Σινεμά κάτω από τα αστέρια!


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου συνεργάζεται με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου για μια σειρά προβολών με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni21, μετατρέποντας την αυλή του σε έναν υπαίθριο καλοκαιρινό κινηματογράφο. 

Την αυλαία των κινηματογραφικών προβολών ανοίγει η βρετανική ταινία «Yesterday» (116’), παραγωγής 2019, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, που ακολουθεί την πορεία των Beatles μέσα από την ιστορία του Τζακ, ενός νεαρού άγνωστου μουσικού. Ύστερα, όμως, από ένα παράξενο παγκόσμιο μπλακ άουτ κι ένα ατύχημα με το ποδήλατό του, ξυπνά σ’ έναν κόσμο όπου μόνον αυτός γνωρίζει την ύπαρξη και τα τραγούδια των Beatles. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Χιμές Πατέλ, Λίλι Τζέιμς, Κέιτ ΜακΚίνον, Εντ Σίραν.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου θα προβληθεί η αμερικανική κωμική ταινία περιπέτειας κινουμένων σχεδίων «Moana» (107′). Κεντρική ηρωίδα στην ταινία η νεαρή Moana που ανοίγει πανιά προς αναζήτηση των φημισμένων νησιών της Ωκεανίας για να αποδείξει τις ναυσιπλοϊκές της ικανότητες και να εκπληρώσει την αναζήτηση των προγόνων της. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, συναντά τον ημίθεο ήρωα  Maui. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ρον Κλέμεντς και Τζον Μάσκερ, ενώ το σενάριο γράφτηκε από τον Τζάρεντ Μπους.

Η νοσταλγική ιταλική ταινία, παραγωγής 1994, «Ιl Postino» (108’) με την αξέχαστη ερμηνεία του Μάσιμο Τρόιζι πρόκειται να προβληθεί την Πέμπτη 5 Αυγούστου. Σε ένα ψαροχώρι της μεταπολεμικής Ιταλίας, ο ταχυδρόμος Μάριο γίνεται φίλος με τον κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούδα, εξόριστο από τη Χιλή για πολιτικούς λόγους. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια αναπάντεχη φιλία, η οποία θα γίνει ακόμα πιο βαθιά από τη στιγμή που ο Μάριο θα ζητήσει τη βοήθεια του διάσημου διανοούμενου για να κερδίσει την καρδιά της όμορφης Μπεατρίτσε. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάικλ Ράντφορντ.

Με τους ήχους της κουβανέζικης μουσικής της ταινίας ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς, «Buena Vista Social Club» (1999), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου ρίχνει την αυλαία των καλοκαιρινών προβολών στις 26 Αυγούστου. Ο σκηνοθέτης ακολουθεί την ομάδα ξεχασμένων παλαίμαχων μουσικών, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, μετά από παρότρυνση του Ράι Κούντερ, και ταξιδεύουν για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της χώρας τους, δίνοντας συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική.

Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 21:00, ενώ οι πόρτες εισόδου θα ανοίγουν από τις 20:30.  

Είσοδος ελεύθερη

Σημειώνεται πως τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Faneromeni21, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22 128157.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα, όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό  δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org