Στα μωβ «ντύθηκαν» το Μακάρειο Νοσοκομείο και το ΓΝ Λεμεσού με πρωτοβουλία του ΟΚΥπΥ


Στα μωβ «ντύθηκαν» το Μακάρειο Νοσοκομείο και το ΓΝ Λεμεσού με πρωτοβουλία του ΟΚΥπΥ

Ο Οργανισμός βρίσκεται πάντα δίπλα στις μητέρες και τα παιδιά

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ως ο μεγαλύτερος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο, βρίσκεται πάντα δίπλα στις μητέρες και τα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΟΚΥπΥ, φωταγωγήθηκαν στα μωβ το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στα οποία λειτουργούν Εντατικές Μονάδες Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

ΜΕΝΝ Μακάρειου Νοσοκομείου

Η ΜΕΝΝ στο Μακάρειο Νοσοκομείο ιδρύθηκε το 1985, θέτοντας τις βάσεις για ανάπτυξη της περιγεννητικής ιατρικής και της νεογνολογίας στην Κύπρο, ευαισθητοποίησε την κυπριακή κοινωνία και το κράτος για τα προβλήματα της νεογνικής ηλικίας και συνέτεινε στη σημαντική βελτίωση των δεικτών νεογνικής και βρεφικής θνησιμότητας στην χώρα μας.

Σήμερα η Μονάδα στελεχώνεται από 7 Ειδικούς Νεογνολόγους και 72 Νοσηλευτές, ενώ διαθέτει 4 θέσεις Εξειδικευομένων Νεογνολογίας και 2 θέσεις Ειδικευομένων Παιδιατρικής.

Η ΜΕΝΝ αριθμεί 48 κλίνες (θερμοκοιτίδες/κρεβάτια) -25 εντατικής νοσηλείας επιπέδου ΙΙΙ και 23 ενδιάμεσης νοσηλείας επιπέδου ΙΙ- και σε αυτή εισάγονται νεογνά από τις 23 εβδομάδες κύησης μέχρι και την 14η ημέρα της ζωής τους.

ΜΕΝΝ ΓΝ Λεμεσού

Η ΜΕΝΝ στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, η οποία αναβαθμίστηκε το 2017, δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης πασχόντων τελειόμηνων ή πρόωρων νεογνών, υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από άλλο νοσηλευτήριο της περιοχής.

Η Μονάδα λειτουργεί σήμερα με 5 θέσεις εντατικής και 10 θέσεις ενδιάμεσης νοσηλείας, με προοπτική αυτές να γίνουν σύντομα 15. Διαθέτει, επίσης, 2 υπερσύγχρονους αναπνευστήρες και 3 συσκευές χορήγησης τελοεκπνευστικής πίεσης ειδικά σχεδιασμένες για νεογνά, 1 θερμοκοιτίδα μεταφοράς με αναπνευστήρα και σύγχρονες θερμοκοιτίδες για όλες τις θέσεις.

Το προσωπικό του Τμήματος απαρτίζεται από 5 έμπειρους Νεογνολόγους και ειδικά εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και το έργο που επιτελεί καθημερινά είναι αρκετά σημαντικό και καθοριστικό για την επιβίωση των πρόωρων νεογνών.

Ο ΟΚΥπΥ

Με συνεχή επένδυση σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και έρευνα, ο ΟΚΥπΥ αναβαθμίζεται συνεχώς με στόχο να βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, στη βάση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου που επίκεντρο έχει τον ασθενή.

*Περισσότερες πληροφορίες για την Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο είναι διαθέσιμες στο https://shso.org.cy/clinic/monada-entatikis-nosileias-neognon-2/ και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στο https://shso.org.cy/clinic/monada-entatikis-nosileias-neognon-menn/.