Σταύρος Νικολαΐδης: « Οι καριέρες στις σημερινές εποχές έχουν σκαμπανεβάσματα» – «Με ένα ρόλο δεν μένεις  στην κορυφή»


Ο  ευγενικός, συνεσταλμένος και ταλαντούχος ηθοποιός  Σταύρος Νικολαίδης , μιλά στο site μας για την συμμετοχή του στην παράσταση « η νεράιδα και το παλικάρι» , τις παλιές ταινίες που επαναφέρονται στο σινεμά, την κρίση που κάνει τον κόσμο πιο επιλεκτικό,  τις όμορφες παιδικές του αναμνήσεις και πολλά άλλα.  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

Κύριε Νικολαίδη μου , μια νεράιδα και ένα παλικάρι «αναστατώνουν» την ζωή σας αυτό τον καιρό ;

Ναι , μιας και συμμετέχω στην παράσταση «Η νεράιδα και το παλικάρι» στην οποία υποδύομαι  τον ενομοτάρχη  της χωροφυλακής, έναν ξένο στην πόλη που κολακεύεται από την νεράιδα και προσπαθεί να μονιάσει τις δύο οικογένειες που έχουν χρόνια έχθρα .

Εσείς προσπαθείτε όπως ο «ενομοτάρχης» να μονιάσετε κάποιους συγγενείς ή γνωστούς σας που έχουν τσακωθεί ;

Ναι,  αν μου το ζητήσουν. Αλλά και χωρίς να μου το ζητήσουν, αν είναι πολύ δικοί μου. Δεν είναι ωραίο να υπάρχουν εντάσεις γύρω μας , είναι καλό να λειτουργούμε «πυροσβεστικά» σε τέτοιες  περιπτώσεις . Εγώ προσπαθώ να το κάνω, αρκεί βέβαια να μην χρειαστεί να πω  ψέματα  για να κολακέψω την μια από τις δύο πλευρές.

Ποια η ωραιότερη στιγμή στην παράσταση για εσάς ;

Γενικά είναι μια πολύ ωραία παράσταση. Χαίρομαι και  ανυπομονώ  να πάω  κάθε φορά εκεί. Είναι μια κεφάτη παράσταση στην οποία ο κόσμος γελάει , περνάει καλά και το δείχνει.  Πιστεύω πως σ’αυτή κάνω και εγώ προσωπική επιτυχία ,μου αρέσει πολύ ο ρόλος μου και έχει πολύ ανταπόκριση από τον κόσμο. Κορυφαία στιγμή για μένα είναι το χειροκρότημα του κόσμου.

Πως ήταν η όλη  προετοιμασία ;

Είχαμε πάει Κρήτη  δύο μέρες για να γυρίσουμε το διαφημιστικό τρέιλερ . Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία .Είχαμε  καθημερινές πρόβες,  αλλά υπήρχε ένα πολύ ωραίο κλίμα τόσο από εμάς όσο και από τον Γιώργο Βάλαρη , έγιναν όλα με πολλή ηρεμία και ψυχραιμία .  Δεν έχω ξανά συναντήσει  τόσο βαθμό ηρεμίας  σε θέατρο.

Πως σας φάνηκε η ιδέα του Γιώργου Βάλαρη να ανεβάσει παλιές ταινίες στο σανίδι (μαζι με τον άλλο παραγωγό Γιώργο Λυκιαρδόπουλο )  ;  

Εγώ προσωπικά είμαι πολύ φανατικός αυτών των ταινιών , μεγάλωσα με αυτές και μου αρέσει να τις βλέπω. Μου αρέσει πολύ να μπαίνω και εγώ στο πετσί των ρόλων που τους έχω δει ,τους έχω θαυμάσει και έχω γελάσει μαζί τους

Δεν φοβάστε μήπως σας πουν ότι αντιγράφετε αυτούς τους ηθοποιούς ;

Όχι γιατί δεν τους αντιγράφω. Βέβαια, δεν λέω ίσως πάρω κάποια στοιχεία, αλλά από εκεί και πέρα τον κάθε ρόλο τον  κάνω δικό μου. Είναι λάθος αυτή η σύνδεση που κάνουν κάποιοι, το θέατρο είναι  πολύ διαφορετικό από τον κινηματογράφο. Κάποιος που θα δει την παράσταση θα δει ότι το κείμενο και οι χαρακτήρες  είναι ίδιοι αλλά το αποτέλεσμα είναι εντελός  διαφορετικό. Για παράδειγμα  στην παράσταση έχουμε πιο έντονο το κρητικό στοιχείο , επάνω  στην σκηνή ο Νίκος ο Ζωιδάκης παίζει μουσική  και ο χορευτικός σύλλογος  χορεύει .

Ποια από αυτές τις ταινίες θα θέλατε να ξανά έβγαινε στον κινηματογράφο , ποιο ρόλο θα θέλατε να κάνετε εσείς σε αυτήν  ; 

Ανοίγεις ωραίο θέμα. Όσες φορές προσπάθησαν να ξανά γυρίσουν  παλιές  ταινίες,  στο τέλος δεν είχαν το ίδιο ωραίο αποτέλεσμα και αυτό δυστυχώς  φαίνεται έντονα μιας και  η σύγκριση είναι άμεση. Οι πιο παλιές ταινίες  έχουν  και ένα άλλο  a vantage, είχαν τα ήθη και τα έθιμα που είχαν εκείνη την εποχή, αυτό τις έκανε πιο ευχάριστες ,πιο κατανοητές και πιο αγαπητές.   Όμως οι εποχές αλλάζουν , δεν μπορούν αυτές οι ταινίες να  γυριστούν όπως ακριβώς  ήταν.  Αναγκάζονται λοιπόν να τις προσαρμόζουν  στα νέα δεδομένα και έτσι χάνουν την  ουσία τους.  Αυτό όμως, στο θέατρο δεν ισχύει,  εκεί μπορείς να κρατήσεις τα παλιά δεδομένα.

