Στάθης Μαντζώρος

«Ο Στάθης Μαντζώρος μας μιλά για μια Ιστορία χωρίς όνομα»

Ηθοποιός, μια λέξη σύνθετη της οποίας το πρώτο συνθετικό είναι το «ήθος» που λίγοι ηθοποιοί το διαθέτουν. Σπάνια πλάσματα όσοι μπορούν να δίνουν νόημα σε αυτή τη λέξη και να δίνουν ελπίδα πως το θέατρο μπορεί ακόμα να έχει αξία μέσα από τις συμμετοχές τους σε σπουδαίες παραστάσεις.  Ένα από αυτά τα πλάσματα είναι και ο εξαίρετος ηθοποιός Στάθης Μaντζώρος που επιλέγει προσεκτικά κάθε δουλειά που θα κάνει. Έτσι και αυτή τη φορά αποφασίζει να αποδεχτεί την πρόταση και να υποδυθεί τον Στέφανο Δέλτα σε μια παράσταση σταυροδρόμι συναισθημάτων, ύμνο των κρυφών επιθυμιών, την «Ιστορία χωρίς όνομα». Μας γνωρίζει ένα άντρα που αντιπροσωπεύει την απόλυτη υποταγή του χρέους, του σκοπού, της πίστης, της υποχρέωσης και της προσπάθειας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

Μια «Ιστορία χωρίς όνομα» μας παρουσιάζετε φέτος. Θέλετε να μας πείτε γι’ αυτήν;

Μία σκληρή μα και βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων, ένα σταυροδρόμι συναισθημάτων που αποκλείει τις λογικές πράξεις, μια βαθιά διαπίστωση ότι αυτό που βιώνεις, νιώθεις, αποδέχεσαι, αποτελεί μονάχα τη μισή ιστορία, καθώς η συνέχεια της βρίσκεται στην απέναντι όχθη που ανήκει στον Άλλον.

Η απόλυτη αναζήτηση ψυχικής κάθαρσης, σε ένα συνονθύλευμα κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που δεν εξυπηρετούν τον έρωτα και μπλοκάρουν τα ένστικτα, τις κρυφές επιθυμίες και τη συνύπαρξη ονείρων. Αυτό που πραγματικά θέλει κάποιος και χρειάζεται είναι τελικά το κλειδί στις αντιστάσεις του.

Πρόκειται για ένα ιστορικό ερωτικό δράμα που διαδραματίζεται σε μια αμετακίνητα αρτηριοσκληρωτική κοινωνία, άκαμπτη και σκληρή που δεν αφήνει σε καμία περίπτωση αδιάφορους τους δυνατούς.

Εσείς ποιόν ήρωα ενσαρκώνετε στην παράσταση;

Ενσαρκώνω το ρόλο του Στέφανου Δέλτα, βαθιά ευγνώμων για την εμπειρία που βιώνω. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που συντελεί το έργο του καταλύτη και όχι της κινητήριας δύναμης, σε έναν ατέρμονο αγώνα επιβεβαίωσης και ικανοποίησης όλων, σε μια άνιση μάχη συναισθήματος και λογικής. Ο Στέφανος Δέλτα αντιπροσωπεύει την απόλυτη υποταγή του χρέους, του σκοπού, της πίστης, της υποχρέωσης και της προσπάθειας. Με αίσθηση αξιοπρέπειας, αυτοσεβασμού και σεβασμού στο πρόσωπο των άλλων, προσπαθεί ακολουθώντας κανόνες καλής συμπεριφοράς να δείξει το φως. Η εθελοτυφλία, όμως, δεν έχει ποτέ μόνο μία αιτία και η ψυχική ανησυχία, ποτέ μόνο μια μορφή.

Γνωρίζατε από πιο πριν για το Στέφανο Δέλτα ;

Ομολογώ ότι η σημαντική, για την εποχή της, φυσιογνωμία της Πηνελόπης Δέλτα, ως Ελληνίδα συγγραφέας αλλά και μέλος ισχυρής οικογένειας, μου ήταν αρχικά πιο γνωστή και οικεία. Η Πηνελόπη Δέλτα είναι η γνωστότερη Ελληνίδα πεζογράφος των αρχών του 20ού αιώνα και το έργο της ήταν αποκλειστικά σχεδόν προσανατολισμένο στο παιδικό αναγνωστικό κοινό. Εικόνα για τη ζωή και προσωπικότητα του Στέφανου Δέλτα απέκτησα με τη μελέτη του σεναρίου, για την κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας και συμπεριφοράς του στο πλαίσιο ενσάρκωσης του ρόλου. Κατανόησα, επίσης, ότι καθοριστικό ρόλο στη δημιουργική πορεία της Πηνελόπης Δέλτα και στη μεταμόρφωσή της σε συγγραφέα διαδραμάτισε ο Στέφανος Δέλτα, ο οποίος κατέχοντας ιδιαίτερη πνευματική κληρονομιά τη βοήθησε να καλλιεργήσει τη σχέση της με την ελληνική γλώσσα.

