακροαματικότητα εδώ και οκτώ χρόνια, ο «Κρίκος» έκανε τεράστια επιτυχία στην Κύπρο που τον οδήγησε και στην Ελλάδα και τώρα ήρθαν τα «καινούργια» όπως είναι το «The Chase» που πάντα είναι καλοδεχούμενα και ευπρόσδεκτα στη ζωή.

Λύσε μου μια ακόμη απορία; Θα συνεχίσει η εκπομπή συνεντεύξεων τύπου «Τετ Α Τετ»;
Θα συνεχίσει φυσικά. Είναι μέσα στο συμβόλαιο μου με τον Alpha. Το «Τετ Α Τετ» όπως θα θυμάσαι κάθε χρόνο βγαίνει αέρα πιο αργά – μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Έτσι και φέτος είπα να δώσω έμφαση στο «The Chase» που είναι το καινούργιο project και μετά θα ασχοληθώ για το στήσιμο του νέου «Τετ Α Τετ». Έχω διάφορες σκέψεις που έχω συζητήσει με το κανάλι και είπαμε να τις δούμε μόλις βγει αέρα το τηλεπαιχνίδι.

Κατάφερες να γεμίσεις τις μπαταρίες σου το καλοκαίρι; Είσαι έτοιμος για την πρεμιέρα μιας ιδιαίτερης τηλεοπτικής σεζόν;
Δεν ξεκουράστηκα και πολύ, όμως γενικά στη δουλειά είμαι «στρατιώτης» και ακούραστος. Είμαι και είμαστε όλη η ομάδα έτοιμοι για την πρεμιέρα του «The Chase» με ειδικό επεισόδιο την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 9.20μ.μ. με τον Λούη Πατσαλίδη, τη Χριστιάνα Αριστοτέλους, τον Μάριο Δημητρίου και το «έντερο» μου ήμισυ Χριστιάνα Αρτεμίου να παίζουν απέναντι στον Chaser Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Πιστεύω θα είναι μια συναρπαστική μάχη γνώσεων. Από Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα είμαστε αέρα καθημερινά στις 7.20μ.μ. στον Alpha.

Ήσουν από τους τολμηρούς στις καλοκαιρινές σου διακοπές που βγήκαν εκτός Κύπρου.. Δεν σε φόβισε ο κορωνοϊός;
Δεν με φόβισε ιδιαίτερα όμως δεν σου κρύβω ότι εάν δεν είχα τα καλοκαιρινά γυρίσματα στην Ελλάδα, μπορεί να μην έφευγα από την Κύπρο το καλοκαίρι.

Τι έχεις να θυμάσαι από αυτό το καλοκαίρι;
Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι ήταν ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι. Υπήρχε παντού ο φόβος του κορωνοϊού, είχα τα γυρίσματα στην Αθήνα αλλά το χειρότερο που θα μου μείνει είναι ο ξαφνικός θάνατος του γατούλη μου του Μάρτιν όσο εγώ έλειπα. Με ειδοποίησε ένας καλός μου φίλος που είχε τα κλειδιά για να τον φροντίζει ότι παρατήρησε ότι δεν έτρωγε, τον έτρεξε στο γιατρό, το ίδιο και η Χριστιάνα Αρτεμίου την οποία ευχαριστώ δημόσια για το ενδιαφέρον της. Δυστυχώς δεν τον πρόλαβα ζωντανό και αυτό με πείραξε πολύ.

Δε μου λες, θυμάσαι τι ευχή είχες κάνει με την είσοδο του 2020;
Να μην έχω «απώλειες» και δυστυχώς όπως σου είπα πιο πάνω είχα… Ξέρω ότι κάποιος που δεν έχει ζήσει με κατοικίδιο δεν το καταλαβαίνει και μπορεί να λέει «σιγά μωρέ, πέθανε ο γάτος του ή ο σκύλος του», όσοι όμως το έχουν βιώσει ξέρουν ότι είναι κανονικά μέλη της οικογένεια μας.

Και τι εύχεσαι τώρα;
Να περάσουμε όλη αυτή τη δοκιμασία της πανδημίας με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και να γίνει σύντομα παρελθόν.

Πηγή : philenews.com