Συνέντευξη με την Μάρω Θεοδωράκη


Η Μάρω Θεοδωράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα μέσα σε μια οικογένεια με πολλά καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Κόρη του ποιητή και δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωράκη και της δημοσιογράφου Νίτσας Λουλέ, και ανηψιά του Μίκη Θεοδωράκη. Μεγάλωσε μέσα στην ποίηση και στην μουσική. Σπούδασε Πιάνο στο Εθνικό Ωδείο ,αποφοιτώντας με Άριστα παμψηφεί. Πέραν των μουσικών της συνθέσεων σε τηλεόραση και κινηματογράφο, είναι γνωστή και για την συγγραφική της δράση έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 50 παιδικά βιβλία αποσπάσματα των οποίων υπάρχουν στα σχολικά. Σήμερα εστιάζουμε κυρίως σε αυτή τη συγγραφική της δράση που απευθύνεται στο πιο απαιτητικό κοινό. Τα παιδιά.

  1. Κυρία Θεοδωράκη, μια ζωή μέσα στη μουσική, τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Μιλήστε μας γι αυτό το οικογενειακό σας ταξίδι μέσα στις τέχνες.

Μεγάλωσα μέσα στην ποιήση, στη μουσική και στη δημοσιογραφία. Αυτό αναπόφευκτα με επηρέασε και στην επαγγελματική μου πορεία και στην αισθητική μου. Το θέατρο, η μουσική, το τραγούδι, η ποίηση, υπήρχαν καθημερινά στη ζωή μας.  Στα πέντε μου συναντήθηκα για πρώτη φορά  με το πιάνο με το οποίο πορεύομαι μέχρι τώρα. Νιώθω ευγνωμοσύνη για την καλλιτεχνική παιδεία που μου πρόσφεραν οι γονείς μου.

  1. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον μας σήμερα στο Παραμύθι, γνωρίζουμε ότι έχετε ήδη γράψει 56 παραμύθια. Πότε άρχισε αυτή η δημιουργική πορεία για σας και ποιές είναι οι πηγές έμπνευσης σας στις ιστορίες σας;

Οι πρώτες αναφορές έχουν βάση πάλι στην παιδική ηλικία αφού τα πρώτα πράγματα που διάβαζα σαν παιδί ήταν τα άρθρα και τα βιβλία των γονιών μου.  Επιπλέον η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας ήταν δεδομένη. Τα καλοκαίρια μου ήταν γεμάτα από βιβλία. Κι εκεί ήταν που ανακάλυψα τους μεγάλους λογοτέχνες. Η θεματική των βιβλίων μου έχει προσλαμβάνουσες από την καθημερινότητα και τις ανάγκες των παιδιών . Αντλώ εικόνες, ιδέες και σχέσεις σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και ανθρωπιστικό πεδίο. Μέσα από τα βιβλία μου θέλω να αφυπνίζω, να ψυχαγωγώ και να περνάω αξίες χωρίς όμως να κουνώ το δάχτυλο.

  1. Είναι κάποιο παραμύθι που ξεχωρίζετε ιδιαίτερα από όλα όσα έχετε γράψει, και, είναι επίσης κάποιο παραμύθι σας που έχει ξεχωρίσει στις επιλογές των γονιών και των παιδιών που είναι και οι βασικοί αναγνώστες σας;

Είναι πολύ δύσκλο να ξεχωρίσω κάποιο απο τα βιβλία μου. Καθένα απο αυτά αναφέρεται σε κάτι ξεχωριστό. Καθένα από αυτά είναι κομμάτι της ψυχής μου. Στις επιλογές των γονιών ξεχωρίζει ιδιαίτερα η σειρά του Σ’αγαπώ …με τελευταίο το «Παππού,  σ’αγαπώ» από τις εκδόσεις Μίνωας  το οποίο εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες. Θα ξεχωρίσω επίσης και «Το μικρό μου κουβαράκι» που αγαπούν πολύ οι μικροί  αναγνώστες το οποίο αναφέρεται στην αδερφική αγάπη.

  1. Ποια η σημαντικότητα του παραμυθιού για το παιδί, για το γονιό και για τον εκπαιδευτικό στη σημερινή τεχνολογική κοινωνία;

«Διαβάστε περισσότερα παραμύθια για να πλάσετε ευτυχισμένα παιδιά!» Αυτό είναι το μότο που συνηθίζω να λέω στους γονείς. Η εξελικτική, γλωσική και παιδαγωγική αξία του παραμυθιού είναι τεράστια. Με το παραμύθι το παιδί εκπαιδεύεται στη λεκτική επικοινωνία, στην αυτοσυγκέντρωση και στην κριτική σκέψη. Τα παραμύθια προβάλλουν σημαντικές πληροφορίες για την ζωή. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Η σημερινή τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για αφηγήσεις παραμυθιών και δράσεις. Όμως η  δια ζώσης δράση δε συγκρίνεται. Εκεί η επικοινωνία έχει άλλη αξία και η αφήγηση του παραμυθιού έχει ξεχωριστή δυναμική.

