ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Βασιλική Μουρίκη: «Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν Θεοδωράκης και Χατζιδάκις»


Είναι μικρούλα αλλά ταλαντούχα , όμορφη με πολλές γνώσεις και αγάπη για τη μουσική . Ήρθε από την Πάτρα για να ασχοληθεί με αυτό που την γεμίζει και την συμπληρώνει , τη μουσική .

 

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

 

1. Βασιλική μου , αν και μόλις 18 χρόνων έχεις κάνει πάρα πολλά για τον καλλιτεχνικό χώρο. Θες να μας πεις κάποια από αυτά;
Θεωρώ πως στάθηκα αρκετά τυχερή στη ζωή μου στο κομμάτι αυτό. Κυνηγάω το όνειρο μου ενεργά απο μικρή ηλικία και όταν δεν έβρισκα τις ευκαιρίες που θα ήθελα πάλευα περισσότερο και τις δημιουργούσα. Γράφω στίχους και μουσική σε ελληνικά,αγγλικά και γαλλικά, ενώ παίζω και κιθάρα. Έχω γράψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 160 τραγούδια, ωστόσο τώρα πιστεύω πως γράφω τα τραγούδια που πραγματικά με αντιπροσωπεύουν, σε αυτή τη φάση της ζωής μου που έχω ωριμάσει σαν χαρακτήρας. Έχω βγει 2η σε παγκόσμιο διαδικτυακό διαγωνισμό τραγουδιού και 1η σε αντίστοιχο πανελλήνιο του music talent site, ενώ στα 17 μου κυκλοφόρησε ο πρώτος μου δίσκος με τίτλο ”Γύρνα Ξανά”. Ακουλούθησαν διάφορες συνεργασίες με εξαίρετους καλλιτέχνες και προτάσεις για μουσική επιμέλεια θεατρικών παραστάστεων. Ήδη συνεργάζομαι τώρα με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσίρο που επιμελούμαι μουσικά τις παιδικές θεατρικές του παραστάσεις στο Θέατρο Άνεσις στις οποίες και συμμετέχω έχοντας έναν ρόλο που συνδυάζει μουσική και θέατρο.

vasiliki_mouriki650

2. Ασχολείσαι με τη μουσική , το σενάριο , την υποκριτική , την ποίηση πως μπορείς να τα συνδυάζεις όλα αυτά;
Όταν νιώθεις πως όλα αυτά αποτελούν κομμάτι του εαυτού σου δεν μπορείς να διαλέξεις να ασχοληθείς μόνο με ένα. Τα αγαπώ όλα και όλα μαζί αποτελούν εμένα, τη Βασιλική, αν έστω κι ένα λείψει.. δεν νιώθω εγώ, νιώθω ξένη. Χρόνος υπάρχει λίγος, αλλά με καλή θέληση όλα γίνονται.

3. Αλήθεια πόσο εύκολη είναι η σχολή του θεάτρου στο Καποδιστριακό ;
Εύκολη δεν την λες. Αλλά είναι μια σχολή που τα περισσότερα παιδιά πάνε από επιλογή. Δεν πας δηλαδή θεατρολογία επειδή απλά εκεί πέρασες, το έχεις διαλέξει από πριν, κάτι σε τρώει για αυτό. Για το λόγο ακριβώς αυτό, παρακολουθώ τα μαθήματα, μου αρέσουν πολύ, διαβάζω και προσπαθώ να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου και τα πηγαίνω πολύ καλά. Κάνοντας όλα αυτά μπορώ να σου πω ότι είναι μια σχολή που βγαίνει και είναι βατή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αν δεν παρακολουθείς, δε σου αρέσει, δεν έχεις κλίση και δε διαβάζεις την περνάς (χαχα)! Δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται.

vasiliki_mouriki650b

4. Εκτός από το «εν λευκώ» της Μποφίλιου έχεις κάνει και άλλα τραγούδια διασκευή ;
Πάρα πολλά η αλήθεια είναι. Έχω το κανάλι μου στο youtube από όταν πήγαινα Γυμνάσιο και κάθε φορά συνειδητοποιώ πόσο ντροπιαστικό είναι να βλέπω τα παλιά μου βιντεάκια. Βλέπω πόσο πολύ αλλάζω χρόνο με το χρόνο και μου κάνει τρομερή εντύπωση. Μία άλλη διασκευή που έχω ανεβάσει στο youtube είναι στο τραγούδι Στερεότυπα, ή στην Επιμονή σου. Και στο facebook ανεβάζω όμως διασκευές όπως μία που έχω κάνει παρέα με τον αγαπημένο μου φίλο Άρη Καμπανό στο τραγούδι του Βαρδή, Ροκ Μπαλάντα. Έχω επίσης και ξένα σαν το Mirrors και διάφορα άλλα.

