ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Άγγελος Αυγουστή


Άγγελος Αυγουστή

Το 2022 βρίσκει τον Άγγελο Αυγουστή να το αποχαιρετά με την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού με τίτλο «Που να ´σαι τώρα» από την Panik Records. Με αφορμή αυτό το κομμάτι εμείς μιλήσαμε μαζί του γι’αυτό, για τους Παπιγιόν, για την αγάπη του για την κυπριακή μουσική, την ελευθερία της μουσικής, τους Παπιγιόν, για τα συναισθήματα που του γεννάνε κάποια τραγούδια και πολλά άλλα.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

Άγγελε μου, το τέλος του 2022 που σε βρίσκει επαγγελματικά;

Βρίσκομαι κάθε Πέμπτη με τους Παπιγιόν_band στο Patio Coctail Bar στη Λευκωσία.

Είσαι ένα από τα μέλη  του συγκροτήματος  «Παπιγιόν_band» . Αλήθεια πως «γεννήθηκε» αυτή η ομάδα;

Μια παρέα τριών φίλων που παίζαμε μουσική από την εφηβεία μας, μετά από την επιστροφή μου στην Κύπρο, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα συγκρότημα για να θυμηθούμε τα παλιά. Βρήκαμε το όνομα και είπαμε να το χρησιμοποιούμε και ως αξεσουάρ για την εμφάνιση μας στα live μας. Στη συνέχεια προσθέσαμε κάποιες άλλες όμορφες παρουσίες και η μπάντα δημιουργήθηκε. Τόσο απλά…

 

Η επιλογή του προγράμματος  στις εμφανίσεις σας, πως «κτίζεται» κάθε φορά;

Ο κάθε χώρος είναι διαφορετικός, επομένως προσαρμόζουμε τις επιλογές των τραγουδιών, ανάλογα με τη διάθεση του κόσμου. Αυτό είναι το μαγικό με εμάς ότι είμαστε ευέλικτοι για να προσαρμοζόμαστε χωρίς να χάνουμε την ταυτότητα μας.

Τραγούδια των «Τριημιτόνιο» συμπεριλαμβάνονται στα εκάστοτε προγράμματα σας; Αν ναι, Ποια;

Εννοείται ότι συμπεριλαμβάνω κάποια κομμάτια απ’αυτή την ωραία εποχή. Το τραγούδι «Μαρκαδόρος» του Δημήτρη Φάκου και το «Μείνε ή φύγε» που μας είχε γράψει ο Γιώργος Σαμπάνης.

 

Θα έλεγε κάποιος ότι είσαι ένας καλλιτέχνης που τον έχουμε ακούσει να ερμηνεύει τα πάντα. Αυτό όμως, δεν είναι κάτι που ίσως μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για κάποιο καλλιτέχνη;

Η μουσική για μένα δεν μπορεί να χωρέσει σε ταμπέλες. Αυτό το υιοθετώ και σαν καλλιτέχνης. Υπάρχουν τραγούδια με ωραίο στίχο και καλή μουσική που νιώθω συναισθήματα με αυτά.

Δεν είναι κρίμα όμως να αφαιρέσω από το πρόγραμμα ένα τραγούδι επειδή ανήκει σε άλλη κατηγορία στα μάτια του κόσμου; Θεωρώ ότι το 2022 πρέπει να καταλάβουμε πως η μουσική είναι μια και ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ακούσει και να απολαύσει αναλόγως διάθεσης, από καλό ποπ μέχρι καλό λαϊκό τραγούδι. Στο τέλος της  μέρας το τραγούδι έχει σημασία και όχι το είδος που το κατατάσσουμε.

 

Σε είδαμε να ερμηνεύεις το τραγούδι τ’ Αη Γιωρκού. Ποιο άλλο κυπριακό τραγούδι θα ερμήνευες ;

Με την παραδοσιακή μουσική έχω μεγάλη σύνδεση αφού κατάγομαι από οικογένεια με μουσική παράδοση. Ο παππούς μου ήταν παραδοσιακός οργανοπαίκτης και τραγουδιστής. Με τα τραγούδια αυτά μεγάλωσα από παιδί και νιώθω όμορφα όταν τα τραγουδώ.

Από τα πιο αγαπημένα μου είναι τα εξής:

Το τέρτην της καρτούλλας μου

Η Τριανταφυλλένη

Το Ασιερόμπασμα

 

Τώρα που έρχονται Χριστούγεννα συμπεριλαμβάνεται και χριστουγεννιάτικα κομμάτια στο πρόγραμμα σας;

Αν μας ζητηθεί βάζουμε 1-2 στο πρόγραμμα φυσικά.

