Στους πόσους καφέδες σταματάμε για μια υγιή καρδιά;


Σύμφωνα με νέα έρευνα ο καφές δεν επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, με ανώτατο όριο τις 6 κούπες καφέ την ημέρα.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξήθηκε κατά 22% στην περίπτωση όπου ξεπερνά κανείς τους έξι καφέδες ημερησίως.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο σημείο που η καφεΐνη ξεκινά να απειλεί τον ανθρώπινο οργανισμό, μετά από πληθώρα θανάτων που συνδέθηκαν με την εξαιρετικά υψηλή πρόσληψη καφεΐνης.

Η μελέτη, βασισμένη στα δεδομένα της Biobank της Βρετανίας, εξέτασε 347.077 άτομα, ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών, και αποτέλεσε μια προσπάθεια να καταλάβουμε αν κάποιοι είναι πιο ανθεκτικοί στις επιδράσεις του καφέ από άλλους.

Οι επιδράσεις ποικίλουν

Οι ερευνητές συγκεκριμένα, μελέτησαν το γονίδιο CYP1A2 που μεταβολίζει την καφεΐνη, το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά και στην καλύτερη επεξεργασία της.

Επιπλέον, ταυτοποίησαν ποιες συνήθειες κατανάλωσης καφέ αύξησαν ή μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Φρένο στις έξι κούπες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και εκείνοι με το γονίδιο CYP1A2, που τους επέτρεπε να μεταβολίσουν τον καφέ τέσσερις φορές πιο γρήγορα από άλλους, είδαν μειονεκτήματα μετά την έκτη κούπα καφέ.

«Βέβαια, αν σκεφτούμε τον μέσο όρο πρόσληψης καφεΐνης σε καθημερινή βάση, δηλαδή γύρω στους 3 με 4 καφέδες, ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος» δήλωσε ο Chris Labos, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο McGill.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, ανάλογα με τις ανάγκες τους, γνωρίζουν πόση καφεΐνη χρειάζονται και αντέχουν, ενώ σπανίως υπερβαίνουν τις 6 κούπες», συμπλήρωσαν οι ερευνητές.

Λύση το μέτρο

Η λύση, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρίσκεται στο μέτρο ενώ τονίζουν πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όχι μόνο στην ποσότητα καφέ που καταναλώνουμε, αλλά και στη ζάχαρη, το γάλα ή τις γεύσεις που μπορούν μακροπρόθεσμα να δυσχεράνουν την λειτουργία της καρδιάς.

Πηγή : vita.gr