Τα ΚΥΠΡΙΑ στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ

Τέσσερεις πολύ αξιόλογες παραστάσεις από το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2016 φιλοξενεί τον Σεπτέμβριο το Θέατρο Ριάλτο. Έχοντας μια σταθερή και μακρόχρονη συνεργασία με το Φεστιβάλ, το Ριάλτο υποδέχεται φέτος παραστάσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό και ιδιαίτερα για τους φίλους της μουσικής και του θεάτρου.

 

Αρχή στις παραστάσεις των ΚΥΠΡΙΩΝ στο Ριάλτο κάνει η Θεατρική Ομάδα Persona με τις Τρείς Αδερφές, ένα από τα πλέον γνωστά διεθνώς έργα του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Άντων Τσέχωφ, τη Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

 

Πρόκειται για ένα φρέσκο θεατρικό ανέβασμα του έργου του μεγάλου δραματουργού, σε σκηνοθεσία Χρίστου Νικολάου, με 14 ηθοποιούς και 2 μουσικούς επί σκηνής και τις Λέα Μαλένη, Νιόβη Χαραλάμπους και Νίκη Δραγούμη στους κεντρικούς ρόλους. Η νοσταλγία του παρελθόντος, η ανάγκη για ζωή, έρωτα κι ευτυχία, έρχονται αντιμέτωπα με το θλιβερό παρόν, με τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας και τα ανεκπλήρωτα όνειρα.

 

Ακολουθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου Ο Κουρέας της Σεβίλλης σε σκηνοθεσία της πολύ γνωστής ηθοποιού Κάρμεν Ρουγγέρη η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη σκηνοθεσία, στο θέατρο αλλά και στην όπερα για παιδιά. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ένα όμορφο μουσικό παραμύθι, βασισμένο στην ομώνυμη κωμική όπερα του Ροσσίνι, με μαγεία και χιούμορ, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια.  Ο Κόμης Αλμαβίβα, ερωτευμένος με τη χαριτωμένη Ροζίνα, στέλνει προξενήτρα στο Γέρο-Μπάρτολο, τον κηδεμόνα της Ροζίνας, για να ζητήσει το χέρι της. Όταν εκείνος αρνείται, ο Κόμης αποφασίζει να τη βρει μόνος του, με τη βοήθεια του Φίγκαρο, του ξακουστού κουρέα της Σεβίλλης.

 

Η συνέχεια στις παραστάσεις των ΚΥΠΡΙΩΝ στο θέατρο Ριάλτο είναι καθαρά μουσική. Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν οι Μουσικές Γέφυρες που έχουν στήσει τα συγκροτήματα SheKoyokh  από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κύπριοι Monsieur Doumani.

 

Το συγκρότημα She’Koyokh, που χαρακτηρίστηκε ως “ένας μουσικός θησαυρός της λονδρέζικης σκηνής και η καλύτερη μπάντα βαλκανικής μουσικής και μουσικής klezmer στο Ηνωμένο Βασίλειο” (Evening Standard) και το τρίο Monsieur Doumani, το οποίο η εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε ως “ψυχαγωγικό, με αυτοπεποίθηση και εφευρετικότητα”, ενώνουν δυνάμεις, διασταυρώνοντας τα μουσικά τους μονοπάτια που στηρίζονται στη μουσική παράδοση της Κύπρου, της Μεσογείου, της Μικράς Ασίας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

 

Η φετινή παρουσία των ΚΥΠΡΙΩΝ στο Ριάλτο ολοκληρώνεται με το συγκλονιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη To Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη συμμετοχή του Δημήτρη Μπάση.

 

Συγκεκριμένα, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά και σε συνεργασία με τη Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο, παρουσιάζει το μουσικο-θεατρικό έργο –  ύμνο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη συλλογική ανάγκη για μνήμη. Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Αβραμίδου. Αφηγητές: Πέτρος Γιωρκάτζης, Μπαρίς Ρεφίκογλου.

 

 

Τρεις Αδερφές – 19 & 20 Σεπτεμβρίου, Ώρα 20:30 (140΄ / 10+)

 

Ο Κουρέας της Σεβίλλης – 23 Σεπτεμβρίου, Ώρα 18:30 (90΄ / 4+)

 

Μουσικές Γέφυρες – 27 Σεπτεμβρίου 20:30 (110΄)

 

Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30 (120΄)

 

Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77777745,  www.rialto.com.cy

http://kypria.org.cy/home

 

 

€10 γενική είσοδος / € 8 υποστηρικτές Ριάλτο / € 5 μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχοι

3sisters

koyreas-ths-sevillhs_6177a

monsieur-shekoyokh

mpassis