Συνεχίζουν αμείωτες οι πράσινες προσπάθειες του Δήμου Στροβόλου


Αντρέας Παπαχαραλάμπους, Δήμαρχος Στροβόλου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Στροβόλου βραβεύεται ως Πράσινη Πόλη από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, γεγονός που μας συγκινεί και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους διότι αναγνωρίζεται και έμπρακτα το έργο που προσπαθεί να φέρει σε πέρας ο Δήμος. Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου λάβαμε ξανά την Πράσινη Σημαία σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Είμαστε ευτυχείς που θα συνεχίσει να κυματίζει έξω από το Δημαρχείο, όμως επ’ ουδενί λόγω δεν επαναπαυόμαστε.

Λειτουργούμε με γνώμονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχοντας πάντοτε στο πλευρό μας την επιστημονική κοινότητα αλλά και την εκάστοτε Επίτροπο Περιβάλλοντος. Εντείναμε τις πράσινες προσπάθειές μας, με την υποστήριξη της τέως Επιτρόπου Ιωάννας Παναγιώτου, και τώρα συνεχίζουμε τη γόνιμη αυτή συνεργασία με τη διάδοχό της, Κλέλια Βασιλείου, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Διότι πλέον δεν μπορούμε να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι δεν επηρεαζόμαστε από τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής του πλανήτη μας. Οι διαδηλώσεις των μαθητών και οι συνεχείς κραυγές απόγνωσης για το κλίμα δεν πρέπει να πέφτουν εις ώτα μη ακουόντων πια. Ολόκληρη η ανθρωπότητα βαδίζει σε μια επικίνδυνη ατραπό, έναν δρόμο που πολύ φοβάμαι ότι θα είναι χωρίς επιστροφή. Γι’ αυτό ό,τι κι αν κάνουμε, όσο μικρό ή ασήμαντο κι αν φαίνεται, αν έχει ως στόχο την απάμβλυνση του προβλήματος, τότε σίγουρα είναι ζωτικής σημασίας.

Συνεπώς, μας τιμά που βρισκόμαστε στο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης καθώς μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να επιβραβεύουμε τις σωστές περιβαλλοντικές πρακτικές διότι θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και θα θεωρούνται αυτονόητες. Μέχρι τότε, το Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για επίτευξη της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στον Στρόβολο.