ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ «Το άλφα και το Omega στη ζωή του δημοσιογράφου»


Ως συντάκτης στην ιστοσελίδα Omega Live αλλά και ως δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Omega Κύπρου ο Στέλιος Χαραλάμπους έκανε πραγματικότητα ένα από τα όνειρα του και έτσι τον βλέπουμε καθημερινά μέσα από τα άρθρα του να προσπαθεί, όχι απλά να μεταφέρει ένα γεγονός, αλλά και όλα τα συναισθήματα που μπορεί να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Αν και γνωρίζει καλά πως καθήκον του δημοσιογράφου είναι να αποστασιοποιείται  από τα γεγονότα και απλώς να τα μεταφέρει στο κοινό, κάποιες φορές αυτό είναι δύσκολο γιατί και ο δημοσιογράφος είναι άνθρωπος με συναισθήματα και λυγίζει μπροστά στον πόνο του ανθρώπου. Ο ίδιος μας μιλά για την «δημοσιογραφική» του ζωή στη συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα μας.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

Στέλιο μου θα ήθελες να αρχίσουμε την κουβεντούλα μας λέγοντας μας πως ένας «Omega» σταθμός άλλαξε τη  ζωή σου  ;

Είναι αλήθεια ότι το OMEGA μου άλλαξε τη ζωή, καθώς ήταν και είναι το «όχημα» για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να εργαστώ στο αντικείμενο που σπούδασα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δυστυχώς δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή την ευκαιρία και φυσικά να κάνω αυτό που αγαπώ.

Ένας οργανισμός είναι οι άνθρωποί του και το OMEGA, αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους και αυτό είναι κάτι που κατάλαβα από την πρώτη μέρα που πέρασα την πόρτα του σταθμού. Η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι άνθρωποι του OMEGA, αποτελεί πολύτιμο δώρο αλλά και ευθύνη ταυτόχρονα, για να αυτοβελτιώνομαι και να αποδίδω το λειτούργημα του δημοσιογράφου ολοένα και καλύτερα.

Αλήθεια, ποιο είναι πιο ενδιαφέρον για σένα, να αρθρογραφείς, να κάνεις ρεπορτάζ ή κάτι άλλο ;

Και τα δυο. Το κάθε ένα έχει το ενδιαφέρον του, άλλωστε, η δουλειά μας είναι να γράφουμε, και μέσα από τη διαδικασία του γραψίματος, πέραν από το να μεταφέρουμε ένα γεγονός, μπορούμε να μεταφέρουμε και συναισθήματα. Το να κάνεις ρεπορτάζ, αυτό που λέμε ρεπορτάζ δρόμου, είναι απίστευτα δημιουργικό, έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, ακούς απόψεις και καταγράφεις και αυτό μου αρέσει ιδιαίτερα. Δεν μπορώ να διαλέξω, καθώς με πληρούν ισότιμα.

Υπάρχει κάποιο θέμα που να σε έκανε να κλάψεις ή να σε κάνει να νιώθεις πιο έντονα συναισθηματικά ;

Σίγουρα, σε κάθε δυσάρεστη είδηση που καλούμαστε να καταγράψουμε, τα συναισθήματα είναι πολλά. Όταν καλούμαι να μεταφέρω κάτι δυσάρεστο που αφορά μικρά παιδιά, πραγματικά στεναχωριέμαι, μπαίνω στη θέση των δικών τους ανθρώπων. Ωστόσο, το καθήκον του δημοσιογράφου είναι να αποστασιοποιείται  από τα γεγονότα και απλώς να τα μεταφέρει. Κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατο. Είμαστε άνθρωποι με συναισθήματα, μπροστά σε έναν πατέρα που κλαίει για το παιδί του, δεν μπορεί να μείνεις ασυγκίνητος.

Υπήρξε φορά που να αρνήθηκες να γράψεις κάποιο άρθρο ; Aν ναι, για ποιό θέμα ;

Όχι. Δεν χρειάστηκε ποτέ, ούτε καν να το σκεφτώ, καθώς δεν δέχθηκα ποτέ παρεμβάσεις. Όποιο και να είναι το θέμα, οφείλω να το καταγράψω και αυτό κάνω.

Ποιο από όλα τα είδη ρεπορτάζ θεωρείς πιο ενδιαφέρον ;

Όλα τα είδη ρεπορτάζ έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Ωστόσο, για εμένα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάσει το αστυνομικό – κοινωνικό ρεπορτάζ. Υπάρχει περισσότερη «δράση» και κάποιες φορές και μυστήριο, κάτι που ωθεί το ενδιαφέρον μου, ιδιαίτερα.

