Στέλλα Σαμαρά “Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που βρίσκεται σε μία εποχή όπου υπάρχουν τέτοιοι αξιόλογοι άνθρωποι στα καλλιτεχνικά δρώμενα”


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

1.) Στέλλα, κάνε μας τις απαραίτητες συστάσεις για το αναγνωστικό κοινό μας. Ποια είσαι και τι κάνεις ακριβώς;

Χαχαχα! Όποτε μου κάνουν ερωτήσεις όπως το «ποια είμαι» και «τι κάνω», με πιάνει το υπαρξιακό μου! Είμαι η Στέλλα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και τον τελευταίο καιρό ξεκίνησα κάπως να υπάρχω στο μουσικό χώρο.

2.) Σαν ερμηνεύτρια, αλλά και συνθέτρια, θα λέγαμε ότι υπηρετείς το έντεχνο-λαϊκό τραγούδι. Πότε κατάλαβες ότι σου ταιριάζει αυτός ο χώρος;

Από μικρή άκουγα τέτοιου είδους τραγούδια. Ήταν τέτοιες και οι μουσικές επιρροές που είχα από το οικογενειακό μου περιβάλλον, όμως θεωρώ ότι αποτελούσε και προσωπική μου επιλογή το να εστιάσω σ’ αυτό μετέπειτα.

3.) Θα σε ενδιέφερε να κινηθείς και σε άλλους μουσικούς χώρους ή είναι κάτι που δε σε απασχολεί προς το παρόν τουλάχιστον;

Εννοείται! Θα το ήθελα πάρα πολύ, αλλά από συνθετικής πλευράς. Να είμαι σε θέση δηλαδή, να γράψω για διάφορα είδη μουσικής. Τραγουδιστικά δε νομίζω να μπορούσα να κινηθώ σε κάτι διαφορετικό, γιατί πιθανότατα ποτέ δε θα ήμουν ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο θα το απέδιδα.

4.) Τι μουσικές ακούς γενικότερα; Τι σε έχει επηρεάσει, αλλά και τι ακούς αυτή την εποχή;

Ακούω πραγματικά τα πάντα. Εξαρτάται κάθε φορά από τη φάση την οποία θα περνάω. Μπορεί να ξεκινήσω να ακούω όπερα, να γυρίσω στο metal και να καταλήξω στο βαρύ λαϊκό. Βέβαια, ο καθένας μας πάντα εστιάζει περισσότερο στο είδος στο οποίο πιστεύει και αισθάνεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Για μένα, βασική επιρροή μέχρι τώρα, ήταν το δίδυμο Νικολακοπούλου-Κραουνάκης. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που βρίσκεται σε μία εποχή όπου υπάρχουν τέτοιοι αξιόλογοι άνθρωποι στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

5.) Ποιο πιστεύεις πως είναι καλλιτεχνικά το πιο δυνατό σου σημείο;

Το δυνατό μου σημείο, είναι το γεγονός ότι δεν ψάχνω για δυνατά σημεία στον εαυτό μου. Οι τέχνες έχουν να κάνουν με τον εσωτερικό κόσμο του καθενός. Είναι μια κατάθεση ψυχής. Είναι αυτό που θα ξορκίσει τον πόνο, το φόβο, την οργή (…) από μέσα σου και θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ήρεμος το βράδυ που έρχεται. Άμα αρχίσεις να κάνεις συγκρίσεις και να προσπαθείς να υπερισχύσεις των άλλων, χάνεις την ουσία. Αν είναι να το κάνεις γι’ αυτό, καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου. Όσο κι αν αναγνωριστείς μετέπειτα, το παιχνίδι μέσα σου θα είναι χαμένο.

6.) Ποια θεωρείς την πιο σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα διαδρομή σου;

Αν και δεν έχω κάνει και τίποτα τρομερό μέχρι τώρα, μία από τις σημαντικότερες στιγμές γενικότερα στη ζωή μου, ήταν η γνωριμία και η αρχή της συνεργασίας μου με το Μάνο Ελευθερίου… Ήταν ευλογία για μένα η ύπαρξη αυτού του ανθρώπου στην καθημερινότητά μου.

