Σωματική άσκηση: Δυναμώνει τον εγκέφαλο και βοηθά στη διατήρηση των πνευματικών ικανοτήτων


Η γυμναστική, η άσκηση και γενικά η φυσική αγωγή (αθλητισμός, σπορ, παιχνίδια) βοηθούν το σώμα μας, καταπολεμώντας την παχυσαρκία, την ψηλή χοληστερόλη και το διαβήτη. Επίσης βοηθούν σημαντικά την καρδία και το κυκλοφορικό μας σύστημα (αρτηρίες, φλέβες).

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 6.000 γυναίκες η σωματική άσκηση δυναμώνει τον εγκέφαλο και βοηθά στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και των διανοητικών ικανοτήτων. Το όφελος αυτό κερδίζεται και διατηρείται παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός γερνά με την αύξηση της ηλικίας.

Είναι εργασίες σε πειραματόζωα που οδήγησαν τους ερευνητές να κοιτάξουν τι συνέπειες έχει η σωματική άσκηση στις πνευματικές ικανότητες.

Στα πειραματόζωα είχαν βρει, ότι  εκείνα που ήταν σωματικά δραστήρια ανάπτυσσαν περισσότερους και υγιέστερους νευρώνες στον εγκέφαλο (στην περιοχή του ιππόκαμπου) παρά αυτά που ήταν τεμπέλικα και αδρανή. Αυτό ήταν το έναυσμα για να κάνουν τη μεγάλη μελέτη που σας παρουσιάζουμε.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν υποβλήθηκαν αρχικά σε ένα τεστ (Mini-Mental State Exam) το οποίο είναι ένας γενικά αποδεκτός τρόπος μέτρησης των εγκεφαλικών λειτουργιών και των πνευματικών, διανοητικών ικανοτήτων.

Ακολούθως και όταν πέρασαν από 6 έως 8 χρόνια υπέβαλαν τις γυναίκες αυτές ξανά στο ίδιο τεστ. Επίσης αξιολόγησαν τις φυσικές και σωματικές δραστηριότητες (εργασία, εξάσκηση) της κάθε γυναίκας. Μεταξύ άλλων κατέγραψαν πόσο περπατούσαν κανονικά κάθε μέρα, πόσα σκαλιά ανεβοκατέβαιναν, τι είδους δραστηριότητες έκαναν μέσα στο σπίτι.

Εκείνο που διαπίστωσαν ήταν ότι στις γυναίκες με ψηλή ενεργητικότητα, αυτές δηλαδή που ασκούνταν περισσότερο, υπήρχε πολύ λιγότερη εξασθένηση και μαρασμός των γνωστικών ικανοτήτων. Διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια προστατευτική δράση μέχρι και 40% που παρουσιαζόταν λόγω της σωματικής άσκησης στις πνευματικές δυνατότητες του εγκεφάλου τους.

Ένα σημαντικό στοιχείο που επίσης βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι ακόμη και λίγη εξάσκηση βοηθά. Όμως όταν ο βαθμός εξάσκησης ήταν μεγαλύτερος η προστατευτική δράση για τις γνωστικές πνευματικές ικανότητες ήταν μεγαλύτερη.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής είναι πολύ σημαντικά. Απλά σκεφτείτε ότι η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να προστατεύει τις πνευματικές μας ικανότητες από το γήρας.

Και δεν πρέπει να ξεχνούμε όλα τα άλλα θετικά αποτελέσματα που έχει η γυμναστική, το περπάτημα και η σωματική άσκηση γενικά στα άλλα όργανα του σώματος μας.

Πηγή : medlook.net