ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΣ «Θέλω να γίνω Spiderman»

“Ποιόν κοροϊδεύω” καλέ πως μπορώ να γράψω μια καλή και περιεκτική εισαγωγή για τον μελλοντικό “spiderman” της Ελλάδας. Η συνέντευξη μαζί του μιλά από μόνη της …ο Σωτήρης Μεντζέλος ….με σύμμαχο το χίουμορ  …μας λύνει κάποιες απορίες ….και μας παρουσιάζει το δικό του “έργο”.

Τρίτη χρονιά stand up comedy, λοιπόν, αλλά πρώτη χρονιά με διαφορετικό όνομα. Τι αλλάζει από το «My story» στο «ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΩ;»

Το “Ποιόν κοροϊδεύω;” θεωρώ ότι είναι η πιο ώριμη εκδοχή των “My Story” (Vl1 και Vl2). Μετά από τρία χρόνια και κοντά στις 80 παραστάσεις, κείμενα πετάχτηκαν, αστεία έφυγαν και ήρθαν άλλα. Σαν τους έρωτες. Ή σαν τη διαθήκη: η τελευταία αναιρεί τις προηγούμενες.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

Το «ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΩ;», η πιο «ώριμη» εκδοχή του «My Story»,  θα λέγατε ότι σας κάνει και επίσημα κωμικό; 

 1. Εδώ δε με έχουν κάνει επίσημα ηθοποιό τα 10 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέατρο, θα με κάνει “μια μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία”; Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Εκτός από αυτές που δείχνουν ότι ένα φαστφουντάδικο είναι ανοιχτό 24 ώρες.

Η επιτυχία των παραστάσεων σας οδήγησε να τις συνεχίσετε. Όμως τι ήταν αυτό που αρχικά σας έκανε να ξεκινήσετε; 

 1. Γεννήθηκα ένα κρύο βράδυ του Οκτώβρη και ένα απαλό αεράκι… Μάλλον το έπιασα από πολύ πίσω. Η αλήθεια είναι διπλή. Γεγονός 1. Από τα μαθητικά μου χρόνια μου άρεσε να κάνω τους άλλους να γελάνε. Γεγονός 2. Σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου  -ναι, καλά κατάλαβες, χωρισμός-, έπιασα στυλό και χαρτί -ναι, καλά κατάλαβες, άνοιξα το λάπτοπ- και άρχισα να αυτοσαρκάζομαι και να διακωμωδώ την όλη κατάσταση -ναι, καλά κατάλαβες, κάτι σαν ψυχοθεραπεία -.
  (Γενικά καταλαβαίνεις πολλά, μπράβο)

Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας το χιούμορ; Είναι μόνιμος «σύντροφος» από παλιά; 

 1. Γεννήθηκα ένα κρύο βράδυ του Οκτώβρη και ένα απαλό αεράκι… Γαμώτο πάλι το έπιασα από πολύ πίσω. Ναι, το χιούμορ είναι μόνιμος “σύντροφος” από παλιά -τόσο παλιά που θυμάμαι να λέω αστεία σε άλλα σπερματοζωάρια-. Είναι ένα “όπλο” που στο φλερτ με κάνει να βρίσκω φίλες και μια “πανοπλία” για να μην απογοητεύομαι, όταν ακούω “θα σας ειδοποιήσουμε”.

Ωστόσο, συνεχίζετε κανονικά και το Φτερωτό Άλογο στο Μέγαρο Μουσικής και το  Χορεύοντας στο Σκοτάδι στο Vault. Κατά πόσο είναι εύκολο να συνδυαστούν όλα; 

 1. Κατ’ αρχάς το “Ποιόν κοροϊδεύω;” είναι ένας κωμικός θεατρικός μονόλογος, ένα one man show. Επομένως, η διαφορά εδώ σε σχέση με τις άλλες δύο παραστάσεις είναι ότι παίζω σε ένα έργο που έχω γράψει. Κατά δεύτερον, παίζω άλλη ώρα και όχι παράλληλα με τις άλλες δύο παραστάσεις (όχι ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω, απλά για να πάω από το ένα θέατρο στο άλλο πρέπει να πάρω αυτοκίνητο). Άρα, συνδυάζεται πολύ εύκολα. Όπως το καφέ με το πράσινο. Όπως το μπέικον με τις τηγανητές πατάτες. Όπως η φέτα με όλα, εκτός από το καρπούζι (και δεν ακούω κουβέντα).

Το stand up κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι έχει πλέον κατακτήσει την δική του θέση στην ψυχαγωγία;

 1. Αναμφίβολα και αυτό οφείλεται σε εκείνους που τόλμησαν να πιάσουν ένα μικρόφωνο πολλά χρόνια πριν, εκεί στα ‘90s στο Comedy Club της Λουκίας Ρικάκη “Νύχτες Κωμωδίας”.

Εξαιτίας της διαδραστικότητας με το κοινό σε τέτοιου είδους παραστάσεις, έχουν υπάρξει απρόοπτα, αμήχανες στιγμές, να πείτε κάτι που μετανιώσατε; Πως αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο άμεσα; 

 1. Το πιο αμήχανο, αυτό που θες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί, να εξαφανιστείς μια για πάντα από τον πλανήτη και να μετοικήσεις σε άλλο πλανήτη/σε άλλο γαλαξία/σε παράλληλο σύμπαν είναι να πεις αστείο και να μη γελάσουν ούτε τα τασάκια. Αν κάτι πρέπει να κάνεις τότε, είναι να πας παρακάτω. Όπως και στους έρωτες που δε λειτουργούν.

Ποια πρέπει να είναι τελικά τα «προσόντα» ενός κωμικού, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί «επιτυχημένος»; Είναι σημαντικό να έχει ιδιαίτερο χιούμορ; 

 1. Η επιτυχία είναι κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό για τον καθένα. Και γω χαίρομαι όταν φτιάχνω μια πίτσα, νιώθω επιτυχημένος και πανηγυρίζω που δεν την έκαψα. Επιτυχημένος είναι και ένας σεφ που έφτιαξε αυθεντική ιταλική πίτσα και πανηγυρίζει που έκανε 500 άτομα κουβέρ. Για το χιούμορ τώρα, αν κάτι θεωρώ σημαντικό να υπάρχει.

Πρακτικά θα μπορούσε το stand up comedy να έχει θέση στην τηλεόραση; Υπό ποιες συνθήκες θα συμμετείχατε σε κάτι τέτοιο;

 1. Η τέχνη έχει θέση παντού. Από την τηλεόραση μέχρι σε κάποιο κουτουκάκι, που φεύγοντας μυρίζουν τα ρούχα σου τηγανίλα. Κάθε επαφή με ανθρώπους που έχουμε κοινό κώδικα θα ήταν ένα κίνητρο να συμμετάσχω. Βέβαια, στην Ελλάδα όλοι έχουμε τον ίδιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά ο καθένας τον μεταφράζει κατά το δοκούν. Επίσης, θεωρώ πολύ σημαντικό να κάνεις κάτι με καύλα και όχι για την καύλα.

Σε βάθος πενταετίας ποιοι είναι οι στόχοι σας;

 1. Να αποκτήσω τις δυνάμεις του Spider-Man. Απλά περιμένω να με τσιμπήσει αράχνη που έχει χτυπηθεί με ραδιενέργεια.