Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων e-Point στον Δήμο Λευκωσίας


Με όραμα μία πιο καθαρή και βιώσιμη πόλη, ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε σήμερα τα σημεία φόρτισης e-Point, αποτελώντας τον πρώτο Δήμο που αποδέχεται και στηρίζει την πρωτοβουλία του Ομίλου Πηλακούτα και της Troodos Electric Cables LTD για την παροχή σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. 

Συγκεκριμένα ο Όμιλος Πηλακούτα σε συνεργασία με την Troodos Electric Cables Ltd, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να παρέχουν δωρεάν την προμήθεια και εγκατάσταση των δύο διπλών ηλεκτρικών φορτιστών, οι οποίοι βρίσκονται στις οδούς Στασάνδρου και Πριγκιπίσσης Ζήνας Ντε Τύρας (Ζήνας Κάνθερ), ενώ ο Δήμος Λευκωσίας ετοίμασε την υποδομή για την εγκατάσταση των Σημείων Φόρτισης Ηλεκτρικών οχημάτων και μόλις εξασφαλιστεί η άδεια για Έλεγχο και Έγκριση Εγκατάστασης Δημόσιας Προσβάσιμης Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, θα παρέχει δωρεάν φόρτιση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η τοποθέτηση σημείων φόρτισης από τις δυο εταιρίες, υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεών τους για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου φορτιστών ηλεκτροκίνησης. Κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από συνεργασίες με διάφορους Οργανισμούς και Δήμους, που θα παρέχουν δωρεάν σημεία φόρτισης στο κοινό για τα οχήματά τους.  

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε όλα τα έργα που υλοποιούνται εδώ και μία δεκαετία, ο Δήμος δεσμεύεται να κάνει πιο ανθρώπινο το κέντρο της πρωτεύουσας. «Στόχος μας να ελαχιστοποιούμε το οικολογικό αποτύπωμα της πόλης, περιορίζοντας τους ρύπους από τα αυτοκίνητα και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε άλλες μορφές μεταφοράς, φιλικές προς το περιβάλλον». Όπως ανέφερε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, με κύριο όφελος πάντα την ποιότητα του αέρα. 

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, τον οποίο απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γιάννης Νικολαΐδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση δημόσιων σταθμών φόρτισης e-Point στον Δήμο Λευκωσίας. «Τέτοια έργα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και περισυλλογής», είπε. Τόνισε ακόμα πως το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αποδίδει μεγάλη σημασία στην κατασκευή τέτοιων έργων, τα οποία στοχεύουν στην υλοποίηση των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και στην επίτευξη των νέων Ευρωπαϊκών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα. 

Σε δηλώσεις της, εκ μέρος του Ομίλου Πηλακούτα, η κ. Στάλω Πηλακούτα, ανάφερε πως: «Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό. Η παροχή ισχυρών κινήτρων από το κράτος, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες όπως και το e-Point Cyprus, για δημιουργία αναγκαίων υποδομών φόρτισης, συμβάλλουν ώστε το μέλλον αυτό να έρθει πιο γρήγορα και στην Κύπρο.»

Επιπλέον, ο Δήμος προτίθεται, σε συνεργασία με τις δύο εταιρείες, να εγκαταστήσει πολύ σύντομα ακόμη δύο ηλεκτρικούς φορτιστές στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης στην τάφρο Νταβίλα και στον προμαχώνα Τρίπολις (Πλατεία Σολωμού).