 

Εσένα αλήθεια  σ’αρέσουν τα Χριστούγεννα ;

Θυμάμαι από παιδί να περιμένω τα Χριστούγεννα με ανυπομονησία, όπως και τα φετινά. Τα Χριστούγεννα είναι αγαπημένη περίοδος, γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να δω την οικογένεια μου που λόγω της φύσης της δουλειάς μου, την στερούμαι.

 

Στους «Παπιγιόν_band» υπάρχει «Άρχηγός»;

Αν υπάρχει αρχηγός τότε δεν λειτουργείς σαν ομάδα. Υπάρχουν όμως αρμοδιότητες της μπάντας που κάποιος μπορεί τις κάνει πιο καλά από τον άλλο και έτσι τις αναλαμβάνει. Κάποιος τρέχει για την προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλος για το πρόγραμμα. Όμως, όλοι εκφέρουμε την γνώμη μας και καταλήγουμε σε τελικές αποφάσεις.

Γενικά, εσύ είσαι «αρχηγός» της ζωής σου;

Θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε ένα κοινωνικό σύνολο και δεν χρειαζόμαστε αρχηγούς, αφού δεν είμαστε αγέλη λύκων. Μου αρέσει να είμαι συμμετοχικός και πιστεύω στην  έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και με αυτό τον γνώμονα συμπεριφέρομαι στη ζωή μου.

 

Ποιο τ’αγαπημένο σου κομμάτι από τότε που ήσουν μικρό παιδάκι μέχρι σήμερα;  

Μεγάλωσα με διαφορετικά ακούσματα αλλά ένα που θυμάμαι πολύ είναι το “Αεροπλάνο” του Κώστα Χατζή.

 

Πιστεύεις ότι υπάρχει ελευθερία στο χώρο της μουσικής;

Αν δεν έχει ο χώρος της μουσική ελευθερία, που ανήκει στις Τέχνες, τότε ποιος νιώθει ελευθερία κάποιος που δουλεύει σε τράπεζα; Μπορείς να κάνεις τις αναζητήσεις σου και στο τέλος να βρεις την ελευθερία που ζητάς. Εσύ επιλέγεις τα πινέλα, εσύ τις μπογιές και  εσύ τον καμβά. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στη μουσική.

 

Μετάνιωσες που δεν έμεινες στην Αθήνα για να κάνεις καριέρα;

Θεωρώ πως με αυτά που βλέπω στην Ελλάδα από συναδέλφους, ότι έκανα σωστή επιλογή, γιατί μετά την κρίση στην Ελλάδα άλλαξαν οι επιλογές για τους μουσικούς. Επίσης, επειδή είμαι άνθρωπος της οικογένειας και επειδή έχασα όμορφες στιγμές συνειδητά επέλεξα να είμαι Κύπρο για να αναπληρώσω το «χαμένο έδαφος».

 

Τι σου λείπει από τον χώρο της μουσικής στην Κύπρο σήμερα;

Επειδή είμαστε μικρό νησί, δεν υπάρχουν τόσες ευκαιρίες για μουσικές παραγωγές και συνεργασίες μεταξύ των μουσικών, όπως υπάρχουν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Μου λείπει η δημιουργικότητα, η αυθεντική αγάπη για την μουσική και το να γίνουμε πιο ανοιχτόμυαλοι για να δεχόμαστε διαφορετικά είδη και στυλ.

 

Προγραμματίζεται εμφανίσεις αυτό το διάστημα ;

Έχουμε αρκετές εμφανίσεις με τους Παπιγιόν_band στο Patio στη Λευκωσία και στον Κύκλο στη Λεμεσό. Θα κάνω και κάποιες εμφανίσεις σε προσωπικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στο Μαστίχωμα που θα το επαναλάβουμε μετά από αρκετό καιρό.

 

Με τους στίχους ποιου τραγουδιού θες να κλείσουμε την  συνέντευξη μας;

Με το τελευταίο μου τραγούδι που κυκλοφόρησα με την Panik Records στην Αθήνα με τίτλο «Που να ´σαι τώρα».

«Περιμένω το φεγγάρι που μας βλέπει και τους δυο να φωτίσει το σκοτάδι και ίσως τότε να σε βρω…»