Σαν σήμερα ο 1ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision!

Ο αγαπημένος διαγωνισμός έχει σήμερα επέτειο.

Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε ο 1ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision το 1956.

Στις 24 Μαΐου του 1956 και σε θέατρο στο Λουγκάνο της Ελβετίας επτά τότε χώρες, διεκδίκησαν την πρώτη θέση καθώς και το βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό Ευρωπαϊκού τραγουδιού που εφέτος συμπλήρωσε 61 χρόνια παρουσίας και θεωρείται ως το δημοφιλέστερο μουσικό γεγονός του πλανήτη.

Την πρώτη εκείνη χρονιά συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Eurovision.7 μόλις χώρες με δύο τραγούδια η κάθε μία. Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και η οικοδέσποινα Ελβετία.

Το πρώτο φεστιβάλ της Eurovision ήταν περισσότερο ραδιοφωνικό, παρά τηλεοπτικό, καθώς την εποχή εκείνη πολλοί λίγοι Ευρωπαίοι διέθεταν τηλεοπτικό δέκτη. Τα 14 τραγούδια έκρινε επιτροπή, αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους κάθε χώρας και ανέδειξε νικήτρια την τριαντάχρονη Ελβετίδα Lisa Asia, η οποία ερμήνευσε το γαλλόφωνο τραγούδι Refrain.

Η Ελλάδα ως γνωστόν για πρώτη φορά πήρε μέρος το 1974 συνεχίζει έως και σήμερα -ενώ στην πορεία των ετών αριθμεί και κάποιες απουσίες – ενώ συνήθως παρουσιάζει και υψηλά ποσοστά τηλεθέασης για την δημόσια τηλεόραση που την φιλοξενεί ενώ έχει στην κατοχή της και μια και μοναδική νίκη το 2005 με το “My Number One” και την Έλενα Παπαρίζου.

Eurovision χρόνια πολλά, να τα 100τοστήσεις!

[ot-video][/ot-video]