Σαρωτική η Porsche Taycan στο θεσμό «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς»


Η επαναστατική Porsche Taycan ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα φετινά βραβείου για το «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς». To ηλεκτρικό μοντέλο της γερμανικής εταιρείας πήρε τη νίκη στις κατηγορίες «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Επιδόσεων της χρονιάς» και «Παγκόσμιο Πολυτελές Αυτοκίνητο της χρονιάς». Σημαντικό είναι επίσης και το ότι τη δεύτερη θέση και στις δύο κατηγορίες πήρε η θρυλική 911 ενώ στην κατηγορία των επιδόσεων η 718 Spyder πήρε την τρίτη θέση!.

Οι νικητές ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωντανής ηλεκτρονικής διάσκεψης από τον οργανισμό WCOTY που περιλαμβάνει 86 δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου οι οποίοι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 50 νέα αυτοκίνητα.

Η Porsche Taycan, το πρώτο ηλεκτροκίνητο σπορ αυτοκίνητο της γερμανικής εταιρείας βρίσκεται ήδη στους εκθεσιακούς χώρους της A.I.Motokinisi Ltd, αντιπροσώπους της Porsche στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα τετράθυρο σπορ saloon, που προσφέρει την υψηλή απόδοση και συνδεσιμότητα της Porsche σε καθημερινή χρήση. Ταυτόχρονα, οι ιδιαίτερα προηγμένες μέθοδοι παραγωγής και τα χαρακτηριστικά του Taycan καθορίζουν νέα πρότυπα στους τομείς της βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης. Τα πρώτα μοντέλα στη νέα σειρά είναι τα Taycan 4S, Taycan Turbo και Taycan Turbo S. Εκδόσεις που βρίσκονται στην αιχμή της Porsche E-Performance και είναι από τα πιο ισχυρά μοντέλα παραγωγής που διαθέτει ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων στην γκάμα του.

Στη βάση βρίσκεται η Taycan 4S με ισχύ 320 kW (435 ίππους) ενώ με overboost για το Launch Control οι ίπποι φθάνουν τους 530. Η έκδοση Taycan Turbo παράγει μέγιστη ισχύ στα 460 kW (625 ίππους) ενώ σε συνδυασμό με το Launch Control οι ίπποι φθάνουν τους 680. Τέλος, η κορυφαία έκδοση Taycan Turbo S παράγει επίσης 625 ίππους ενώ  Το Taycan Turbo S επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 km / h σε 2,8 δευτερόλεπτα, ενώ σε συνδυασμό με το Launch Control οι ίπποι φθάνουν τους 761.

Όλες οι εκδόσεις της Taycan διαθέτουν από δύο ηλεκτροκινητήρες, ένα μπροστά και ένα  πίσω, δίνοντας πραγματικό χαρακτήρα all-wheel drive στα δυο αυτοκίνητα. Το κιβώτιο δυο ταχυτήτων στον πίσω άξονα αποτελεί μια καινοτομία της Porsche. Η πρώτη σχέση δίδεται στον οδηγό για επιτάχυνση ενώ η δεύτερη χρησιμοποιείται σε αυτοκινητόδρομους και μεγάλες αποστάσεις για διαφύλαξη ενέργειας.