Σε προχωρημένο στάδιο η αποξήλωση των δεξαμενών της Πετρολίνα


ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ εταιρεία με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό,
σε πλήρη λειτουργία από 1/1/2020  

Τις εγκαταστάσεις της Πετρολίνα στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες αποξήλωσης και κατεδάφισης των δεξαμενών της,  επισκέφθηκαν σήμερα, 18 Μαρτίου 2021, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου και ο Δήμαρχος Λάρνακας κος Ανδρέας Βύρας, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της Petrolina (Holdings) Public Ltd, διαπιστώνοντας το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία. 

Οι εργασίες για αποξήλωση των δεξαμενών της Πετρολίνα, άρχισαν με την κατεδάφιση της μεγαλύτερης δεξαμενής καυσίμων της εταιρείας που υπήρχε τότε στην Κύπρο, τον Μάιο του 2018. Με την μεταφορά και λειτουργία της εταιρείας στις ιδιόκτητες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό από την 1 Ιανουαρίου 2020, ακολούθησαν οι εργασίες κατεδάφισης των υποδομών των υγρών καυσίμων.  

Οι εργασίες για αποξήλωση των δεξαμενών, με την εξασφάλιση της εν λόγω άδειας, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρεις περίπου μήνες. Αναμένεται να κατεδαφιστούν συνολικά 19 δεξαμενές, χωρητικότητάς περίπου 40000 κυβικών μέτρων. Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις που θα κατεδαφιστούν περιλαμβάνονται εκτός από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών, γεμιστήρι και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις υποστήριξης, γραφεία και αποθήκες.   

Η Πετρολίνα μεταξύ άλλων εργασιών έχει ήδη ολοκληρώσει την αποσυναρμολόγηση, αποξήλωση και απομάκρυνση του δικτύου σωληνώσεων, όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης των δεξαμενών και του αντλιοστασίου.    

Έχει επίσης εκδοθεί άδεια αποξήλωσης και απομάκρυνσης των υποθαλάσσιων αγωγών που αφορούν τα πετρελαιοειδή και το υγραέριο και έχει συμφωνία με εταιρεία για την απομάκρυνση τους.   

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, χαιρέτησε τη δεύτερη φάση αποξήλωσης των εγκαταστάσεων της Πετρολίνα στη Λάρνακα, αναγνωρίζοντας την πολλή δουλειά που έχει γίνει, γεγονός που είναι πια φανερό και στους πολίτες της Λάρνακας. «Η όλη διαδικασία είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την εταιρεία για τη συνεχή δουλειά και αφοσίωσή της, στο πρόγραμμα που αφορά στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας κος Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι είναι μια ιστορική μέρα γιατί οι εγκαταστάσεις της Πετρολίνα είναι συνυφασμένες με την οικονομία της Κύπρου αλλά και της Λάρνακας αφού έδωσαν εργασία σε πολλούς Λαρνακείς. Ευχαρίστησε την Πετρολίνα για τη συνέπειά της στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων τους και δήλωσε ότι «η αποξήλωση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πόλης και της νέας Λάρνακας που οραματιζόμαστε και σ’ αυτή την προσπάθεια η Πετρολίνα θα είναι σημαντικός συμπαραστάτης». 

Με τη σειρά του ο κος Ντίνος Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος της Petrolina (Holdings) Public Ltd, επεσήμανε ότι «για εμάς είναι μια συγκινητική και ιστορική ημέρα γιατί αυτές οι εγκαταστάσεις είχαν κτιστεί το 1960 από τους πατέρες μας». Τόνισε επίσης ότι η αποξήλωση έχει ξεκινήσει από το 2018, όταν κατεδαφίστηκε η δεξαμενή η οποία ήταν η μεγαλύτερη που είχε κτιστεί ποτέ στην Κύπρο. «Σήμερα, είμαστε στο τελευταίο στάδιο για την απομάκρυνση των δεξαμενών», δήλωσε. «Η περιοχή αυτή, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό, σε ένα τουριστικό περιβάλλον», συμπληρώνοντας ότι σαν Πετρολίνα «θα συμβάλουμε κι εμείς σ’ αυτή την προσπάθεια, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην ανάπτυξή της».

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί, ότι η Πετρολίνα πρωτοστάτησε ούτως ώστε, σε συνεργασία με το ΕΒΕΛ και σε συντονισμό με τον Δήμο Λάρνακας, οι πέντε επηρεαζόμενες εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου να προσλάβουν συμβούλους διεθνούς αναγνωρισμένου κύρους για ετοιμασία προτάσεων για μελέτη Σχεδίου Περιοχής από την Πολεοδομία που θα καθόριζε τις παραμέτρους ανάπτυξης, στις αρχές του 2017.

Το τερματικό της Πετρολίνα στο Βασιλικό, το οποίο αφορά επένδυση €80 περίπου εκατομμυρίων, αποτελείται από 18 δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 113.000 κυβικών μέτρων όλων των τύπων υγρών καυσίμων, 77.000 κυβικών μέτρων περισσότερο, από ότι οι παλαιές εγκαταστάσεις της στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας.

Η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της Πετρολίνα στην Λάρνακα είναι ιστορικής σημασίας, αφού οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είχαν αρχίσει να υλοποιούνται το 1959 και είχαν ολοκληρωθεί το 1960, χρονιά που σημάδεψε και την λειτουργία της πρώτης Κυπριακής εταιρείας πετρελαιοειδών.