Σπύρος Χατζηαγγελάκης: «Όταν ο άλλος με απογοητεύει του το λέω»


«Eίναι καλύτερα να παίζεις θέατρο για να κάνεις τον άλλο χαρούμενο και ευτυχισμένο»

Ένας ηθοποιός που μέσα από τις φωτογραφίες του προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω την αίσθηση που έχει για τον άλλους και την αλήθεια του. Με οδηγό το ένστικτο του κάνει «ταξίδια», « δεν “μουρμουρά” » και πιστεύει πως τα μάτια εκφράζου όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις.. Νιώθει πως ακόμα έχει πολλά να δώσει στην υποκριτική και πως η οικειότητα γεννιέται όταν η σιωπή νικάει την αμηχανία. Η σειρά του Άλφα «Μην  αρχίζεις  την μουρμούρα» στην οποία συμμετέχει τον εκπλήσσει πάντα με νέα σενάρια, νέες ιστορίες και γι’ αυτό θα ήθελε να συμμετέχει σε αυτή .

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά 

Σπύρο μου κι’αυτή η τηλεοπτική σεζόν σε βρήκε να μας «μουρμουράς» μέσα από την τηλεοπτική σειρά του Άλφα «Μην  αρχίζεις  την μουρμούρα».

Ναι , ήταν μια ευχάριστη έκπληξη  η συνέχεια της σειράς στον  ΑΛΦΑ, την  αγαπάω και  νιώθω πως δεν πρόλαβα να κάνω  καλλιτεχνικά  σ’αυτην όλα όσα ήθελα την περασμένη σεζόν.  Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που και φέτος συμπρωταγωνιστώ με την  Μαρία Χάνου.

Αν συνεχιστεί η σειρά κι’άλλη σεζόν , θα  ήθελες να συνεχίσεις ;

Αν και ως άνθρωπος βαριέμαι εύκολα, μ’αυτή την σειρά τα πράγματα είναι διαφορετικά , πάντα σ’ εκπλήσσει με νέα σενάρια ,νέες ιστορίες , νέες καταστάσεις .

Θέλω να συνεχίσω για να μπορέσω να δώσω σε αυτή το 100/100 του εαυτού μου καλλιτεχνικά.

Πως καταλαβαίνεις πως  δίνεις  το « “το 100/100” του εαυτού σου  σε μια δουλειά ;

Το νιώθεις μέσα σου. Είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων , τα πλάνα , το σενάριο ,  η δράση σου  , οι πράξεις σου , η προσαρμογή στο ρόλο  κλπ.  Εμένα μου πήρε κάποιο χρόνο να προσαρμοστώ στην τηλεόραση και να μάθω πως θα δουλεύω υποκριτικά σε αυτή και εξακολουθώ  σε κάθε γύρισμα να ανακαλύπτω κάποια πεδία που δεν ήξερα, νιώθω πως έχω να ανακαλύψω πολλά ακόμα.

Αυτό ισχύει στο θέατρο ;

Στο θέατρο ισχύει  περισσότερο.  Κάθε παράσταση μπορεί να είναι μια νέα πόρτα και η επανάληψη  του ρόλου σου προσφέρει γνώση . Κάθε φορά πρέπει να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο για να ανακαλύψεις κάτι που δεν ανακάλυψες την προηγούμενη φορά , να είσαι πιο δημιουργικός.

Ασχολείσαι  όμως και με μια άλλη μορφή τέχνης ;

Ναι την φωτογραφία. Αν και ξεκίνησε ως χόμπυ τελικά έγινε ο δικός μου τρόπος να βλέπω τον κόσμο.

Ίσως έτσι κρατάτε τις πιο ωραίες σας στιγμές ;

Ναι , η φωτογραφία είναι μνήμη , βλέποντας μια φωτογραφία θυμάμαι τα συναισθήματα που είχα εκείνη την στιγμή ,θυμάμαι που ήμουνα και τι έκανα , είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπω τον κόσμο  και τους ανθρώπους  γύρω μου.

Φωτογραφίζω μόνο αυτά που θέλω.  Κάθε άνθρωπος που επιλέγω να φωτογραφίζω μου βγάζει κάτι απροσδιόριστα συγκεκριμένο ,μέσω της φωτογραφίας προσπαθώ να βγάλω προς τα έξω την αίσθηση που έχω εγώ για τον άλλον, να βγάλω την αλήθεια του. Μου αρέσει να εστιάζω στα μάτια και αφήνω αυτά να λένε όσα θέλω εγώ να πω με την φωτογραφία.

Εσύ δείχνεις εύκολα τα συναισθήματα σου με τα μάτια ;  Εκφράζεις με αυτά όλα όσα νιώθεις ;

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια και όσα ο άλλος δεν μπορεί να πει.  Nομίζω αυτό κάνουν και τα δικά μου μάτια, αν και γενικά θέλω χρόνο για να ανοιχτώ συναισθηματικά και  να νιώσω οικειότητα.

Πρόδωσαν τα μάτια κάποιου την αλήθεια που σου έκρυβε ;

Μου έχει συμβεί , έχω καλό ένστικτο και μπορώ να αφουγκραστώ καλά τους ανθρώπους , πολλές φορές βλέποντας τον άλλο καταλαβαίνω , νιώθω όλα όσα θέλει να πει και τι αισθάνεται .

