Συναυλία Mνήμης Σόλωνα Μιχαηλίδη στο Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου


Το Θέατρο Ριάλτο,στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 20 χρονα του, και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σόλωνα Μιχαηλίδη, τιμά την μνήμη του μεγάλου μουσουργού, με μια μοναδική συναυλία την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 20.30.

Στην συναυλία συμμετέχουν το Κουαρτέτο Προμηθέας με τους Νίκο Πίττα (βιολί), Ηρακλή Μιτέλλα (βιολί), Νίκο Παπαγεωργίου (βιόλα), Μιράντα Παπανεοκλέους (βιολοντσέλο), η Θεοδώρα Ράφτη (σοπράνο), η Έλενα Μουζάλα (πιάνο) και η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού με την Κορίνα Βασιλείου (πιάνο). Διεύθυνση χορωδίας: Σόλων Κλαδάς.

Θα παρουσιαστούν τα έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη: Κουαρτέτο εγχόρδων, Σουίτα για τσέλο και πιάνο, Τρίο με πιάνο, Πρελούδιο για βιολί και πιάνο, Τραγούδια: Άρια της Ναυσικάς, Κερύνεια μου με πιάνο, La flûte με κουαρτέτο εγχόρδων, και τα Χορωδιακά: Χαίρε Οδυσσέα, Η Ρωμιοσύνη. Θα προβληθεί επίσης βίντεο με συνεντεύξεις του Σόλωνα Μιχαλίδη και της Καλλιόπης Μιχαηλίδου, ενώ σύντομη αναφορά στον Άνθρωπο και Καλλιτέχνη Σ. Μιχαηλίδη θα κάνει ο  Μίκης Μιχαηλίδης.

Ο Σόλων Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Νοεμβρίου 1905 και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου 1979.Στα 25 του χρόνια πήγε στο Παρίσι για σπουδές, αφού περάτωσε τις σπουδές του στο Trinity College of Music  του Λονδίνου. Σπούδασε διεύθυνση, σύνθεση, πιάνο και βιολί. Το 1934επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό όπου άφησε εποχή, αφού με τη διδασκαλία του στο Ωδείο Λεμεσού, τις συναυλίες με την ορχήστρα του, την χορωδία του Άρη και την διδασκαλεία στο Λανίτειο Γυμνάσιο, μετέδωσε την αγάπη για την μουσική σε χιλιάδες ανθρώπους, που μέχρι σήμερα τον ευγνωμονούν.

Το πέρασμα του από τη Θεσσαλονίκη 1956- 1970 ως διευθυντής του Κρατικού Ωδείου και αργότερα ιδρυτής και διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας ΚΟΘ άφησε επίσης εποχή για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έκανε διεθνή καριέρα σαν μαέστρος, σαν μουσικολόγος σε συνέδρια και κριτής σε διαγωνισμούς. Άφησε ένα πλούσιο συνθετικό έργο πουκαλύπτει όλες τις μουσικές φόρμες: Συμφωνικά έργα, Καντάτες, Όπερα, Μουσική δωματίου και Τραγούδια. Από τα μουσικολογικά του έργα ξεχωρίζουν η Αρμονία της σύγχρονης μουσικής και η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής τα οποία υπήρξαν μοναδικά στο είδος τους. Τιμήθηκε από το Ελληνικό Κράτος με το Παράσημο του Φοίνικος και βραβεύθηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών.

Χορηγός: Medochemie, Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Καθημερινή.

Θέατρο Ριάλτο,  Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:30

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45

Εισιτήρια: € 12 / 8, E-ticket: www.rialto.com.cy