Στο ΡΙΚ για ένα ρεκόρ Γκίνες


Στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ και συγκεκριμένα στο Στούντιο 3,  διεξήχθη την Τετάρτη 5 Ιουλίου, η προσπάθεια κατάρριψης του  παγκόσμιου ρεκόρ Guinness (Guinness World Records) που αφορά στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο!

Η ιδέα ανήκει στον Σταύρο Κυριακίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kyriakides Piano Gallery και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgard. Αφορμή αποτέλεσε η 30η επέτειος από την ίδρυση της Kyriakides Piano Gallery.

Συγκεκριμένα, Kyriakides και Avantgarde ένωσαν δυνάμεις ώστε να καταρρίψουν το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness.

25 Κύπριοι μουσικοί αποτελεσαν  την ομάδα από επαγγελματίες – ερμηνευτές ή/και καθηγητές σε διάφορες σχολές, ωδεία, πανεπιστήμια της Κύπρου – αλλά και ερασιτέχνες ή/και σπουδαστές.

Ο τίτλος του ρεκόρ και οι κανονισμοί που το διέπουν αναφέρονται στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο (και όχι κατ’ ανάγκη πιανίστες) γι’ αυτό και οι διοργανωτές επέλεξαν να περιλάβουν και κιθαρίστα στην ομάδα ακριβώς για να καταδείξουν την έννοια της «δικτύωσης», με μουσικούς όρους!

Η ομάδα αποτελείτο από τους : Έλενα Χρίστου, Αβραάμ Κοντό, Χρύσω Χατζίκου, Άννη Τριλλίδου Σάντη, Ανδρόνικο Δρουσιώτη, Δέσπω Καραντώνη, Ελίνα Αντωνίου, Άννα Φοράρη, Αντιγόνη Κωμοδρόμου, Κωνσταντίνο Ασπρή, Romy Kieslinger, Χρήστο Λυμπερόπουλο, Χριστιάνα Κουννή, Matin Bassami, Ευριδίκη Νικολάου, Μαρία Ματθαίου, Ροδούλα Παναγίδου, Κυριάκο Παναγιώτου, Κυριακή Στέλιου, Βάσω Βανέζου, Κρίστη Παύλου Συμεωνίδου, Ανθή Παπαφιλίππου, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, Λεώνη Χατζηθωμά και Borislav Alexandrov.

Την όλη διαδικασία κλήθηκε να καθοδηγήσει η  Μαρίνα Μαλένη.

Η μουσική την οποία ερμήνευσαν οι «25» είναι μία σύνθεση του διακεκριμένου συμπατριώτη μας πιανίστα, Steinway Artist, Νικόλα Κωσταντίνου. Η συγκεκριμένη σύνθεση φέρει τον τίτλο “Five times Five” και όπως σημειώνει ο συνθέτης, πρόκειται για παραλλαγές σε μία ανεστραμμένη μελωδία,που αποτελεί τη βάση των εξήμισι λεπτών από άκρως ενδιαφέρουσες παραλλαγές  και δεν είναι άλλη από το Happy Birthday.Ανάμεσα στις μελωδίες περιλαμβάνονται χοροί όπως το τανγκό, το βαλς και το φοξ τροτ προτού κλείσει το κομμάτι πανηγυρικά με ένα γρήγορο και επιβλητικό χασαποσέρβικο!

«Η κατάρριψη ενός παγκοσμίου ρεκόρ Guinness που να αφορά στο πιάνο, εξυπηρετεί τους στόχους που έχουμε θέσει προς την κατεύθυνση της προώθησης της μουσικής, της ανάπτυξης ακροατηρίου αλλά και της προβολής του τόπου μας διεθνώς. Η επιτυχής κατάληξη του όλου εγχειρήματος, πέραν της ηθικής επιβράβευσης των συμμετεχόντων, σημαίνει και διεθνή προβολή του τόπου μας και των ανθρώπων μας», δήλωσε ο Σταύρος Κυριακίδης.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου με χαρά συμμετείχε σε αυτή την εξαίρετη ιδέα προώθησης του πολιτισμού παγκοσμίως,  προσφέροντας τις υπηρεσίες του για την καταγραφή της προσπάθειας κατάρριψης του συγκεκριμένου ρεκόρ Γκίνες κι ευχόμαστε την επιτυχή κατάκτηση του.

Το σχετικό απόσπασμα θα μεταδοθεί στο πλαίσιο των πολιτιστικών μας προγραμμάτων.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!