«Τα μάτια βλέπουν φως, τα αυτιά ακούν ήχο, αλλά μια καρδιά που ακούει αντιλαμβάνεται το νόημα» | David Steindl-Rast


Ως άνθρωποι, ένας από τους βασικότερους στόχους μας είναι να προσφέρουμε. Και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε βοηθώντας εκείνους που το χρειάζονται- η ακρόαση, λοιπόν, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που συχνά παραβλέπεται.

Ο Ernesto Sirolli, σε ομιλία του στο TED με τίτλο «Want to help someone? Shut up and listen» υποστηρίζει ότι το πρώτο βήμα είναι να ακούμε τους ανθρώπους που προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Αλλά συχνά, αποτυγχάνουμε να το κάνουμε αυτό ουσιαστικά. Κάποιος μπορεί απλά να ακούει, μια παθητική πράξη, κατά την οποία απλά τα αυτιά μεταφέρουν πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Όμως, το να αφουγκράζεται κανείς τον άλλο είναι τελείως διαφορετικό· απαιτεί την ενεργητική και συναισθηματική εμπλοκή σε αυτά που λέγονται. Οι καλοί ακροατές είναι συχνά και καλοί ομιλητές, καθώς λαμβάνουν την πληροφορία σε βαθύτερο επίπεδο και τη συγκρατούν για περισσότερο. Και κάποιος που αφουγκράζεται επαρκώς κερδίζει με ευκολία τις καρδιές των ανθρώπων.

Αν θέλετε να βοηθήσετε, μάθετε την τέχνη της ακρόασης

«Τα μάτια βλέπουν μόνο φως, τα αυτιά ακούνε μόνο ήχο, αλλά μια καρδιά που ακούει αντιλαμβάνεται το νόημα». – David Steindl-Rast

Παρακάτω θα γνωρίσουμε τα σημαντικότερα στοιχεία, που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη δεξιότητα του καλού ακροατή:

1. Χρησιμοποιήστε τα μάτια σας

Μαζί με τα αυτιά σας, βεβαιωθείτε ότι τα μάτια σας είναι επικεντρωμένα στο άτομο που μιλά, ώστε να λαμβάνετε και μη λεκτικά στοιχεία από σωματικές κινήσεις και χειρονομίες. Αν θέλετε πραγματικά να ακούσετε, χρειάζεται να ενσωματώσετε τη χρήση των ματιών, ώστε να πάρετε μια πληρέστερη ιδέα αυτού που επιχειρούν να επικοινωνήσουν οι άλλοι σε εσάς.

2. Μη διακόπτετε

Όλοι ξέρουμε ότι η περιέργεια σκότωσε τη γάτα και ο μόνος τρόπος να τιμήσετε και να εξελίξετε τις δεξιότητες ακρόασης είναι να μην επιτρέψετε στην περιέργειά σας να πάρει τον έλεγχο. Ακούστε, αφουγκραστείτε και ύστερα συνεχίστε να ακούτε και να αφουγκράζεστε, περιμένοντας την ευκαιρία να μιλήσετε. Κι όταν έρθει η ευκαιρία, βεβαιωθείτε ότι θα την εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο και γνωστοποιήστε τα συναισθήματά σας.

3. Αντιδράστε με άλλους τρόπους

Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος, τα μάτια και τις εκφράσεις του προσώπου, για να δώσετε ανατροφοδότηση στον ομιλητή και ελέγξτε την παρορμητικότητά σας, που θα θέλει να προβάλλει λεκτικά μια γνώμη ή μια συμβουλή. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, όταν ακούει τους άλλους. Δεν θέλετε να διακόψετε κάποιον που έχει βρει τον ειρμό της σκέψης του και προσπαθεί να προσφέρει πληροφορίες, καθώς υτό διαταράσσει τη συγκέντρωση του ομιλητή και εμποδίζει την απόπειρά του να επεξεργαστεί και να σας παρέχει λεπτομέρειες.

4. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη της φαντασίας

Προσπαθήστε να φανταστείτε οπτικά αυτό που σας περιγράφει ο ομιλητής, ώστε να συνδεθείτε πλήρως, να βυθιστείτε τελείως στο νόημα και στη ροή της συζήτησης. Αν κάποιος περιγράφει ένα μέρος ή ένα άλλο πρόσωπο, δοκιμάστε να τα συνθέσετε στο νου σας σε μια εικόνα. Αν κάποιος περιγράφει μια προσωπική εμπειρία, μπείτε στη θέση του/της και ξαναζήστε εκείνη την εμπειρία. Αυτό είναι και η τέχνη της ακρόασης.

5. Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα

Όταν ακούτε, εστιάστε στον ομιλητή και όχι στις δικές σας σκέψεις που συσσωρεύονται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό σας. Μην προσπαθείτε να δείτε επικριτικά τα πράγματα και μη βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα. Περιμένετε πρώτα να τελειώσει ο ομιλητής, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και ύστερα διαμορφώστε προσεκτικά την ανατροφοδότησή σας. Για να διευκολύνετε την ακρόαση, τελειοποιήστε την ενσυναίσθηση επίσης. Βοηθά στην αποφυγή γρήγορων συμπερασμάτων για τη στάση και τη θέση του ομιλητή.

Πηγή : enallaktikidrasi.com