Ποιά τα πρώτα σχόλια που σας έκαναν;

Τα αρχικά σχόλια που δέχτηκα αφορούσαν στο σύνολο της παράστασης και στη γενικότερη αίσθηση που αποκόμισαν οι θεατές. Συναίσθημα, αγωνία και ευφάνταστος συνδυασμός ισορροπίας και δημιουργικότητας ήταν τα πρώτα σχόλια που θυμάμαι να εκφράζουν στην προσπάθεια να δώσουν μορφή σε αυτό που εισέπραξαν.

Επίσης, θετικές κριτικές ακούστηκαν για την απόλυτη αρμονία που διέπει τη θεατρική ομάδα και το πνεύμα συνεργασίας και σύμπραξης υποκριτικών ικανοτήτων.

Κάποιος που διάβασε το βιβλίο και θα δει και την παράσταση …..;

Θα αισθανθεί το ίδιο μαγεμένος και εκστασιασμένος. Επιβεβαιώνεις, εξίσου, ότι το βάθος του ψυχισμού όλων είναι απύθμενο και ότι ο έρωτας πρέπει να συνδυάζεται με την εκπλήρωση των αναζητήσεών μας. Για να μετουσιωθεί, όμως, ο έρωτας σε ευτυχία θα πρέπει αναμφίβολα να συνυπάρχει ένα υγιές και πρόσφορο κοινωνικό περιβάλλον, που αξιοποιεί κάθε δημιουργική πνοή και αφήνει ελεύθερα πεδία έκφρασης.

Ως Στέφανος Δέλτα, ποιά η πιο σημαντική συμβουλή προς την Πηνελόπη;

Εκτιμώ ότι, πολλές φορές η εγκράτεια, η υπομονή, η υπεύθυνη και στιβαρή στάση στη ζωή αποτελούν την ύψιστη μορφή διεκδίκησης και πίστης. Πρόκειται για ένα μοτίβο συμπεριφοράς που υποκινείται από δυνατούς δεσμούς και συνήθως απαιτεί τη μεγαλύτερη δύναμη ψυχής.

Πως θα χαρακτηρίζατε με μια λέξη τον Τάσο Νούσια ως Ίων Δραγούμη;

Ο Ίων Δραγούμης αποτελεί ιστορική προσωπικότητα και αρωγός στην προσπάθεια ανατροπής νοσηρών κοινωνικών κατεστημένων και συνθηκών. Ο Τάσος, έχει καταφέρει να νιώσει απόλυτα το πάθος και την ορμή αυτού του άντρα, που δεν επαναπαύτηκε, επιδίωξε την ανατροπή, αγωνίστηκε και ακολούθησε τα βαθιά του ένστικτα. Ο Τάσος ενσαρκώνει την επαναστατική πτυχή του πολιτικού, διπλωμάτη και λογοτέχνη  Ίωνος Δραγούμη εξαιρετικά και μεταφέρει με απόλυτη επιτυχία τον παλμό της εποχής και των ανθρώπων της.

Επαγγελματικά τι άλλο κάνετε;

Στο άμεσο μέλλον θα έχω την τιμή να βρίσκομαι μαζί με τη Στεφανία Γουλιώτη και τη Λουκία Μιχαλοπούλου στην «Μαρία Στιούαρτ», με το ρόλο του Λέστερ σε σκηνοθεσία της Μαρλέν Καμίνσκι. Θα λάβει χώρα το δεύτερο μισό της χειμερινής σεζόν, στο Ίδρυμα Κακογιάννης.

Θα συμμετείχατε σε σειρά εποχής;

Κάθε περιπλάνηση στο χρόνο θεωρώ ότι αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία και ευκαιρία για ουσιαστική κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και εξέλιξης. Προσωπικά, με την εμπειρία που απέκτησα με τη συμμετοχή μου στο μυθιστόρημα “10” του Μ. Καραγάτση, κατανόησα ότι η μετάβαση στο παρελθόν και στους ρυθμούς παλαιότερων εποχών κεντρίζει σημαντικά το ενδιαφέρον μου. Σαφώς και θα συμμετείχα με ιδιαίτερη χαρά σε έργο εποχής.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

https://www.facebook.com/stathis.mantzoros