5. Να υποθέσω ως καλλιτεχνική φύση συμμετείχες και σε διαγωνισμούς ;
Ναι, σε διαδικτυακούς όπως είπα και πριν. Στον ένα από επιλογή και στον άλλο όχι ακριβώς. Στον παγκόσμιο που τελικά βγήκα δεύτερη, δήλωσα συμμετοχή ίσως για να δω ότι θα αποτύχω και να πείσω τον εαυτό μου να ασχοληθώ με κάτι άλλο, αλλά δεν ξέρω μέσα μου σε εκείνη τη φάση ήμουν αρκετά μπερδεμένη, από τη μία το έκανα για αυτό κι από την άλλη, κάτι μου έλεγε πως θα πάω καλά και θα αποδείξω σε όσους μου έλεγαν ότι είναι δύσκολο να πετύχει κανείς στη μουσική πράγματα, ότι μπορώ να τα καταφέρω και είμαι δυνατή. Μετά ακολούθησε ο πανελλήνιος διαγωνισμός στον οποίο τη συμμετοχή μου τη δήλωσε ένας θαυμαστής μου από το facebook και απλά με ενημέρωσε μέσω της σελίδας μου,χαχα!

vasiliki_mouriki650c

6. Θες να μας πεις και δύο λόγια για εσένα ;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα και στην Αθήνα ζω τους τελευταίους 7 μήνες. Ήρθα εδώ για σπουδές αλλά και για ακολουθήσω το όνειρό μου. Η σχολή μου υπήρχε και στην πόλη μου και μάλιστα με πολύ χαμηλότερα μόρια, ωστόσο ήταν βαθιά επιθυμία μου να έρθω στην Αθήνα και να βάλω τα δυνατά μου να κάνω αυτά που πάντα επιθυμούσα. Έχω μία υπέροχη οικογένεια από πίσω μου που με στηρίζει σε κάθε μου βήμα πλέον, και λέω πλέον γιατί αρχικά τους ήρθε ξαφνικό όταν τους είχα πει με τι θέλω να ασχοληθώ και υπήρξαν αντιδράσεις όπως είναι λογικό. Αντιδράσεις υπήρξαν και όταν τους είπα ότι θέλω να έρθω στην Αθήνα για σπουδές ενώ μπορούσα να το κάνω αυτό και από την Πάτρα, αλλά τα λύσαμε τα θέματά μας,χαχα! Έχω επίσης ένα αδερφό δύο χρόνια μικρότερο που υπεραγαπώ και τον λένε Γιώργο. Ασχολείται κι αυτός με την μουσική, ωστόσο κλίνει περισσότερο προς τις επιστήμες. Δεν ξέρω τι άλλο να πω, ίσως το ότι νιώθω ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή, συμβαίνουν υπέροχα πράγματα στη ζωή μου και συναναστρέφομαι με πραγματικά πολύ καλούς ανθρώπους κι αυτό είναι ευλογία. Οι συνεργάτες μου εδώ στην Αθήνα είναι όλοι ένας κι ένας, υπέροχοι άνθρωποι και μουσικοί, το ίδιο και οι συνεργάτες μου στην Πάτρα. Πέφτω πάντα πάνω σε ανθρώπους με το ”Α” κεφαλαίο.

7. Είσαι ακόμα στα πρώτα βήματα της καριέρας σου . Ποιες δυσκολίες βρήκες μέχρι στιγμής ;
Θα ήταν μεγάλη αχαριστία αν παραπονιόμουν μετά από τόσο υπέροχες ευκαιρίες που μου έχουν δοθεί. Πριν μερικούς μήνες δε θα πίστευα ποτέ ότι θα έπαιζα στο Ρυθμός Stage ας πούμε κι έγινε, ή πως θα ήμουν guest σε live της Παυλίνας Βουλγαράκη κι εκείνη σε δικό μου. Δυσκολία προφανώς και αποτέλεσε το κομμάτι των χρημάτων γιατί οι παραγωγές πια έχουν κι αυτές το κόστος τους, για αυτό και επιλέγω να κάνω αργά και σταθερά βήματα. Λίγο-λίγο όλα γίνονται. Άλλη δυσκολία ίσως είναι και το ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός προφανώς σε μία πόλη σαν την Αθήνα που έχει τόσους μουσικούς να θρέψει, αλλά ο ανταγωνισμός είναι και κάτι που μπορεί να σου δώσει άλλη ώθηση.