Από τις νέες ταινίες ποια σας άρεσε;

 Η «Τζαμάικα»  του Α. Μορφονιού . Είναι μια εξαιρετική ταινία σε όλα τα επίπεδα, σεναριακά, θεματικά και υποκριτικά. Δυστυχώς όμως δεν είχε την ίδια ανταπόκριση που είχαν οι  άλλες ταινίες που βγήκαν την ίδια εποχή και ήταν πολύ κατώτερες.

Μήπως  θεωρείτε την κρίση μια από τις αιτίες που έκανε τον κόσμο να μην ξεχωρίζει τι είναι πιο  ποιοτικό ;  

Όχι ίσα ίσα ,η κρίση έπρεπε να βοηθήσει τον κόσμο να γίνει πιο επιλεκτικός και πιο προσεκτικός στις επιλογές του.

Αυτό νιώθετε ότι το κάνετε και εσείς ;

Ναι εννοείτε .

Να υποθέσω θα παίρνετε το παιδάκι σας να βλέπει θεατρικές παραστάσεις ;

Εννοείτε,  με το θέατρο μιλάς κατευθείαν στα παιδιά,  ανοίγει η φαντασία τους ,βλέπουν ωραίες εικόνες . Αυτά μένουν στην συνείδηση και στο μυαλό τους.

Εσάς οι όμορφες παιδικές αναμνήσεις είναι από το θέατρο ;

Εμένα ο πατέρας μου ήταν θεατρόφιλος και ήθελε να γίνει ηθοποιός, έτσι, με έπαιρνε ακόμα και σε  «βαριά» έργα για την ηλικία μου . Όλα αυτά έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου και μάλλον με επηρέασαν και στην επιλογή του επαγγέλματος μου ..γέλια.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που όταν τον παίξετε θα νιώσετε ότι  φτάνετε στο αποκορύφωμα της καριέρας σας και ότι ολοκληρώνεστε ως ηθοποιός ;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ ,αλλά να σου πω και την αλήθεια, δεν θεωρώ ότι μπορείς να φτάσεις ποτέ στο αποκορύφωμα της καριέρας σου. Οι καριέρες στις σημερινές εποχές έχουν σκαμπανεβάσματα, για να μείνει κάποιος στην κορυφή πρέπει να το αποδεικνύει συνέχεια με πολλούς τρόπους  και ρόλους , με ένα ρόλο δεν μένεις  στην κορυφή , πρέπει να αναλαμβάνεις ρόλους με τους οποίους να αποδεικνύεις στον κόσμο πως άξιζε που σε έφτασε εκεί.  Το αποκορύφωμα δεν είναι μόνο ένας ρόλος , είναι πολλοί ρόλοι και μια πορεία στο χώρο .

Πως είναι αλήθεια να συνεργάζεστε με τον κύριο Βάλαρη που είναι παραγωγός,  σκηνοθέτης και ηθοποιός ;

Με τον Γιώργο γνωριζόμαστε χρόνια, είναι ένας άνθρωπος ήρεμος , πολύ χαμηλών τόνων και βρίσκει λύση σε κάθε πρόβλημα. Τον θαυμάζω και απορώ πως τα καταφέρνει. Με την ενέργεια του δημιουργεί ένα πολύ ωραίο κλίμα στην πρόβα. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ γιατί μου έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη ως ηθοποιό.  Έχουμε μια αρμονική συνεργασία . Είναι ένας άνθρωπος δημιουργικός  με πολύ έξυπνες ιδέες.

Ο κόσμος τι σας λέει για το ρόλο σας , σας λέει αν σας ταιριάζει ;

Ναι, μου το λένε . Αρκετοί θεατές  έρχονται προκατειλημμένοι αλλά τελικά όλοι φεύγουν πολύ ευχαριστημένοι

Αυτός ο ρόλος νιώθετε είναι πιο κοντά  στο στυλ σας , στο ύφος σας ως ηθοποιός ;

Κοίτα εγώ από την αρχή  που μιλήσαμε με τον Γιώργο (Βάλαρη)  , αυτό το ρόλο είχα υπόψη αν και αρχικά ο  Γιώργος μου πρότεινε άλλο γιατί για τον ρόλο του ενομοτάρχη είχε υπόψη τον Νίκο Τσούκα , τελικά δεν έπαιξε ο κύριος Τσούκας  και έτσι τον παίζω εγώ που ήμουν η δεύτερη επιλογή του Γιώργου για τον συγκεκριμένο ρόλο.  Θεωρώ είναι ένας αρκετά  χαρακτηριστικός ρόλος και έχει τονιστεί ακόμα πιο πολύ στην παράσταση. Είναι ένα διαφορετικό στοιχείο με σα σε όλη την κρητική ατμόσφαιρα.

Info παράστασης :

Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ

ΘΕΑΤΡΟ BROADWAY

Αγ. Μελετίου 61 & Πατησίων

Τηλ.:  2108654787 – 2110125784 – 211013023