  1. Ποια η ανταπόκριση που λαμβάνετε από τα παιδιά; Από παιδιά του περιβάλλοντος σας ίσως, που έχουν διαβάσει τα παραμύθια ή από παιδιά σε σχολεία και από παρουσιάσεις των παραμυθιών σας; Είναι σημαντική για σας αυτή η ανταπόκριση από τα παιδιά;

Επιλέγω τη ζωντανή δραματοποίηση όταν παρουσιάζω τα βιβλία μου. Έχω μια υπέροχη ομάδα ηθοποιών που σνεργάζομαι, τους οποίους είχα και μαθητές στην δραματική σχολή. Εκείνοι δίνουν πνοή στην αφήγηση και τα παιδιά το χαίρονται αφάνταστα. Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα αυτός ο εγκλεισμός και να πάμε γρήγορα στα σχολεία αγκαλιά με τις ιστορίες μας. Η προσωπική επαφή με τα παιδιά είναι πολύ σημαντική.

  1. Ανάμεσα σε πολλά άλλα εργαστήρια και σεμινάρια που προσφέρει το RED STAGE THEATRE στο φάσμα των Τεχνών πάντα με αξιόλογους επαγγελματίες της κάθε Τέχνης, έχετε από το Δεκέμβριο του 2020 εγκαινιάσει μια σειρά διαδικτυακών σεμιναριών Δημιουργικής Γραφής Παιδικού Βιβλίου σε συνεργασία με το RED STAGE THEATRE και την ηθοποιό Ελένη Οδυσσέως. Πως προέκυψε και πως είναι η συνεργασία σας αυτή; 

Η εξαιρετική συνεργασία με την Ελένη Οδυσσέως προέκυψε μέσα από την «Χιονομπαλού».  Ένα Χριστουγεννιατικό μου παραμύθι  που η Ελένη αγάπησε κι επέλεξε  να παρουσιάσει  στο RED STAGE THEATRE. Μέσα από τις κουβέντες και τις ιδέες μας προέκυψε αυτή η υπέροχη συνεργασία με τα Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής στο παιδικό βιβλίο. Η απήχηση ήταν τόσο μεγάλη που την Παρασκευή 12 Φλεβάρη ξεκινάμε και δεύτερο κύκλο. Πραγματικά νιώθω εγνώμων για αυτήν την συνεργασία κι είμαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

  1. Την Παρασκευή όπως είπατε αρχίζει ο 2ος κύκλος διαδικτυακού εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Παιδικού Βιβλίου ο οποίος πραγματοποιείται σε έξι δίωρες συναντήσεις, και τα επόμενα μαθήματα προγραμματίζονται από Σεπτέμβριο και πάλι. Μιλήστε μας λίγο για τα μαθήματα.

Όπως είπα και πιο πάνω είμαι ευγνώμων γι αυτό και από Σεπτέμβρη σκεφτόμαστε και συζητάμε με την Ελένη Οδυσσέως για νέες καινοτόμες δράσεις, νέα σεμινάρια για τους γονείς, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς.

  1. Είναι η συγγραφή παιδικού βιβλίου κάτι που διδάσκεται; Πως μπορούν τα εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής να διδάξουν ένα γονιό, έναν εκπαιδευτικό ή έναν οποιονδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτως επαγγέλματος που θα ήθελε να γράψει ένα παραμύθι, να μπορεί να γράψει κάτι και να είναι και καλό;

Το ταλέντο δεν διδάσκεται. Οι τεχνικές όμως διδάσκονται. Μέσα σε αυτά τα σεμινάρια προτείνονται δράσεις, παιχνίδια, κανόνες σε ότι αφορά την μυθοπλασία, τους χαρακτήρες, τη φανταστική και ρεαλιστική δομή, την πλοκή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι άνθρωποι που δεν είχαν μέχρι τώρα τολμήσει να εκφραστούν μέσα από το λόγο και τη γραφή το δοκίμασαν και αυτό τους οδήγησε σε ενδιαφέροντα μονοπάτια. Μέσα από την δημιουργική γραφή και το παιδικό παραμύθι ανακαλύπτεις δεξιότητες που ούτε καν έχεις φανταστεί. Επιπλέον είναι μια θεραπευτική δράση αυτογονωσίας.

  1. Τι εύχεστε για το 2021;

Γενναιοδωρία, αλληλεγγύη, συμπόρευση.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.