Αν θα έδινες στην ζωή του δημοσιογράφου τίτλο ενός τραγουδιού ποιος θα ήταν αυτός και γιατί ;

Το «να αγαπάς» του Παντελή Θαλασσινού, γιατί ο δημοσιογράφος πρέπει πρωτίστως να αγαπά τον άνθρωπο,  για να μπορεί να προσφέρει , να προστατεύει,  να στηρίζει.

Τις στιγμές που πιέζεσαι λίγο περισσότερο στη δουλειά, ποιο τραγούδι θα ήθελες να ακούσεις για να νιώσει καλύτερα;

Αν και όταν πιέζομαι δεν ακούω  συχνά τραγούδια, αλλά αυτό που με κάνει να νιώθω καλύτερα, είναι του Γιάννη Κότσιρα το «Έχει ο θεός, για όλους έχει.»

Το «Ωμέγα» στη ζωή σου το ξέρουμε, το «Άλφα» θα μας το αποκαλύψεις ;

Το « άλφα» στη ζωή μου. Φυσικά, η κοπέλα μου, η οικογένειά μου. Οι δικοί μου άνθρωποι, που βρίσκονται δίπλα μου και με στηρίζουν σε όλα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι το άλφα στη ζωή μου και νιώθω τυχερός.

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου απαιτεί θυσίες ;

Είμαι σίγουρος ότι και εσύ το γνωρίζεις, το λειτούργημα του δημοσιογράφου είναι γεμάτο προσωπικές θυσίες, είτε αυτό αφορά στιγμές με την οικογένεια και φίλους, είτε προσωπικές στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Όμως αυτό οφείλουμε να κάνουμε, να είμαστε εκεί για τη σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος πρέπει να αγαπά αληθινά αυτό το επάγγελμα.

Με τα αθλητικά ασχολείσαι ; Πας γήπεδο ;

Ναι ασχολούμαι. Όταν βρίσκω χρόνο παρακολουθώ κυρίως ποδόσφαιρο και όχι μόνο κυπριακό πρωτάθλημα, αλλά και ξένα πρωταθλήματα. Γήπεδο, πλέον, δεν πηγαίνω και τόσο συχνά, αλλά παλαιότερα ήμουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στο ΓΣΠ, τουλάχιστον όταν έπαιζε εντός έδρας η ομάδα μου.

Νιώθεις πως όλο αυτό που περάσαμε με τον κορονοϊό άλλαξε εσένα τον ίδιο ή ακόμα και τρόπο ζωής σου ;

Σίγουρα άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου. Από την μια μέρα στην άλλη, βρεθήκαμε «εγκλωβισμένοι» σε μια κατάσταση που δεν είχαμε τον έλεγχο. Μετά την καραντίνα και όλο αυτό, που ελπίζω να τελείωσε, εκτίμησα τα απλά, τα καθημερινά, πολύ περισσότερο. Καμιά φορά χρειαζόμαστε ένα χαστούκι για να δούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο

Ποιο το πιο αστείο περιστατικό που σου έτυχε ;

Λόγω της φύσης του ρεπορτάζ που καλύπτω δεν υπάρχουν καθόλου αστεία περιστατικά, όμως τυγχάνουν απρόοπτα, όπως για παράδειγμα να μπερδευτώ η κάτι που μου έρχεται στο μυαλό, να ξεχάσω να πάρω σακάκι μέσα στο καταχείμωνο και να τρέμω από το κρύο.

Ποια φράση σου δίνει κουράγιο, δύναμη και σε καθοδηγεί ;

Φράση που μου δίνει δύναμη, είναι αυτή που βγαίνει από κάποιο δικό μου πρόσωπο. Αυτή μπορεί να είναι «είμαι δίπλα σου συνέχισε». Είναι εκείνα τα λόγια που έρχονται να καταπραΰνουν την όποια κούραση ή το άγχος.

Το καλοκαίρι πού θα σε βρεί ;

Σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κύπρου μας. Για την ώρα, δεν ξέρω ακριβή προορισμό, όμως το νησί μας, έχει πολλές και όμορφες επιλογές και όταν υπάρχει καλή παρέα, παντού περνάμε όμορφα.

Τέλος θα ήθελα να μου πείς αν οι στόχοι σου είναι  μακροπρόθεσμοι ή βραχυπρόθεσμοι ; (και γιατί );

Σίγουρα έχω θέσει και ακόμα θέτω μακροπρόθεσμους στόχους, προορισμούς ζωής. Ωστόσο, οι μεγάλες προσδοκίες επιτυγχάνονται μέσα από τα καθημερινά βήματα βελτίωσης, που αποτελούν στόχους βραχυπρόθεσμους.