Αυτό είναι καλό ή κακό ;

Είναι καλό, γιατί  έτσι μπορείς  να προστατευθείς αλλά και να  χαλιναγωγήσεις  τον άλλο .

Είναι όμως και κακό γιατί καμιά φορά  προκαλείς πόνο . Καλύτερα να μην τα ξέρεις όλα και κάποια πράγματα να είναι έκπληξη . Για παράδειγμα εγώ είχα στενοχωρήσει τους φίλους μου γιατί είχα καταλάβει το  πάρτυ έκπληξη που μου σχεδιάζανε και τους στεναχώρησα.

Δεν σκέφτηκες  να προσποιηθείς πως  δεν κατάλαβες τίποτα;  

Ορισμένες φορές είναι καλύτερα να παίζεις θέατρο για να κάνεις τον άλλο χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Υπάρχουν άτομα στη ζωή σου που σε κάνουν χαρούμενο ;

Ναι οι δικοί μου άνθρωποι ,οι φίλοι μου, η οικογένεια μου . Όταν τους  βλέπω νιώθω οικεία , νιώθω ασφάλεια και χαρούμενος.

Πότε καταλαβαίνεις ότι ένας άνθρωπος σε κάνει να νιώθεις οικεία ;

Όταν κοιταζόμαστε στα μάτια και  δεν νιώθουμε αμηχανία.  Όταν συνεννοούμαστε χωρίς να είναι απαραίτητο να μιλήσουμε. Όταν η σιωπή δεν δημιουργεί αμηχανία  ανάμεσα μας .

Όταν νιώθεις αυτή την αμηχανία τι κάνεις ;

Αυτό το νιώθω συχνά. Πρέπει να το διαχειριστείς με συγκεκριμένο τρόπο . Παίρνεις απλά περισσότερο χρόνο για να ξεψαχνίσεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου , να ζήσεις καταστάσεις

Όταν ο άλλος σ’ απογοητεύσει  του το λες ;

Τώρα το λέω,  παλαιότερα δεν το έλεγα.

Πίστευες από παλιά  πως τα μάτια  είναι ο καθρέφτης κάθε ανθρώπου ;  

Γενικά νιώθω ότι είμαι ανοικτός με τις αισθήσεις μου, τον εαυτό μου.  Με τις αισθήσεις μου μπορώ να αφουγκραστώ τι θέλω και τι μου αρέσει ,τη ζωή μου, τον εαυτό μου , κάνω βουτιά μέσα μου και έτσι μπορώ να αφουγκραστώ τους άλλους .

Το θέατρο σε βοηθάει να το κάνεις αυτό ;

Ασφαλώς μέσα από το θέατρο μαθαίνεις πολλά για την ανθρώπινη ύπαρξη και  τον εαυτό σου,  σου ανοίγονται δίοδοι επικοινωνίας με τους ανθρώπους .

Νιώθεις άβολα όταν είσαι στη σκηνή και τα μάτια τόσο θεατών είναι στραμμένα επάνω σου ;

Δεν νιώθω άβολα , απλά αγχώνομαι αν θα μπορέσω να μεταφέρω στον κόσμο την αλήθεια μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Το  άγχος μας είναι δημιουργικό , κάνω μια τέχνη μέσα  από την οποία θες να επικοινωνείς με το κοινό.  Είναι ο στόχος μου ως ηθοποιός.

Αν αυτή η αλήθεια που θα μεταφέρεις στο κοινό δεν τους αρέσει ;

Είναι θεμιτό , γιατί αυτή η αλήθεια είναι απλά η άποψη μου πάνω σε ένα θέμα . Στο θέατρο απλά τοποθετήσαι σ’ ένα ζήτημα , βάζεις ερωτήματα στα οποία ο θεατής δίνει την δική του απάντηση.

Την μουρμούρα την ανέχεσαι  ;

Με φέρνει σε δύσκολή θέση αλλά καταλαβαίνω είναι αναγκαία

Εσύ όμως μουρμουράς;

Όχι

Ετοιμάζεις κάτι άλλο θεατρικά ;

Κάτι ετοιμάζω αλλά δεν μπορώ να πω κάτι ακόμα

Έχεις ιδιαίτερη προτίμηση στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες ;

Τις περισσότερες φορές αποφασίζω πως  θα παρουσιάσω κάθε μια την ώρα που τις κοιτάζω στο υπολογιστή, αλλά θεωρώ πως στο ασπρόμαυρο μπορείς να δεις την ψυχή , ενώ στις έγχρωμες  σ ‘ αποσπούν άλλα πράγματα .

Κάθε άτομο που φωτογραφίζεις εκφράζει κάτι δικό σου ;

Αν μελετήσει κάποιος προσεκτικά τις φωτογραφίες μου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλάβει και ποιος είναι ο Σπύρος. Σε κάθε  φωτογραφία , «εκφράζω» και κάτι δικό μου , «φωτογραφίζω» εμένα, είναι ο τρόπος έκφρασης  μου.

Σ’αρέσει  να φωτογραφίζεις γυναίκες ;

Έχω αδυναμία στις γυναίκες αν και φωτογραφίζω διάφορα .

Γενικά έχεις αγάπη στις γυναίκες  ;

Ναι και αυτό το καταλαβαίνεις και από τις φωτογραφίες μου.