7.) Τι είναι σημαντικότερο σε έναν νέο καλλιτέχνη για να πετύχει σήμερα; Φτάνει το ταλέντο και η σκληρή δουλειά προσωπική δουλειά ή υπάρχουν παράγοντες όπως τα σύγχρονα διαδικτυακά μέσα που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί και να διαχειριστεί καταλλήλως για να πλησιάσει τους στόχους του;

Με οποιονδήποτε τομέα κι αν καταπιαστεί κάποιος, το σίγουρο είναι πως το ταλέντο και η σκληρή δουλειά αποτελούν τα δεδομένα του για να ξεκινήσει. Όμως δε φτάνουν μόνο αυτά. Σίγουρα στην εποχή μας το διαδίκτυο παίζει το σημαντικότερο ρόλο ό,τι δουλειά κι αν κάνεις. Η εικόνα σου εκεί, είναι αυτή που θα παρακινήσει ή όχι, έναν άγνωστο άνθρωπο να ασχοληθεί μαζί σου. Πέρσι το καλοκαίρι δεν υπήρχα πουθενά στο διαδίκτυο για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω προσωπικής επιλογής. Σύντομα όμως, μου ζήτησαν από τη heaven να ανοίξω πάλι τις σελίδες μου στο διαδίκτυο (αλλά και νέες) και να ασχοληθώ μ’ αυτές. Θα ακουστεί λίγο περίεργο αυτό που θα πω, αλλά δεν είχα χειρότερο. Είναι πλέον αναγκαίο κακό.

Βέβαια, σε όσα προανέφερα πάντα υπάρχει και ο άδικος, αστάθμητος παράγοντας της τύχης… που με κάνει να αναρωτιέμαι αν όλα τα παραπάνω έχουν όντως κάποιο νόημα ή αν είναι μόνο εκείνος που κάνει κουμάντο.

8.) Και αφού λέμε για στόχους, ποιοι είναι οι προσωπικοί καλλιτεχνικοί στόχοι που θα ήθελες να πετύχεις μακροπρόθεσμα;

Και μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, ο βασικός μου στόχος είναι η εσωτερική μου ηρεμία. Δεν είναι μόνο καλλιτεχνικός στόχος, είναι στόχος ζωής. Όλα όσα προσπαθώ να κάνω, γίνονται γι’ αυτό το λόγο… για να είμαι ήρεμη μέσα μου. Ελπίζω κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα να τα καταφέρω.

9.) Πώς εμπνεύστηκες το εξαιρετικό “Δήλωσα Παραίτηση” που κυκλοφορεί από την Heaven Music; Μίλησε μας λίγο για αυτό το τραγούδι και για την δημιουργία του…

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια! Υπάρχουν κάποια τραγούδια τα οποία γράφω με αφορμή όλα όσα αισθάνομαι και κάποια άλλα τα οποία είναι αποτέλεσμα ενός εξωτερικού ερεθίσματος. Το «δήλωσα παραίτηση», ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Η παραίτηση δεν έχει απαραίτητα αρνητική χροιά. Όπως έλεγε κι ο Καζαντζάκης «Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι λεύτερος.»… Το να σταματάς ορισμένες φορές την προσπάθεια για όλα και να αφήνεις τον εαυτό σου να ξεκουραστεί λίγο χωρίς σκέψεις, μπορεί να είναι και λυτρωτικό.

10.) Σε ευχαριστούμε πολύ που απάντησες σε αυτές τις ερωτήσεις. Ένα τελευταίο μήνυμα από την Στέλλα Σαμαρά προς όλους εμάς!

Εύχομαι όλο αυτό που περνάμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να τελειώσει σύντομα, όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Ανά τον κόσμο υπήρξαν πολλές αρρώστιες και πολλοί θάνατοι από αυτόν τον ιό. Μακάρι σύντομα να μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, χωρίς άλλους ασθενείς και χωρίς άλλες απώλειες.