8. Με τι ακούσματα μεγάλωσες ;
Οι γονείς μου με προέτρεπαν να ακούω πολύ Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Πλέσσα, Λοϊζο και άλλους. Σε αυτό το στυλ. Τα πρώτα μου ακούσματα αυτά ήταν. Βλέπαμε επίσης πολλές ελληνικές ταινίες και με θυμάμαι να προσπαθώ να μάθω όλα τα τραγούδια ή να μάθω ατάκες των ηθοποιών.

vasiliki_mouriki650d

9. Το να ασχοληθείς με την μουσική ήταν καθαρά δική σου απόφαση ;
Ναι, δεν προέρχομαι από μουσικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση. Ακόμη και η επιλογή να πάω στο ωδείο να μάθω κιθάρα ήταν δική μου. Από τη δευτέρα Δημοτικού ήθελα να με πάνε να μάθω κιθάρα, τελικά πήγα στην Έκτη γιατί οι γονείς μου ήθελαν να είναι σίγουροι πως δε θα το μετανιώσω και επίσης περίμεναν να μεγαλώσω και να μπορώ να κρατάω την κιθάρα καλά (ήμουν αρκετά μικρόσωμη μικρή, μετά ψήλωσα απότομα).

10. Πες μας για το τραγουδάκι σου «γύρνα ξανά».
Λοιπόν.. πρόκειται για ένα κομμάτι που έγραψα στο Γυμνάσιο και για αρκετό καιρό ήταν ίσως το αγαπημένο μου. Πλέον νιώθω να πειραματίζομαι με άλλα μουσικά στυλ και έχει ωριμάσει ο τρόπος γραφής μου, γράφω βασικά κάπως πολύπλοκα πια και βαθυστόχαστα γιατί είναι όλα κάπως φιλοσοφικά δομημένα στο κεφάλι μου,χαχα, και ως αποτέλεσμα αυτού, αυτό το κομμάτι δεν με εκφράζει πλέον στον ίδιο βαθμό που με εξέφραζε ίσως μέχρι και πριν ένα χρόνο. Ωστόσο το αγαπώ ακόμα, είναι μια αξιοπρεπής δουλειά που αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, ακόμα το πετυχαίνω στο ραδιόφωνο και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό, απλά αυτό που έχω να πω είναι πως όταν με το καλό κυκλοφορήσω νέα μου τραγούδια, πέρα από αυτά του πρώτου μου δίσκου, θα πρέπει να προετοιμάσω τον κόσμο πως θα δει μια Βασιλική αλλαγμένη, πιο κατασταλαγμένη και ώριμη, όχι κάτι τρομερό. Πάντως τραγουδάω στα live μου το ”Γύρνα Ξανά”, το έχω αλλάξει λιγάκι έτσι ώστε να έρθει στα τωρινά μου μέτρα.

11. Αν κάποιοι θέλουν να σε γνωρίσουν και να σε ακούσουν που μπορούν να σε απολαύουν να τραγουδάς ;
Αυτό το καιρό δεν παίζω κάπου σταθερά. Κλείνει και το εξάμηνο της σχολής και δεν με βόλευε να έχω κάθε εβδομάδα εμφανίσεις όπως είχα μέχρι και πριν λίγο καιρό, για αυτό και έχω αραιώσει αρκετά τα live μου. Ωστόσο ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται για επικείμενες εμφανήσεις μου μέσω της σελίδας μου στο facebook που θα βρει αν πληκτρολογήσει Vasiliki Mouriki. Ήδη ετοιμάζω κάποιες πολύ όμορφες συνεργασίες και πιστεύω αξίζει τον κόπο να ενημερωθεί κανείς για αυτές.

12. Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς ;
Θα πω ενδεικτικά μερικά ονόματα από αυτούς που θαυμάζω πραγματικά. Θα ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστώ κάποια μέρα στο μέλλον με τον Σταύρο Σιόλα, την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τη Νατάσα Μποφίλιου, τον Γιάννη Χαρούλη , τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

13. Αν πήγαινες στο the voice ποιο coach θα διάλεγες ;
Αν υποθέσουμε πως γυρνούσαν και οι τέσσερις κριτές θα διάλεγα τον Μιχάλη τον Κουϊνέλη.