Σπάνιοι είναι οι άνθρωποι που σπάνε τις αλυσίδες


«Το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα: έχει άλλα ήθη και έθιμα».

Αν όντως είναι έτσι, τότε ήρθε η ώρα να περάσεις τα σύνορα, να επισκεφτείς νέα και συναρπαστικά μέρη και να ανακαλύψεις έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής. Άλλαξε τα όνειρά σου, δες ποιους βλακώδεις κανόνες ακολούθησες μέχρι σήμερα, ποιοι σου τους περάσανε και πέταξε ότι δε σε έχει πάει παρακάτω. Στο κυνήγι των ονείρων σου κάποιοι θα πουν πως κάνεις λάθος, πως έχεις τα μυαλά σου πάνω από το κεφάλι, πως δεν μπορείς έτσι απλά να πετάξεις από πάνω σου πρότυπα, κοινωνικές επιταγές και όσα σου μάθανε. Ίσως σου πουν πως ο τρόπος σου είναι εγωιστικός.

Άκου όμως τι έχω να σου πω. Κάποιοι πιστεύουν πως η καρδιά είναι το πιο εγωιστικό όργανο στο σώμα γιατί παίρνει το καλύτερο αίμα. Το παίρνει και το διανέμει σε κάθε άλλο όργανο. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο η καρδιά, ναι είναι εγωίστρια. Αλλά αν η καρδιά δεν είχε την ευθύνη να παίρνει το καλύτερα αίμα, τότε θα πέθαινε. Και αν πέθαινε τότε θα πέθαιναν και τα άλλα όργανα. Το συκώτι, τα νεφρά, ο εγκέφαλος. Η καρδιά πρέπει να είναι εγωίστρια για να διατηρηθεί και να επιβιώσει. Οπότε, μην αφήνεις τους άλλους να σου λένε πως λειτουργείς εγωιστικά και πως είναι λάθος να ακολουθείς τα δικά σου όνειρα, να κάνεις τις δικές σου επιλογές μακριά από πρότυπα και κανόνες που σου πασάρουν και σε φυλακίζουν.

Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να σπάσει τις αλυσίδες που σου φορέσανε. Οι άνθρωποι θα σε πιλατεύουν, δε θα σε αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Όμως εσύ χρειάζεται να στέκεσαι δυνατά και ακράδαντα στα δύο σου πόδια, διότι η ευτυχία σου είναι πιο σημαντική από την προσκόλληση στους βλακώδεις κανόνες τους. Θα σε κάνουν να νιώθεις ενοχές που αποφάσισες να ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο για να συναντήσεις τα όνειρά σου και θα σου πούνε: «Κοίταξέ μας. Είμαστε καλύτεροι από σένα γιατί οι δικές μας αλυσίδες είναι μεγαλύτερες».

Χρειάζεται δύναμη και κουράγιο να σπάσεις τις αλυσίδες και να καθορίσεις ποιος και πώς θέλεις να είσαι. Ο χρόνος σου, όμως, είναι περιορισμένος και δεν αξίζει να τον σπαταλάς ζώντας τη ζωή κάποιων άλλων. Μην παραμένεις στη παγίδα των δογμάτων – που σημαίνει να ζεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σκέψεων άλλων ανθρώπων. Μην αφήνεις τη φασαρία τους να πνίγει τη δική σου φωνή. Και πάνω απ’ όλα έχε το κουράγιο να ακολουθείς τη καρδιά και τη διαίσθησή σου. Φτάνει εσύ να ξέρεις τι θέλεις και πού θέλεις να πας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Πηγή : enallaktikidrasi.com